Az Amazon felhőszolgáltatásokért felelős egységének új funkciója a mesterséges intelligenciára épülő előrejelző modellt valós idejű és historkus időjárási adatokkal támogatja meg.

Amazon Forecast Weather Index néven az Egyesült Államokban és Európa több régiójában is elérhetővé vált a Amazon Web Services (AWS) új szolgáltatása, amely a piaci előrejelzéseket gyártó algoritmusokat az időjárás-jelentésekből kiolvasható információkkal igyekszik pontosabbá tenni.

Esőben jól fogy az esernyő

Tény, hogy az időjárás alapvetően befolyásolhatja a fogyasztói döntéseket, és nem csak a fenti triviális összefüggés miatt. A jó vagy éppen pocsék idő befolyással van az emberek viselkedésére, meghatározhatja hová mennek és ott mennyi időt töltenek. Ezek pedig mind olyan tényezők, amelyek ugyanúgy "nyomot hagynak" egy vegyesbolt, egy étterem, vagy éppen egy billiárdszalon napi forgalmán.

Az Amazon szerint az időjárási viszonyok beépítésével a vállalkozások megalapozottabb döntéseket tudnak majd hozni nem csak például az árukészlet összetétele és mennyisége szempontjából, de a reklámozással, munkaerővel, energiaigénnyel kapcsolatos tervezés során is.

Az időjárási index az Amazon Forecast üzleti előrejelző alkalmazásra épül és azzal együtt ingyenesen használható. A funkció több különböző adatforrás alapján igyekszik a lehető legjobb háttérinformációval ellátni a tervező algoritmust. Ezek között vannak a régióban tapasztalt korábbi viszonyokat megjelenítő historikus adatok, illetve természetesen az éppen aktuális időjárási körülményeket és az elkövetkező 1-2 hét jóslatait tartalmazó információk is.

Mindezt a fizikai boltokban tapasztalható kereslet, illetve a helyben igénybe vehető szolgáltatásokra kihegyezve látja leginkább kamatoztathatónak a cég, de a funkció beépítését az Amazon szerint érdemes lehet megfontolni más profilú vállalatok esetében is. Ilyenre lehet példa akár egy áram- vagy közműszolgáltató.

Mesterséges időjárás

Az időjárás és a technológia kapcsolata egyébként más irányból is igen forró témának számít. Az előrejelzési modellek bonyolultsága és a légköri körülményeket befolyásoló milliárdnyi apró tényező miatt jelenleg is gyakran előfordul, hogy még nagyon rövid időtávra előretekintve sem bizonyul kellően pontosnak a meteorológiai előrejelzés. A számítástechnika fejlődése azonban ezen a problémakörön is segíthet valamennyire túllendülni.

Az IBM-nél például azon dolgoznak, hogy az egyre nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló szenzorokból származó információk, illetve felhasználók önkéntes alapú megosztásával keletkező adatok segítségével tudjanak pontosabb előrejelzéseket adni helyi szinten. A rendszer a dolgok internetének erősödését használja ki, és próbál a létező legtöbb helyről lokális és aktuális adatokhoz jutni, akár közvetett formában is. Például a hálózatba kötött autók esetében nem csupán a külső hőmérő értéke lehet hasznos információ, de az is, hogy éppen működnek az ablaktörlő lapátok. Utóbbi esetében ugyanis az IBM analitikai rendszere valószínűleg arra jut, hogy az adott térségben éppen esik az eső, vagy valamilyen egyéb csapadék. De ugyanígy hasznosulhatnak a repülőgépeken, vagy éppen épületeken elhelyezett szenzorok adatai, a hordozható okos eszközök és a mobilok jelentette információs adatbányáról nem is beszélve.

Cloud & big data

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.