Az IBM az elmúlt években alaposan ráfeküdt az időjárás-előrejelzés problémakörére. A cég szerint a mobil eszközök, hálózatba kapcsolt autók és egyéb szenzorok elszaporodásával megnyílik az út a sokkal pontosabb, helyi viszonyokra fókuszáló előrejelzések előtt.
Hirdetés
 

Nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy hiába küldtünk embert a Holdra fél évszázaddal ezelőtt, az időjárás alakulásának akár csak néhány nappal előretekintő megjóslása még mindig komoly nehézségekbe ütközik. Az összetett légköri folyamatok elemzése és a jövőre vonatkozó predikciós modellek felállítása a jelenkor technológiai eszközeivel sem képes kielégítő eredményeket produkálni. Különösen igaz ez kisebb területek környezeti viszonyainak előrejelzésénél. Utóbbi témán igyekszik új fogást találni az IBM kötelékébe tartozó Weather Company.

Együtt megcsináljuk?

A napokban zajló Consumer Electronics Show (CES) keretében sok más cég mellett az IBM is megmutatta, mire számíthatunk tőlük az elkövetkező időszakban. A Kék Óriás többek között a 2015-ben felvásárlással megszerzett Weather Company terveiről is beszámolt. Utóbbi jóvoltából hamarosan érkezik a Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System (GRAF). Az IBM egyéb erőforrásaira támaszkodó előrejelzési rendszer a hálózatba kötött eszközökre és a felhasználók által önkéntesen megosztott adatokra is épít.

Ugyan több mint egy évtizede léteznek már regionális időjárás-előrejelzési modellek a globálisak mellett, de ezeket leginkább csak a fejlett nyugati régiókban lehet elérni. Az IBM-nél az új kezdeményezéssel a fejlődő országokban bőven meglévő "vakfoltokat" szeretnék eltűntetni.

Egy példát említve: Indiában, a világ egyik legnépesebb országában bőven vannak olyan részek, amelyek sok-sok kilométerre vannak a legközelebbi meteorológiai állomástól. Ezeken a helyeken jelenleg csak a globális modellekből számított, 6 óránként frissített, 10-15 kilométeres pontosságú előrejelzésekből lehet kiindulni. Amennyiben a GRAF beváltja a hozzá fűzött reményeket, ez óránkénti frissítésre és 3 kilométeres pontosságra finomodhat.

A Weather Company vezetője szerint a megoldás akkora jelentőségű lehet a témában, mint amilyen az volt, hogy az időjárás megjósolásához elkezdték használni a műholdak adatait.

Az ablaktörlőktől a mobilokig

A rendszer a dolgok internetének erősödését használja ki, és próbál a létező legtöbb helyről lokális és aktuális adatokhoz jutni, akár közvetett formában is. Például a hálózatba kötött autók esetében nem csupán a külső hőmérő értéke lehet hasznos információ, de az is, hogy éppen működnek az ablaktörlő lapátok. Utóbbi esetében ugyanis az IBM analitikai rendszere valószínűleg arra jut, hogy az adott térségben éppen esik az eső, vagy valamilyen egyéb csapadék.

De ugyanígy hasznosulhatnak a repülőgépeken, vagy éppen épületeken elhelyezett szenzorok adatai, a hordozható okos eszközök és a mobilok jelentette információs adatbányáról nem is beszélve. A telefonok és kütyük adataihoz természetesen csak külön engedéllyel juthat hozzá a vállalat, de ez a reményeik szerint jó arányban beszerezhető lesz például a szintén az IBM érdekeltségébe tartozó Weather Channel alkalmazás felhasználóitól. 

A még idén elérhető információk felhasználási köre természetesen rendkívül széles. Az átlagemberek pontosabb tájékoztatásán túl a mezőgazdaságban magától értetődik a hasznossága. Szintén értékes adatokhaz juthatnak a repülőgépek pilótái, de egy-egy pontos előrejelzés segítheti a katasztrófavédelem, vagy éppen a biztosítók munkáját is.

Az ingyenes adatokat a már említett alkalmazás mellett a Weather Channel webes oldala és a Weather Underground honlap és app is tartalmazni fogja.

Cloud & big data

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.