A városállamban már folyik az önvezető autók tesztje, most a buszokon a sor. A cél a járműforgalom csökkentése.

Az autonóm járműveket már többfelé is a közúti forgalomban próbálgatják, ez alól pedig Szingapúr sem kivétel, ahol idén nyáron megkezdődött az önvezető taxik tesztje. A városallam a Föld legnagyobb népsűrűségű országa, ahol nagyjából 7700 ember él minden négyzetkilométeren – ez még a budapesti népsűrűségnek is jóval több mint kétszerese, nem beszélve a 106 fős országos magyar átlagról. Nem csoda, hogy minden lehetséges módon igyekeznek kordában tartani és csökkenteni a járműforgalmat, amihez az autonóm közlekedési eszközöket is felhasználnák.

A buszok is önállósodnak

A szingapúri szárazföldi közlekedést felügyelő hatóság a hét közepén egy Facebook-posztban tette közzé, hogy együttműködési megállapodást kötött az NTU egyetemmel, amelynek értelmében a kínaiakkal közösen már önvezető autóbuszokat is tesztel majd. Bár a becslések szerint a helyi lakosok negyedének van csak saját autója, a helyszűke és a munkaerőhiány miatt az autonóm járművekkel operáló tömegközlekedés így is jelentősen csökkenthetné a rendszerek terhelését.

A tesztek első körben két darab elektromos hibrid busszal indulnak, de a hosszú távű cél egy olyan rendszer kifejlesztése, amely utólag felszerelt szenzorok segítségével központilag irányíthatná a már meglévő járműveket, alkalmazkodva a sajátságos helyi közlekedési és időjárási viszonyokhoz. A 12 méter hosszú buszok egyelőre csak egyetlen útvonalon közlekednek majd, az NTU és egy innovációs park között.

A szerdán aláírt megállapodás alapján a tervezési és fejlesztési munka azonnal megindul, arra azonban még nincs pontos időpont, hogy az első járművek ténylegesen mikor kerülhetnek az utakra. Az együttműködés ugyanakkor kiterjed a vasúti hálózatra is: az NTU bevonásával olyan ellenőrző rendszert fejlesztenek, amely képes valós időben monitorozni a vasúti infrastruktúrát, támogatva a megelőző jellegű karbantartási munkákat.

Az oroszok is kísérleteznek

Az önvezető autók éles tesztje már augusztus óta zajlik Szinagpúrban. A taxik rendszerét fejlesztő egyik vállalat, az amerikai nuTonomy azóta már egy balesetet is összehozott: valamelyik járműve sávváltás közben egy teherautóval csattant össze, az esetet azóta is vizsgálják. A munka ezzel együtt tovább zajlik, a tervek szerint már 2018-ra teljes önvezető flottát üzemeltetnének az Ázsia legfejlettebb országának tartott városállamban, amely gazdasági mutatóit tekintve Japánt, Dél-Koreát és Hongkongot is megelőzi.

Eközben az online keresőjéről ismert Yandex a Kamazzal, a Daimler AG-val és az orosz állam által támogatott NAMI kutatóintézettel állt össze kis méretű önvezető autóbuszok fejlesztésére, a maga részéről a számítógépes érzékelés, a mesterséges intelligencia és a beszédfelismerés területén szerzett tapasztalataival támogatva a járműfejlesztőket. A NAMI tájékoztatása szerint a teszteketjövőre kezdik el, legelső körben valódi forgalom nélküli területen.

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.