A Google rájött, hogyan taníthatja az MI-t - MI-vel. Automaták képzik az automatákat, közeleg a Skynet kora?

Felejtsük el az eddigi gépi tanulási sémákat, a Google ugyanis bejelentette, hogy szintet lépett a mesterséges intelligencia. Az amerikai keresővállalat a Google I/O konferencián számolt be arról, hogy saját MI fejlesztése abba a fázisba jutott, ahol képes önmaga másolására és továbbfejlesztésére.

Megtanulni tanulni

A Google fejlesztette mesterséges intelligenciák új állomásáról Sundar Pichai, a vállalat CEO-ja számolt be. Közlése szerint sokat dolgoztak és dolgoznak a korábbinál jobb gépi tanulási modellek létrehozásán, de ahelyett, hogy további emberi erőforrásokat fordítanának a folyamatra, a vállalat a felelősséget a már létrehozott gépi tanulási modellek „vállára” helyezi.

A Google.ai projekt keretei között zajló változás előnyeit minden, a Google portfoliójában megtalálható termék élvezni fogja, fogadkozik az amerikai keresővállalat. Ezek közül a legfontosabb a Google Search és a Google Assistant, illetve a két szolgáltatás együttműködése, mely Pichai szerint sokat fog nyerni a most történő átállásból. Vagyis a közeljövőben megtapasztalhatjuk a hangalapú digitális személyi asszisztens és a keresés közötti integráció jobbá válását, illetve a kettő közötti, most még viszonylag éles határvonal elmosódását.

Ezen túl azonban az élet más területein is felhasználható lesz a fejlesztés; Pichai példának az egészségügyi lehetőségeit hozta fel. Többek között a mellrák diagnózisának javításában játszhat szerepet, aminek pontosságát illetően még mindig komoly tere van a fejlődésnek. De a kémia is profitálhat a gépi tanulás kiterjesztésében, olyan új molekulák tulajdonságainak megbecslésével, melyekkel hatékonyabb gyógyszerek hozhatók létre. Jelenleg az ezen a téren elérhető eredményekhez elképesztően sok időre van szükség, amit az öntanuló, önmagát tanító mesterséges intelligencia jelentősen lerövidíthet.
 

Szerverrackek TPU-val feltöltve


A fejlődést pedig felgyorsíthatja a Tensor Processor Unit második generációjának megjelenése. A vállalat saját tervezésű MI-processzorai harmincszor gyorsabbak napjaink CPU-inál, ráadásul jóval kevesebbet fogyasztanak. Az új TPU-kat már alkalmazásba is vette Google Compute Engine keretei között. Ez a platform az Amazon AWS vagy a Microsoft Azure-hoz hasonló, bérelhető számítógépes erőforrásokat kínál kutatási és egyéb célokból.

Ellenséges vonalak mögött

Szintén a Google I/O-n derült ki, hogy a Google Assistant elérhető az iPhone-okon; az Android környezetben megszokott működést nyújtva a rivális platformon. Ezzel az eddigi közvetett rivalizálás a Sirivel közvetlenné válik, a kérdés persze az, hogy tud-e annyival többet a Google Assistant, hogy megérje az iPhone-felhasználóknak váltani a beépített digitális személyi asszisztensről.
 


Fejlesztője szerint a Google Assistant összetettebb feladatokkal és kérdésekkel is megbirkózik, olyanokkal is, amik a Sirin már kifognak. Az iOS widgettel is rendelkező asszisztenssel gyors telefonhívásokat lehet intézni, a Google Maps-et használja az Apple Maps helyett, e-mailek/SMS-ek/iMessages üzenetek küldhetők, emlékeztetők és naptári események állíthatók be, vezérelhető a zenelejátszás, szóban keresésre bírható a Google kereső,és  emberi beszélgetésekre hasonlító módon lehet vele társalogni.

Ugyanakkor az „OK, Google” nem működik iPhone-on, és valamilyen furcsa okból kifolyólag ébresztést sem lehet beállítani vele. Ezen felül nem érhető el a Home gomb segítségével. Ha azonban ezen túlteszi magát az ember, akkor a 256 MB-os, iOS 9.1 vagy annál újabb platformokon futó appot bármikor letöltheti.

Megszabadulhatunk az appletöltésektől?

Végül az Android O is említést érdemel. A legutolsó mobil OS újdonságról szintén a Google I/O-n hullott le a lepel; tulajdonképpen az Instant Apps továbbgondolásáról van szó. Utóbbi immár az Android operációs rendszer szorosabban integrált részét képezi és az összes fejlesztő számára elérhetővé vált.

De mit is jelent ez? Hamarosan minialkalmazások özönére készülhetünk fel, amelyek letöltés és telepítés nélkül is használhatók. Ezzel nem csak időt, hanem tárhelyet is meg lehet takarítani az okostelefonon; vizuálisan gazdag, mobilra optimalizált csomagok képében élvezhető a szolgáltatás, hangzik a Google szlogen. Egy keresési eredményre vagy linkre kattintva az Android O appszerű környezetet jelenít meg, amivel könnyen olvashatók és megoszthatók a cikkek, megvásárolhatók a termékek és így tovább.

Az Instant Apps-et integrálták a gyorsindítóba, így egy alkalmazásra rákeresve könnyen megtalálható. Jelenleg a legjobb példa működésére a The New York Times keresztrejtvény fejtő appja. Ha gyakran akarja használni az Android telefon tulajdonosa, akkor csak le kell mentenie az ikonját a kezdőképernyőre.

Az Instant Apps régebbi Android változatokkal is együttműködik, de a Google szerint az igazi élményt a hamarosan megjelenő Android O-n hozza majd el. 

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.