Az egyelőre O kódnév alatt futó mobil operációs rendszer még fejlettebb energiagazdálkodással, új videózási lehetőségekkel és a kezelőfelületet érintő fejlesztésekkel gyarapodott.
Hirdetés
 

Az Android 7 követte a Google névadási trendjét, és alfanumerikus sorrendben az N betűből ismét egy édesség lett: Nougatnak hívják a jelenlegi legfrissebb mobil operációs rendszert. Nyakunkon van azonban a következő változat is, mely egyelőre Android O kódnév alatt fut. A minap megjelent, fejlesztőknek szánt, kvázi betekintést nyújtó kiadás már láttatni engedi, hol és milyen formában fejlődik tovább a Google mobil operációs rendszere.

Bluetooth, NAN, PIP és értesítések

Jobb Bluetooth képességeket kap az új platform: az aptX támogatásával például a fej- és fülhallgatók irányába történő audiostreamelés válik magasabb minőségűvé. Megjelenik az úgynevezett Neighborhood Aware Networking (NAN) mód a Wi-Fi hálózatokhoz. Két, NAN-t egyaránt támogató okostelefon anélkül képes egymás megtalálására és a másikhoz való kapcsolódására, hogy ehhez bármilyen további alkalmazás vagy konfiguráció használatára lenne szükség. A csatlakozással nagysebességű adatmegosztásra nyílik lehetőség.

Az új Android támogatja a PIP (kép a képben) videózást, aminek köszönhetően egy éppen lejátszott videó átméretezhetővé válik, hogy azzal párhuzamosan más feladattal is lehessen foglalkozni. Gondoltak a fejlesztők a túlságosan szűkre szabott akkumulátoridők miatt aggódókra is, ezért a háttérben futó alkalmazások aktív képességeit automatikusan limitálja a rendszer, csökkentve erőforrásigényüket.

Fejlődött a billentyűzettel való navigáció és az adatok automatikus kitöltése is. Utóbbi révén biztonságos módon tárolhatók a bevitt adatok, melyek webes űrlapoknál gyorsan és kényelmesen előhívhatók, ahelyett, hogy újra és újra be kellene gépelni azokat. Az értesítés módja szintén változik; az Android O támogatja az alkalmazások kezdőlapon való megjelenítését, a függőben levő értesítések számának jelzésével. Emellett külön értesítési csatornákat is létesíthetnek az appok, például a Twitter saját csatornákat hozhat létre a kedveléseknek, a követéseknek stb. Az egyéni értesítéseknél lehetőség van 15, 30 percig vagy akár egy óráig történő késleltetésre.
 


A Marshmallow óta rendelkezik saját állománykezelővel (Files) az Android, ezt is továbbfejlesztette a Google. Úgy tűnik, hogy natív támogatás kapnak a témák, a többablakos appok pedig akkor is a képernyőn maradnak az új változatban, ha a kezdőoldalra navigál a felhasználó.

A töltéskijelzéssel viszont mostohán bántak

Van két, látszólag visszalépésnek tűnő változás is. Egyrészt a most kiadott fejlesztői változatból hiányzik a részletes akkumulátorhasználat elérhetősége. A jelenlegi Androidokban egészen részletes listát kaphatunk arról, melyik rendszeralkalmazás, app, szolgáltatás stb. mennyi akkumulátoridőt igényel. Ez az új operációs rendszerből eltűnt.

Másrészt az energiatároló telep töltöttségi kijelzőjének státuszsorban található ikonja nem mutatja százalékos szinten a rendelkezésre álló kapacitást. De emiatt azért nagyon nem kell aggódni: az ikon mellé még mindig elővarázsolható a kívánt numerikus információ.

Mobilitás

Megjöttek Androidra az első telepítés nélkül futtatható appok

A Google már tavaly beígérte, mostanra megvalósította. Elindult az Instant App, de egyelőre csak néhány alkalmazást lehet telepítés nélkül kipróbálni.
 
Hirdetés

Exportoffenzíva a karosszékből

A korszerű internetes technológia és persze egy Magyarországon már népszerű termék segítségével távolról hódította meg a horvát piacot egy magyar vállalkozás. A már bevált módszerre alapozva most más országokban jelennének meg termékeikkel.

Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.