Az eddig Pixel és Pixel XL okostelefonokhoz kötött Google Assistant mától kezdi hódító útját a különböző Android Nougat és Marshmallow eszközökön.
Hirdetés
 

Most lendül be igazán a Google személyi asszisztense: az Apple Siri vagy az Amazon Alexa mesterséges intelligenciájával konkuráló megoldás eddig csupán a Google két Pixel okostelefonján volt elérhető, de a hét második felétől kezdve indul a partnerek eszközeinek frissítése. Elméletileg minden olyan készülék megkaphatja az update-et, melyen az Android legalább 6.0-s változata (Marshmallow) fut.

Egyesítheti erőit a Samsung és a Google
A mesterséges intelligencia a közös pont: az egymással gyakran rivalizáló vállalatok összefoghatnak az MI jobbá tétele érdekében.

Ha a Pixelben debütált Google Assistant sikeres lesz, akkor a Samsung megkapja a fejlett mesterségesintelligencia-képességeket, a Google pedig még több adathoz jut hozzá, melyet szintén felhasználhat MI-je fejlesztéséhez.

Angol nyelvűek előnyben

Egyébként annak ellenére, hogy Google Pixel exkluzívnak indult a digitális asszisztens, egy ideje már elérhető volt a szolgáltatás az Allo-n keresztül az összes, 4.1-es vagy annál újabb Androiddal bíró eszköz számára. Emellett az Android TV 6.0 vagy annál újabb eszközök is támogatták, sőt, rövid időre még egy alfaváltozatú app formájában a Pixelen kívüli okostelefonok számára is hozzáférhető volt (ezt a lehetőséget aztán nagyon gyorsan megszüntette a Google).

Visszatérve a napokban történtekre: sajnos egyelőre nem tudni pontosan, hogy mely készülékeket érinti azonnal a frissítés. A gyártói listát azonban már közzétette a vállalat: a Samsung, a Sony, a HTC és a Huawei okostelefonjainak egy részén nagy valószínűséggel meg fog jelenni. Feltételezések szerint a Samsung Galaxy S7, az LG V20 és a HTC 10 szinte biztosan részesül a Google digitális asszisztense jelentette előnyökből. Ezt támasztja alá, hogy a barcelonai Mobile World Congress-en demózott szolgáltatást ezeken az eszközökön tárta a kíváncsi érdeklődők elé fejlesztője.

A keresővállalat közlése szerint induláskor főként az angolszász országokra – Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália) koncentrálnak (érthető okokból). A hazai piacon nem tudni, mikor válik általánossá a Google Assistant használata (eltekintve a nyilvánvaló nyelvi korlátok jelentette gátló tényezőtől).

Digitális inasok mindenütt

Tavaly októberben leplezte le mesterséges intelligenciájára alapuló digitális személyi asszisztensét az amerikai keresővállalat, mely a korábbi Google Now-t hivatott leváltani. Elődjéhez képest sokkal személyre szabottabb kommunikációt kínál. Mindennapi életünk szervezését teszi könnyebbé, például készíthetünk vele bevásárlólistákat, foglalhatunk szállást vagy repülőjegyet, képes megválaszolni szinte bármilyen kérdést – és mindezt szóban. A fejlett hangelemző képességének köszönhetően mostanra elég jól érti a(z angol) beszédet, így egyfajta digitális komornyik szerepét tölti be az erre fogékonyak életében.

A Google Assistant tulajdonképpen az információkeresést teszi emberközelivé. Az Apple Siri és a Microsoft Cortana vetélytársaként bevezetett személyi asszisztens által alkalmazott mesterséges intelligencia korábbinál hatékonyabb kihasználásától azt várja fejlesztője, hogy a felhasználókat számos területen segíti majd. Sunder Pichai, a vállalat CEO-ja pedig úgy fogalmazott: „Az első a mobil világából az első az MI világába tartunk”.

Mobilitás

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

A Hello Biznisz mindennap lehetőséget ad a tanulásra

A magyar kisvállalkozásoknak komoly fejlődést jelent a hiánypótló Hello Biznisz platform, mellyel napi néhány perc alatt fejleszthetik saját hatékonyságukat.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.