Azok a nyugati vásárlók, akiket eddig nem sikerült a kínai szállító telefonjaitól elrettenteni, most újabb okot kaptak a váltásra.

Az USA és Kína között folyó kereskedelmi háború nem csupán a Huawei-ről szól, de kétségtelenül ez a technológiai cég kapta a legtöbb "figyelmet" az amerikai kormányzat részéről. Az importot és exportot egyaránt érintő tiltó rendelkezések miatt már eddig is egy sor csapás érte a kínai gyártót, és az biztos, hogy a Reuters most megszellőztetett értesülése sem lesz jó hatással az eladásokra.

Kék halál

A hírügynökség információi szerint ugyanis a Facebook mostantól nem fogja engedni, hogy alkalmazásait (Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp) előre telepítsék a Huawei okostelefonjaira. Ugyan ez annak fényében nem tűnik extra problémának, hogy a Google már korábban bejelentette, nem fogja biztosítani a kínai gyártó számára az Android ezután kiadott hivatalos verzióit, és a Google Play kínálatából sem válogathatnak majd a felhasználók. Lényeges különbség viszont, hogy a Facebook minden jövőben gyártott modellre kiterjeszti a tiltást, miközben a másik amerikai mamutcég "csak" az ezután debütáló új termékeknél nem biztosítaná mobilos ökoszisztémáját.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy amint életbe lép ez a szigorítás, a gyárból legördülő mobilokra abban az esetben lehet majd külön felrakni a Facebook alkalmazásait, ha azok a Google által engedélyezett körbe tartoznak, és képesek installálni appokat a Play kínálatából. A többi Androidból nem részesülő modellnél viszont az egyetlen lehetőség a böngészőből történő használat marad, ami egyfajta félmegoldást jelent. Az ugyanakkor a belső informátor által elmondottakból nem derül ki, konkrétan mikor vezethetik be a tiltó rendelkezést.

Kiemelt partnerből pária

A mostani értesüléseknek különös pikantériát ad, hogy az utóbbi években számtalan kínos adatkezelési botrányba keveredő Facebooknál tavaly nyáron derült ki, hogy különleges jogosultságokat biztosított néhány partnerének. A nagyjából 60 céget érintő elit klub részese volt több kínai vállalat, köztük a Huawei is.

Az egyedi adatfelhasználási gyakorlat a Huawei esetében egészen 2010-ről datálódott. Ennek keretében a kínai gyártó a felhasználók információira alapozva olyan saját alkalmazásokat tudott készíteni, amelyek megkönnyítették a Facebook funkcióinak beépítését és használatát. Hasonló megállapodások más távol-keleti gyártókkal is születtek: ide sorolható a Lenovo, az OPPO és a TLC.

Ehhez képest meglehetősen nagy fordulatot jelent a mostani tiltás, de úgy tűnik, a Zuckerberg-birodalom igyekszik jó pontokat szerezni az amerikai kormányzatnál. Ami nem is árthat, hiszen a tengerentúlon éppen a Facebookhoz hasonló gigantikus méretűre nőtt technológiai cégek feldarabolásának lehetőségét vizsgálják.

Ami a Huawei-t illeti, a nyugati zárótűz bizonyosan hatalmas nehézségeket okoz majd az üzletmenetben. Egy friss felmérés szerint például a kínaiak számára kulcsfontosságú okostelefonos szektort simán recesszióba lökik a tiltó rendelkezések. A globális eladások zuhanását természetesen a Huawei értékesítésének várható összeomlása okozza.

Közösség & HR

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.