Az egyik piackutatónál alaposan újra kellett tervezni az okostelefonos piacról korábban kiadott előrejelzést.

A Canalys szerint a Huawei (és úgy általában Kína) ellen hozott amerikai kereskedelmi korlátozások idén közel 5 százalékkal vethetik vissza a globális okostelefon-eladásokat. A nagy vesztes természetesen maga a kínai gyártó lesz, amely az utóbbi években rakétázott - teljesen szembe menve a piaci trendekkel.

Enyhe plusz helyett combos mínusz

Miközben a Huawei számára egyre több aggodalomra okot adó fejleményt hoz Donald Trump amerikai elnök "keresztes hadjárata", a világ piackutatói elkezdték újrakalibrálni üveggömjeiket. A Canalysnál ebből egy hatalmas hátra arc lett a mobiltelefonos piacon, egészen pontosan az okostelefonok szegmensében.

A friss kalkuláció szerint idén 1,35 milliárd darab készüléket szállíthatnak le a gyártók, ami az amúgy sem túl fényes tavalyi eredménnyel összevetve is 3,5 százalékos recessziót jelent. A még korábban, a kereskedelmi háború eszkalálódása előtt jósolt állapot ennél lényegesen kedvezőbb volt. Utóbbi közel 1,42 darabos eladást vetített előre, ami ha nem is hatalmas, de azért szemmel látható, 1,7 százalékos növekedést hozott volna.
 

A Canalys módosított eladási számai (millió db)

 

A két előrejelzés között 4,7 százalékos különbség van, ez pedig ilyen rövid időtávokról beszélve földrengésszerű változásnak tekinthető. A Canalys szakértői hozzáteszik, hogy a gyártók igyekeznek a megváltozott helyzethez alkalmazkodni (például a beszerzési forrásaik diverzifikálásával), de a vámháború kiszélesítése valószínűleg hosszabb távon fogja megnehezíteni legtöbbjük dolgát. Elemzők szerint az sem ad bizakodásra okot, hogy az amerikai fél 90 napra felfüggesztette a szigorító intézkedések végrehajtását, mivel várhatóan a határidő leteltéig sem születik a felek között megállapodás, és életbe lép a szankció.

Eminens a szamárpadon

Bár a Huawei számára nem csupán az okostelefonok eladását (sőt gyártását) teszik nagyon nehézzé az amerikai lépések, kétségtelenül ezen a piacon lehet leglátványosabb a vállalat összezuhanása. A kínai cég ugyanis az elmúlt időszakban kiemelkedő növekedést tudott felmutatni. Még azokban az időkben is, amikor a világpiac már a visszaesés állapotába került, mert a legtöbb régióban érett stádiumba lépett a terület, a felhasználók pedig leszoktak arról, hogy évente cserélgessék a készüléküket.

Egyik vezetőjük januárban még arról nyilatkozott, hogy legkésőbb jövőre, de akár már idén is a Huawei lehet a világ legtöbb telefonját értékesítő cég. A növekedési számokat és a riválisok egy helyben topogását látva ez a kijelentés egyáltalán nem tűnt megalapozatlannak, ám az üzleti világ ismét megmutatta, hogy amilyen gyorsan felemelkedhet egy gyártó, olyan hirtelen ki is húzhatják alóla a szőnyeget. Különösen igaz ez akkor, ha azt a bizonyos szőnyeget az Egyesült Államok elnöke rángatja.

Konzumer tech

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.