Egyszerre meghökkentő, ötletes és gátlástalan: hús-vér barát-barátnő helyett egy robotkéz oldja a magányt...

Milyen jó is baráttal-barátnővel kéz a kézben andalogni... Ehhez azonban kell a barát-barátnő, ami Japánban különösen nehéz. Az országban komoly társadalmi probléma az elmagányosodás, ami már nem csak az időseket fenyegeti. Ráadásul a koronavírus-járvány csak fokozta ezeket a tendenciákat azzal, hogy még inkább elszigetelte egymástól az embereket, ami a kutatások szerint már jelenleg is tömegesen okoz komoly mentális és egyéb egészségügyi problémát. De a japánok megtalálták a megoldás – az elmúlt években többet is. Most a Gifui Egyetem négy mérnöke egy interaktív robotkart épített, ami megadja sétálás közben a társ illúzióját.

A korábbi fejlesztések közül van, amelyik inkább a mentális problémákon igyekszik segíteni, mint például az a fejlesztő, aki a CNet beszámolója szerint egy olyan alkalmazást készített, amely VR-szemüveg és érzékelők segítségével hoz létre egy interakcióra képes, AR (augmented reality) barátnőt. És mivel az országban népszerűek az animék, így a barátnő is az. (Ha belegondolunk, hogy az elmagányosodás egy olyan közösséget sújt, amelyben az anime-kultusz meglehetősen erős, talán nem is meglepő, hogy a problémára meglehetősen bizarr megoldások is születnek.)

De vannak ennél gyakorlatiasabb fejlesztések is. A Bitport például a közelmúltban foglalkozott a Toyota segítő robotjaival, melyeket a vállalat kifejezetten az idősgondozási rendszer tehermentesítésére tervezett.

Minden sétaszituációra gondoltak

A Gifui Egyetemen készülő robotkéz még közel sem tökéletes. Jelenlegi formájában az Osampo Kanojo (ez a kar neve, ami annyit jelent, hogy barátnőm séta közben) használata meglehetősen nehézkes. A kartorzó önmagában is morbid, a különféle vezetékkel meg egyenesen Terminátor-alkatrészre hajaz, ami igencsak rontja az illúziót.

Az igazából nem egy technikai truváj, hogy a kéz képes illatot kibocsánati és izzadást imitálni. Mindkét esetben egy a kar belsejébe helyezhető ruha a kiindulópont: első esetben illataromát, a másik esetben vizet is csöpögtetnek rá, amit egy fűtőszál párologtat ki a felület pórusain.
 


Az már érdekesebb, hogy sikerült olyan szilikonalapú, gélszerű anyagot találni, amely meglehetősen jól utánozza a bőr tapintását. Egy nyomásszenzor érzékeli az emberi kéz szorítását, amit a robotkéz hangtalan motorok segítségével viszonoz. Még arra is figyeltek a fejlesztők, hogy a nem azonos tempóban sétáló párok keze közötti kapcsolatot imitálják. Ha valaki felgyorsít, a robotkar hátrafelé húzza a karját, ahogy a lemaradó társ is.

Csak egy újabb érdekesség a Robotok Földjéről

Egyáltalán nem meglepő, hogy ez az eszköz Japánban született meg. nem véletlenül nevezik egyre többen az országot a Robotok Földjének. Az országban mindenhez is készítettek robotot. A virtuális barátnők és a különböző fokozatú autonómiára képes exoskeletonok mellett fejlesztettek kosárlabdázó robotot, ami pontdobásban verhetetlen. Japán fejlesztők készítették el azt a humanoid robotot is, amely mesterséges intelligenciával működik, és autonóm módon szerepel színésznőként egy készülő hollywoodi filmben. A Sharp humanoid telefonrobotot készített, de nekik köszönhetjük az AIBO-t és a QRIO-t (Sony, 1999 és 2004), az ASIMO-t (Honda, 2000), az EMIEW-et (Hitachi, 2005). A legújabb őrületük pedig a Gundam animesorozat címadó hőse 18 méter magas, 25 tonnás kivitelben, ami egy gyárban fog dolgozni.

Ami az Osampo Kanojót illeti, egyelőre csak női prototípus készült belőle, de a rendszer könnyen adaptálható a férfikézhez is egy markánsabb, érdesebb bőrt imitáló bevonattal, határozottabb fogást biztosító visszajelzéssel és más szagokkal.

Konzumer tech

Elkezdődött az online Ignite: érkezik a végponti titkosítás a Teamsbe

A virtuális térbe kényszerült konferencia mi mással is foglalkozna kiemelten, mint a virtuális tér biztonságával. Teams- és Azure AD-újdonságok.
 
Ha egy szervezetnek címtárszolgáltatásra van szüksége, akkor nagy valószínűséggel az Active Directoryhoz nyúl. Ezt azonban a hekkerek is tudják.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.