Az adat a 21. század olaja. Sok feltétel kell hozzá azonban, hogy ki is lehessen bányászni.
Hirdetés
 

A Harvard Business Review készített egy kutatást a hatékony vállalati adatstratégiákról. Ebben a megkérdezett vállalatok képviselőinek 69 százaléka állította, hogy a szervezetüknek átfogó adatstratégiát kell kialakítaniuk ahhoz, de csak 35 százalékuk rendelkezik már olyan elemzési és adatkezelési képességekkel, melyekkel elérhetik a kitűzött céljaikat.

De hogyan csökkenthető a távolság az üzleti igény és a jelenlegi adatkezelési képességek között?

Multi-cloud környezet vagy saját adattárház?

Sok szervezet saját adattárházak építésében gondolkodik. Ezt olykor a megfelelőségi előírások diktálják, de gyakran csak a szubjektív biztonságérzet is szerepet játszik a döntésben. Csakhogy ez a stratégia két szempontból is problémás: egyrészt költséges, mivel egyre nagyobb adatmennyiséget kell tárolni és feldolgozni, másrészt merev kereteket ad, nehezen, drágán és ráadásul csak felfele skálázható.

Hasonló témák a CIO Budapesten is terítékre kerülnek

Időpont: 2019. november 6.

Helyszín: La Vida Duna Rendezvényház, 1138 Budapest, Dunavirág u. 2

Jegyezze fel az időpontot a naptárába!

A fentebb már idézett felmérés szerint ezzel már a szervezetek is tisztában vannak, és egyre inkább elmozdulnak valamiféle hibrid megoldás felé, amely egyben képes kezelni több különböző felhőben, valamint a helyben tárolt adatokat. A vendorok is ebbe az irányba mennek: többek között a Cloudera Data Platform, az SAP Data Hub vagy az InfoWorks DataFoundry is olyan platformot biztosít, amely segít a különféle nagy adatmotorokban és különböző felhőkben tárolt adatok integrálásában és elemzésében.

Az InfoWorks vezérigazgatója, Buno Pati még egy fontos szempontot is felvetett a CIO Magazine online kiadásának: az új analitikai rendszerek üzemeltetéséhez speciális szakértelem kell, ezért érdemes olyan stratégiát kialakítani, amely csökkenti a vállalatok függőségét az ilyen – amúgy is nehezen megtalálható – szakemberektől.

Pár éve, ha nagy adatplatformra volt szüksége egy vállalatnak, a legtöbben a Hadoopot választották. Egyre több szervezet használ azonban egyszerre többféle platformot. A választék széles az Apache Sparktól a Snowflake-en át, de az AWS-en, az Azure-on és a Google Cloud Platformon is elérhetők ilyen eszközök.

A többféle platform egyidejű alkalmazása azonban közel sem egyszerű. Bár az InfoWorks-vezér által megfogalmazott cél, hogy amit lehet, bízzunk szakértő szolgáltató cégekre, lehet stratégiai irány, több adatplatform használatával így is több adatelemzési szakértőre lesz szükség, ráadásul bonyolultabbá válnak az operatív folyamatok, és a szükséges biztonság megteremtése is nagyobb kihívás elé állítja az illetékes vezetőket.

A másik oldalon kétségtelenül ott van az az előny, hogy az egyes adatplatformok előnyeit kiaknázva az üzlet lényegesen jobb adatvezérelt támogatást kap.

Az adatintegrációs platformot nem lehet megúszni

Ha elfogadjuk, hogy nem egyetlen adattárházba vagy data lake-be gyűjtjük az adatokat, az további problémákat vet fel: honnan tudom, hogy milyen adatokkal lehet dolgozni? Létre kell hozni egy ún. adatkatalógust, amely nyilvántartja a használható adatkészleteket, metaadatokat, és segíti azok gyors megtalálásában. Az sem árt, ha az adatkatalógust önkiszolgáló képességekkel ruházzák fel.

A hatékony adatstratégia központi kérdése az ETL (Extract, Transform, Load) platform is, amely az eltérő forrásból származó adatokat az eredetitől eltérő formátumra hozza vagy eltérő kontextusba helyezi. Ezeket a legtöbb nagy szervezet valamilyen korlátozott módon már megvalósította, például hogy strukturált üzleti és nem strukturált egyéb adatokat képes legyen együtt elemezni.

Csakhogy ezek a platformok nem kezelik generálisan a különböző adatforrásokat. Azaz a szervezetek jobbára olyan eszközökre hagyatkozhatnak, melyek az adatintegrációt egy-egy konkrét felhasználási esethez kötődően valósítják meg. Több integrációs platform használata viszont ugyanazzal a nehézséggel jár, mint amiről fentebb az adattárolás kapcsán már írtunk: nagyobb komplexitással, bonyolultabb folyamatokkal, komolyabb biztonsági kihívásokkal stb.

Ellenérdekeket kell feloldani

Mivel az adatközpontúság a vállalati agilitásról is szól, van némi ellenérdek a CIO (Chief Information Officer), a CISO (Chief Information Security Officer) és a CDO (Chief Data Officer), valamint az üzleti oldal között. Az informatika ugyanis azt szeretné – üzemeltetési és adatbiztonsági szempontokból érthetően –, hogy az adatkezelés technikai kereteit, szabályait már az előtt kialakítsák, mielőtt egy új üzlet igény felmerülne. Ezt azonban az agilitásra törekvő üzleti oldal akadályozhatja, mivel gyorsan akar reagálni a piaci igényekre, hogy azzal versenyelőnyhöz jusson.

Ez főleg az adatvédelemért felelős CISO-t állítja nehéz feladat elé. A CIO és a CDO számára pedig leginkább az jelent kihívást, hogy kialakítsa a szükséges belső kompetenciákat, valamint azokat a folyamatokat, amik segítik például az adatforrások változásainak kezelését.

A kutatások egyébként pozitív jövőképet mutatnak: a CIO-k tisztában vannak a fejlett adatkezelési rendszerek előnyeivel, és látják az üzleti hasznát is. A technológiák bevezetésén túl azonban a megfelelő keretek kialakítására is hangsúlyt kell fektetniük.

Cloud & big data

Kínában úgy nő a mobil játékosok száma, mintha kötelező lenne mobilon játszani

Az ázsiai birodalomban évek óta elképesztő mértékben növekszik a piac, ehhez hasonló tempót a nyugati felhasználók csak a járvány miatti elzártságban produkálnak.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.