A ProfilePrint egy szingapúri startup, amely MI-alapú rendszerével pillanatok alatt elvégzi az élelmiszer-alapanyagok "profilozását".

Piacainak bővítése kapcsán ismét a figyelem középpontjába került egy 2018-ban alapított szingapúri stratup. A ProfilePrint olyan, mesterséges intelligenciával (MI) támogatott élelmiszeranalitikai rendszert fejleszt, amely minimális mintamennyiségből meghatározza az adott nyersanyag minőségét, így csökkenti a csalás lehetőségét is.

Az ötletben annyira bíznak a befektetők, hogy eddig több mint 750 millió dollárral finanszírozták a cég fejlesztéseit – hogy pontosan mennyivel, nem lehet tudni, mert a legutóbbi, nyolc számjegyű, azaz tízmilliós nagyságrendű befektetésnél nem hozták nyilvánosságra a pontos összeget. Az azonban tudható, hogy a kockázati tőke mellett megjelent a cégben szakma is: többek között a szingapúri székhelyű Olam International élelmiszer- és agráripari vállalat, az indonéz Sinar Mas Group, valamint a francia Louis Dreyfus élelmiszer-kereskedelmi vállalat.

A vállalat rendszere egyébként már működik, mint a Nikkei írja, világszerte 26 városban kínálja a szolgáltatásait, főként Kínában, Japánban, az Egyesült Államokban és Európában, és most Délkelet-Ázsia a cél.

Olcsóbb és gyorsabb kereskedelmet ígér

A ProfilePrint azt ígéri, hogy szkennere segítségével a termelőktől a gyártókon át kiskereskedőkig mindenki pontos képet kaphat egy adott élelmiszeripari termében lévő nyersanyagok (kávé, kakaó, tea, gyógynövények és fűszerek, különböző gabonafélék, olajos magvak, élelmiszer-adalékok stb.) milyen minőségűek, és valóban azt kapta-e a vevő, amiért fizetett.

A vizsgálathoz egészen kis mennyiségű minta is elegendő, amelyből speciális szenzorokkal (ezt elektromágneses szkennelésnek nevezik) nyerik ki az adatokat, melyeket egy saját fejlesztésű MI algoritmus értékel ki. A mindössze pár másodperces folyamat után az eredmények és az értékelés felkerül egy online felületre, ahol az adott alapanyag eladója és  potenciális vevője is hozzáfér. A rendszer a cég honlapján között esettanulmányok szerint a termékfejlesztést is gyorsítja.

A cég szerint a rendszer amellett, hogy sokkal biztonságosabbá teszi a globális élelmiszer-kereskedelmet, gyorsítja is a kereskedés folyamatát. Az eladók és a vevők így online is megállapodhatnak az adott termék minőségének függvényében az árról. Elkerülhető a minták költséges utaztatása, hogy aztán hetekkel később megérkezzen az eredmény valamelyik speciális élelmiszerlaborból.

Mintha a Theranos sztoriját hallanánk...

Bár a ProfilePrint sikeres, és bővelkedik befektetői pénzekben, az ötlet olyan fantasztikus, hogy eszünkbe juttathatja a nem kevésbé nagy reményekkel induló Theranost, akinek alapítóját idén januárban ítélték csalás miatt 20 év börtönre. A legnagyobb stratup-bukások sorában is előkelő helyen szereplő cég vezetője, Elizabeth Holmes 1,4 milliárd dollárt gyűjtött dörzsölt kockázati tőkebefektetőktől egy olyan rendszerre, amely néhány csepp vérből készített volna teljes vérképet, és mutatott volna patogéneket.

A ProfilePrint esetében persze kevésbé fenyeget a veszély, hogy a rossz emlékű amerikai stratup sorsára jut. Olyan partnerekkel van túl sikeres pilotokon, mint a Magyarországon is jelenlevő amerikai Cargill élelmiszer-feldolgozó- és kereskedő vállalat. Az amerikai cég elsősorban a kakaó és a csokoládé eredet- és minőségellenőrzésére vetné be a szingapúriak csodarendszerét.

A vállalat vezetője szerint analitikai rendszerük jelentős hatást gyakorolhat a globális élelmiszerpiacra. Beviheti például a globális kávébab- és kakóbab-piacra az olyan alulértékelt termőhelyeket, mint Vietnám vagy Indonézia, mert objektíven megmutatja a vásárlóknak, hogy ott ugyanolyan jó minőségű termékhez jutnak olcsóbban, kint a hagyományos és ismert termőhelyeken.

Cloud & big data

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.