Több hónapos tárgyalást követően tegnap megszületett az ítélet az utóbbi évek egyik leghangosabb, technológiai startuphoz köthető botrányában.

A vád 11 pontjából végül csak 4 esetében hozott elmarasztaló ítéletet az esküdtszék, ám ennek ellenére a Theranos egykori vezérigazgatója nem érezheti magát győztesnek, hiszen akár 20 börtönben töltött év vár rá többszörösen elkövetett csalás miatt.

Az eljárás során Elizabeth Holmest ügyvédei igyekeztek fiatal, tapasztalatlan vállalkozóként beállítani, akinek egyetlen hibája az volt, hogy nem tudta sikerre vinni elképzeléseit. A kudarc maga pedig nem büntetendő cselekedet. Az ügyészség ezzel szemben azt igyekezett bebizonyítani, hogy Holmes szándékosan hazudott a befektetőknek cégéről, illetve arról az általuk fejlesztett megoldásról, amely az ígéretek szerint néhány csepp vérből is betegségek százait tudta volna kimutatni.

Bár a kaliforniai bíróságon az említett 11 vádpontból végül 4 elmarasztaló ítélet született, az arány a valóságban ennél kiegyenlítettebb volt, hiszen az esküdtek szintén 4 pontban mentették fel a vádlottat, a maradék 3 esetben a csoport nem tudott egyhangú döntésre jutni.

A különböző csalások elkövetése és a befektetők megvezetése miatt Holmesnak összesen 1 millió dollár pénzbüntetést is ki kell fizetnie, de ennél lényegesen fontosabb lesz majd az, hogy konkrétan hány évre ítélik ezekért a bűncselekményekért, amit egy egyelőre ki sem tűzött újabb tárgyalás fog tisztázni. Holmest egyébként nem vették őrizetbe, 500 ezer dolláros óvadék fejében továbbra is szabad lábon maradhatott.

Álomból rémálom

A Theranost 2003-ban alapította Elizabeth Holmes, aki közel másfél évtizeden át olyan ügyesen vezette orruknál fogva a kockázati befektetőket, hogy összesen 1,4 milliárd dollárt énekelt ki a zsebükből. Holmesék azt tették, amit minden szélhámos: olyasmit ígértek, amit a közönségük hallani szeretett volna. Azt állították, hogy képesek olyan készüléket fejleszteni, ami néhány csepp vérből készít teljes vérképet, valamint képes kimutatni nagyon sok patogént.

Hiába figyelmeztettek szakemberek, hogy ez csakis humbug lehet, az összeomlás csak azután következett be, amikor 2015-ben a The Wall Street Journal bebizonyította, hogy az akkoriban már 9 milliárd dollárra értékelt cégnek semmije sincs, a teszteredményeket pedig hamisították. Az összeomlás gyors volt. Holmest az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission) félmillió dollárra büntette, és tíz évre eltiltotta a cégvezetéstől, 2018-ban pedig már csalással is megvádolták.

Utóbbi eljárás végére került most pont, bár az ártatlansága mellett végig kitartó Holmes minden bizonnyal igyekszik majd minden lehetséges jogi eszközt bevetni, hogy számára kedvezőbb döntést harcoljon ki.

Piaci hírek

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.