Júliusban éles tesztüzemre vált négy európai városban a Skype egykori alapítóinak új vállalkozása, amely guruló robotokkal oldaná meg a kiszállítást.

Miközben az Egyesült Államokban egy friss szabályozás miatt egyelőre parkolópályára lett téve a drónos csomagszállítás, a Starship Technologies miniatűr holdjáróra hasonlító kerekes kisautója Európa három országában is megkezdheti az éles bevetéseket.

Okos és szabálykövető futár

Az észt startupot 2014-ben hozta létre a Skype két egykori alapítója, és elég gyorsan sikerült "földhöz ragadt" megoldásukat a megvalósítás kapujába juttatni. Hatkerekes járművük a gyalogosok között, a járdán közlekedve juttatja el a csomagot a vevőnek, természetesen a közlekedési szabályok teljes körű betartásával. Az utat szinte teljesen önállóan teszi meg, de a központból folyamatosan nyomon követik, hogy szükség esetén kézi vezérlésre kapcsolhassanak, vagy éppen a hangszórón keresztül kommunikáljanak a környéken lévő emberekkel.

A robotok érzékelik az akadályokat, maximum egy kocogó ember sebességével közlekednek, biztonságosan megállnak, elindulnak, és az utcán való átkelés sem okoz nekik problémát. Az elektomos motorokkal hajtott gépek hatótávolsága nagyjából 5 kilométer, és átlagosan 15-30 perc alatt képesek letudni az utat.
 

 

A cég szerint az elmúlt kilenc hónap során 12 országban végeztek próbaköröket a járművekkel, amelyeknek így már összesen 8000 kilométer van a kerekeiben, és annak ellenére, hogy nagyságrendileg 400 ezer ember került az útjukba, egyetlen baleset vagy incidens sem történt.

Innentől élesben

Most egy teljesen új fázisba kerül a szolgáltatás azzal, hogy Londonban, Bernben, Hamburgban és Düsseldorfban immár valódi partnercégek, igazi megrendeléseit fogják kiszállítani a szorgosan tekerő robotok. A most begyűjtött tapasztalatokat a rendszer tökéletesítésére kívánják felhasználni, hogy aztán a lefedett területeket tovább bővítsék más európai, illetve tengerentúli régiókkal.

A Starship Technologies jelentős szereplőket tudott maga mellé állítani az éles tesztüzemre. A partnerek között van az európai szinten kiemelkedő jelenléttel bíró Just Eat ételfutár, a német Metro Group, illetve a szintén német csomagküldő szolgálat, a Hermes is.

Máshol is mocorognak

A gyors és minél nagyobb területre kiterjedő implementálás kulcsfontosságú lehet a még alig létező szegmens (az automatikus csomagkihordás) jövőbeli erőviszonyainak kialakításában. Bár az észtek tényleg jól haladnak, máshol sem tétlenkednek. Nem olyan rég például beszámoltunk az ausztrál Domino's fejlesztéséről, ami nagy vonalakban megegyezik a Starship Technologies ötletével.

Az első körben pizzák célba juttatására kitalált járművet egy katonai megrendeléseket is teljesítő ausztrál cég készítette. A DRU-nak nevezett szerkezet egyelőre tesztpályákon bizonyított kiválóan, amit elsősorban a LIDAR teszi lehetővé, ami ugyanaz a GPS alapú tájékozódási rendszer, amit a Google is használ az önjáró autóiban. A jármú útja során folyamatosan szinkronizálja a bejövő képi adatokat a Google Mapsben megadott úti céllal, pontosan úgy, ahogy a Starship robotjai teszik.

A párhuzamok azzal folytathatók, hogy DRU nem adja ki bárkinek a szállítmányt, amit egyébként egy meleg és egy hideg rekeszben tárol az út alatt. Amikor megérkezik a célhoz, a vásárlók csak akkor juthatnak hozzá a pizzához, ha megadják a rendeléskor kapott egyedi kódot.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.