Az ottani hírközlési hatóság hét eleji bejelentése óta több országban elkezdtek "élénken érdeklődni" a potenciálisan felmerülő egészségügyi kockázatok miatt.

A hét elején némiképpen elvitte a show-t a bemutatkozó új Apple telefonok elől az a hír, hogy a francia hírközlési hatóságok az immár hároméves iPhone 12-nél találtak egy igen súlyos problémát, miszerint a készülék működés közben túllépi az EU-ban megengedett sugárzási értéket.

Az Agence Nationale des Fréquences (AFNR) kedden kiadott közleménye azonnali hatállyal felfüggeszette az ilyen típusú telefonok forgalmazását az országban, a gyártó Apple-nek pedig két hetet adott arra, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket a szabályszerű működés érdekében. Amennyiben ezt nem tudja megoldani, akkor végső esetben a családot akár teljesen vissza is hívhatják a francia piacról.

Cupertino egyébként azonnal jelezte, hogy sem a saját, sem a független szakértők által elvégzett mérések nem mutattak határértéket még csak megközelítő értékeket sem.

Nagy figyelemmel követik

A több szempontból is kérdéseket felvető eset (pl hogy lehet, hogy ez most derült ki, miközben a modell 2020-as forgalombahozatala előtt átment az amerikai és az EU-s engedélyezési eljárásokon) nagyon gyors reagálást váltott ki szerte Európában, és nagyon úgy tűnik, hogy több helyen szintén végrehajtják a szükséges sugárzási méréseket az iPhone 12-essel.

Belgiumban például máris jelezték, hogy tervezik a készülékekkel kapcsolatos egészségügyi kockázatok felülvizsgálatát, de a különféle nyilatkozatok alapján "nagy figyelemmel követik" a helyzetet ezen kívül a német, az olasz és a holland nemzeti felügyeleti szervek is. Utóbbi helyi sajtóbeszámolók szerint egyrészt bekérte a francia kollégák eredményeit, másrészt felvette a kapcsolatot az Apple-lel, hogy a gyártó további felvilágosítással szolgáljon az ügyben.

A témáról beszámoló Register az ügy súlyosságát azzal is igazolva látja, hogy az amerikai gyártó a szokásoktól eltérően villámgyorsan reagált megkeresésükre. A cég az angol lapnak ugyancsak megerősítette, hogy álláspontja szerint minden szükséges előírásnak megfelelnek a termékei, beleértve az iPhone 12-es szériát is.

Konzumer tech

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.