De megértük azt is, hogy egy iPhone-ban a normál USB-C adatátviteli sebességet biztosító Type-C csatlakozó az extra.

Az Apple szokásos őszi rendezvényén – amit idén Wonderlust névre kereszteltek – mutatta be termékújdonságait. Leszámítva olyan portálokat, mint a 9to5mac vagy a Macrumors a nemzetközi sajtó főleg az iPhone-okkal foglalkozott. Véleményüket tökéletesen összefoglalná egy ilyen hatásvadász cím: A maroktelefonok ördöge már nem sokkol!

A sajtó a sok apróság mellett ugyanis leginkább két dolgot emelt ki: a széria induló ára nem emelkedett a tavalyi felhozatalhoz képest, valamint hogy az új telefonokon az Apple lecserélte a Lightning portot USB-C-re. Utóbbit azonban nem jószántából lépte meg: az Európai Parlament tavaly ősszel fogadta el, hogy 2024-től az EU-ban csak olyan hordozható elektronikus eszközöket (mobiltelefonok, táblagépek, e-olvasók, fülhallgatók, digitális fényképezőgépek, fejhallgatók, headsetek, kézi videojáték-konzolok, hordozható hangszórók) lehet forgalmazni, amin van USB Type-C csatlakozó.

Persze apróbb újdonság ettől még van bőséggel. A fontosabbakat gyűjtöttük csokorba.

Külcsín és belbecs

Mindenekelőtt: négy új készülékkel jött ki a gyártó. Az alapmodell 6,1 hüvelykes: 899 dollártól indul, és 128-512 gigabájt tárhellyel kapható. Az ugyanekkora iPhone 15 Pro induló ára 999 dollár, a tárhely maximuma 1 terabájt. A két nagyobb kijelzős modell 6,7 hüvelykes. Az "olcsó-nagyot", az iPhone 15 Plust 128-512 megás háttértárral lehet rendelni, induló ára 899 dollár. A másik nagyképernyős csúcsmodell, az iPhone 15 Pro Max. Ennek ára 1199 dollártól indul, legkisebb választható tárhely 256 gigabájt, a csúcs 1 terabájt. Utóbbi modell induló ára 100 dollárral magasabb, mint az előd 14-es Pro Maxé, ám kétszer akkora háttértár is jár hozzá.

A kijelző. Minden készülék Super Retina XDR kijelzőt kapott, de mint több lap is felhívta a figyelmet, méretük gyakorlatilag az iPhone 12 Max óta befagyott. A fejlődés inkább az alapokban figyelhető meg: általános a maximális 2000 nit (cd/m2) fénysűrűség, azaz a felületegységre jutó fényerősség, továbbá a kijelző kerámiaalapú védelme.

A formaterv. Ez nem változott radikálisan, legfeljebb a készülék sarkai lettek némileg kerekdedebbek. És bár a készülékek vastagabbak, mint a 14-es sorozat – a Pro és Pro Max is 8,25 mm –, a két erősebb modell tömegéből a speciális titán készülékváznak köszönhetően közel 20 grammot tudtak faragni.

USB Type-C csatlakozó. Mint fentebb írtuk, ez külső nyomásra került a készülékekre, és csak a Pro és Pro Max modellen teljes értékű. A másik két telefonon csupán USB2-es átviteli sebességet biztosít.

A kamerák. Az alapmodell és a Plus az alap kamerarendszert kapta. A fő kamera 48 megapixeles, amit egy ultraszéles látószögű (a Pro modellben az optikai zoom tízszeres) és egy 12 megapixeles telefotó kamera egészít ki. A Pro és Pro Max modellre két telefotó kamera került (utóbbira értelemszerűen izmosabb) – ezeknek a telefonokat a kreatívok (fotósok, dizájnerek) igényeihez szabták. Az előlapi TrueDepth kamera minden modellen 12 megapixeles.

Processzor: az alapmodellekben az ARM-alapú A16-ok kerültek (6 magos CPU; 5 magos GPU; 16 magos Neural Engine), ugyanazok, amiket az iPhone 14 Pro modellekben használtak. A két Pro modell már a 3 nanométeres gyártástechnológiával készült A17 Pro chipeket kapta (6 magos CPU; 6 magos GPU; 16 magos Neural Engine). Ezek már igazi gaming készülékek, a Pro az első okostelefon, amely képes valós idejű hardveres ray tracingre.

Akkumumulátor. A készülékek egy szempontból nagyot léptek előre: az akkukhoz száz százalékban újrahasznosított kobaltot használtak (ez a tervek szerint 2025-től általános lesz az új hordozható Apple-berendezéseknél). Ugyanakkor üzemidőben nem történt előrelépés. A készülékek ugyanazt tudják, mint a 14-es sorozat.

És a nagy szenzáció: a magyar ár

Magyarországon szeptember 15-étől lehet előrendelést leadni a telefonokra, és szeptember 22-étől kerülnek forgalomba. Az árak azonban hazánkban érdekesen alakulnak: az alapmodellek olcsóbbak, mint tavaly voltak. Az alapmodell tavaly 450 ezerről indult, az iPhone 15 viszont 50 ezerrel olcsóbb. A Pro modellnél pedig 70 ezer forintos az iPhone 15 árelőnye.

Konzumer tech

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.