Idén sokat, 2024-ben pedig annál is többet költ majd a világ nyilvános felhőszolgáltatásokra - jósolja a Gartner legfrissebb előrejelzése.

Az egyéb informatikai szegmenseknél és általában az infokommunikációs költéseknél lényegesen nagyobb tempóban növekszenek a publikus felhőszolgáltatásokra fordított végfelhasználói kiadások. Legalábbis erre jutott a Gartner legutóbbi elemzésében, amely a nyilvános cloud forgalmának idei és jövőre várható alakulását vizsgálta.

Az amerikai piackutató szerint idén bő 563 milliárd dollárnyi pénzt költ a világ felhőből elérhető szolgáltatásokra. Ez a tavalyi szintnél nagyjából 18 százalékkal erősebb teljesítményt jelent, ám ez a lendület jövőre még tovább fokozódhat. A mostani előrejelzés szerint 2024-ben ugyanis 680 milliárd közelébe kúszhat a globális forgalom, ami több mint 20 százalékos éves növekedésnek felelne meg.

 

 

Ahogy a fenti adatokból is kitűnik, nincs olyan részterülete a cloudnak, ami ne tudna nőni idén, illetve 2024-ben. Jövőre ez leginkább az infrastruktúra-szolgáltatásoknál (IaaS) mutatkozik meg, ahol az előrejelzések alapján 27 százalékot is megközelítheti a tempó. Ettől nem sokkal marad el a platform mint szolgáltatás (PaaS) területe, ahol 21,5 százalékos bővülést prognosztizálnak a szakértők.

A lendületes növekedés egyik okaként természetesen felbukkan a jelentésben a generatív mesterséges intelligencia is. A Gartner szerint az, hogy egyre több szervezetnél vezetnek be erre épülő megoldásokat, természetszerűleg húzza felfelé a cloudos költéseket, mivel ezeknek az algoritmusoknak a kiszolgálásához rendkívül nagy számítási kapacitásra és infrastruktúrára van szükség.

Zajlik a specializáció

A felhőre fordított kiadások másik fő mozgatórugója az iparági felhőplatformok folyamatos növekedése. Ezek egy-egy iparág egyedi igényeire "kihegyezett" megoldáscsomagok, amelyek szoftvereket, platformot és infrastruktúrát kombinálva igyekeznek összetett, üzleti szempontból vonzó képességeket kínálni az ügyfeleknek. A Gartner előrejelzése szerint 2027-re a vállalatok több mint 70 százaléka használ majd iparági felhőplatformokat, miközben ez az arány idén még nem éri el a 15 százalékot sem.

Cloud & big data

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.