A valaha volt legolcsóbb mini számítógép mindössze 5 dollárért vásárolható meg.

Ismét a bővül a Raspberry család, de a korábban bejelentett új verziókkal ellentétben most kifejezetten az ár volt fókuszban. A brit Raspberry Pi Alapítvány az alapmodellnél erősebb Pi 2 Model B, illetve a kifejezetten a mini PC-hez rendelhető 7 colos kijelző után megalkotta a lehető legolcsóbb verziót, amiért mindössze 5 dollárt (kb. 1500 forintot) kell fizetni.

Sokkal kisebb, sokkal olcsóbb

Az új Raspberry nem feltétlenül azért olcsóbb, mert kisebb a teljesítménye. Ezt igazolja az is, hogy ugyanaz az 1 GHz-es ARM11 processzor dolgozik benne, mint az alapverzióban. Sőt, a Zero esetében az órajel megpiszkálásával 40 százalékkal nagyobb teljesítményt tudnak kicsalogatni belőle.

Ezen kívül mind olyan port rendelkezésre áll, ami a számítástechnikával, programozással, kódolással ismerkedők számára fontos lehet. Az 512 MB LPDDR2 SDRAM mellett 5 dollárért jár egy microSD kártyahely, egy mini HDMI kimenet 1080p videó jel leadására, micro USB port az adatátvitelhez és a töltéshez, és ugyanazokat a tű alapú csatlakozókat, amelyek a korábbi modellekben is megtalálhatók voltak.

Akár ingyen is

A mindössze 65 × 30 × 5 mm-es Pi Zero elsősorban az Egyesült Királyságban és az USA-ban lesz elérhető mától, de aki éppen Angliában van, az beszerezheti akár ingyen is. A számítógépek történelmében valószínűleg elsőként a Raspberry Pi Zero a The MagPi nevű helyi szaklap mellékleteként is megvásárolható lesz, így mindössze a lap árát kell kifizetni.

A Raspberry 2012-es debütálása óta egy igazi sikertörténet, hiszen azóta közel 4 millió darabot adtak el belőle. Az eszközt megalkotó alapítvány célja az volt, hogy egy olyan hardver-szoftver egység szülessen, amit minimális költségek mellett (a régebbi modellek 20-35 dollár között mozognak) képes bevezetni a diákokat a számítógépek világába, illetve adjon elfoglaltságot azoknak, akik a hobbi projektjeikhez keresnek egy jó alapot.

Piaci hírek

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.