A valaha volt legolcsóbb mini számítógép mindössze 5 dollárért vásárolható meg.
Hirdetés
 

Ismét a bővül a Raspberry család, de a korábban bejelentett új verziókkal ellentétben most kifejezetten az ár volt fókuszban. A brit Raspberry Pi Alapítvány az alapmodellnél erősebb Pi 2 Model B, illetve a kifejezetten a mini PC-hez rendelhető 7 colos kijelző után megalkotta a lehető legolcsóbb verziót, amiért mindössze 5 dollárt (kb. 1500 forintot) kell fizetni.

Sokkal kisebb, sokkal olcsóbb

Az új Raspberry nem feltétlenül azért olcsóbb, mert kisebb a teljesítménye. Ezt igazolja az is, hogy ugyanaz az 1 GHz-es ARM11 processzor dolgozik benne, mint az alapverzióban. Sőt, a Zero esetében az órajel megpiszkálásával 40 százalékkal nagyobb teljesítményt tudnak kicsalogatni belőle.

Ezen kívül mind olyan port rendelkezésre áll, ami a számítástechnikával, programozással, kódolással ismerkedők számára fontos lehet. Az 512 MB LPDDR2 SDRAM mellett 5 dollárért jár egy microSD kártyahely, egy mini HDMI kimenet 1080p videó jel leadására, micro USB port az adatátvitelhez és a töltéshez, és ugyanazokat a tű alapú csatlakozókat, amelyek a korábbi modellekben is megtalálhatók voltak.

Akár ingyen is

A mindössze 65 × 30 × 5 mm-es Pi Zero elsősorban az Egyesült Királyságban és az USA-ban lesz elérhető mától, de aki éppen Angliában van, az beszerezheti akár ingyen is. A számítógépek történelmében valószínűleg elsőként a Raspberry Pi Zero a The MagPi nevű helyi szaklap mellékleteként is megvásárolható lesz, így mindössze a lap árát kell kifizetni.

A Raspberry 2012-es debütálása óta egy igazi sikertörténet, hiszen azóta közel 4 millió darabot adtak el belőle. Az eszközt megalkotó alapítvány célja az volt, hogy egy olyan hardver-szoftver egység szülessen, amit minimális költségek mellett (a régebbi modellek 20-35 dollár között mozognak) képes bevezetni a diákokat a számítógépek világába, illetve adjon elfoglaltságot azoknak, akik a hobbi projektjeikhez keresnek egy jó alapot.

Piaci hírek

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.