Az OpenAI a titkosítástól a teljesítményen át a személyre szabhatóságig mindenfélével igyekszik levenni a lábáról a potenciálisan nagy pénzt hozó céges ügyfélkört.

Majdnem napra pontosan 9 hónappal ezelőtt tette generálisan elérhetővé nagy nyelvi modellre épülő szövegalkotó algoritmusát az OpenAI, ami gyökeresen megváltoztatta a világ hozzáállását a mesterséges intelligenciának hívott témához. A ChatGPT-nek nagyjából két hónappal az indulása után már havi 100 millió aktív felhasználója volt, amivel a történelem leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazása lett.

Mindez a siker azonban óriási költségként jelenik meg a cég könyvelésében, így nem csoda, hogy villámgyorsan megindultak a monetizációs fejlesztések. Februárban első körben az USA-ban, majd nem sokkal később világszerte elindult a havi 20 dollárért igénybe vehető Plus szolgáltatás, ami gyorsabb és garantált hozzáférést és extra funkciókat biztosítva igyekezett átcsábítani az ingyenes változat használóinak egy részét.

Jöhetnek a nagyvadak

Bár a Plus bizonyosan segít valamit a bevételi oldalon, az igazi áttörést valószínűleg a vállalati változat megjelenésétől reméli a menedzsment. Erre pedig már nem is kell többet várni, mivel a héten a cég bejelentette a ChatGPT Enterprise elindulását.

Az üzleti alkalmazást egy sor biztonsági és teljesítménnyel összefüggő képesség emeli a ChatGPT olcsóbb változatai fölé. Ezek közé tartozik például a cég legfejlettebb modelljének, a GPT-4-nek a mindenféle korlát nélküli és szupergyors használata. A vállalati ügyfélkör lényegesen összetettebb és hosszabb bemeneteket is megadhat a chatbotnak, amivel a remények szerint növelhető az algoritmus értékteremtő képessége.

Az Enterprise csomag részét képezi a kollégák fiókjainak kezelését megkönnyítő adminfelület, amivel többek között menedzselhetők a beléptetések, szerepkör szerint csoportosíthatók a felhasználók, illetve ellenőrizhetők, elemezhetők a használati szokások, tevékenységek.

Ugyancsak fontos eleme a szolgáltatásnak a biztonsági vetület. Az Enterprise-ra befizetők minden adata titkosítva tárolódik, illetve utazik a végpontok között. Az OpenAI pedig az itt generálódó tartalmakat semmiképpen nem használja fel algoritmusa trenírozására. (Mindez elengedhetetlenné vált azt követően, hogy korábban számos nagyvállalatnál riadót fújtak a kényes üzleti adatok potenciális kiszivárgása kapcsán.)

A kiemelten kezelt ügyfelek csevegősablonokon keresztül viszonylag könnyedén tudnak majd saját igényeikre szabott egyszerűbb alkalmazásokat készíteni. Az összetettebb egyedi igényeket pedig az OpenAI által biztosított alkalmazásprogramozási interfész (API) segítségével lehet majd kielégíteni.

Bármi lehet belőle

Hogy mindez mennyi pénzt hozhat a cégnek, azt több szempontból sem könnyű megjósolni. Egyrészt magának a csomagnak sincs előre rögzített, nyilvános ára, azt minden esetben egyedi alku alapján alakítják ki a felek. Másrészt az sem tiszta, hogy meddig repítheti a ChatGPT-t az elmúlt hónapokban kétségkívül kimutatható hájp.

Az egy dolog, hogy a vezérigazgatók tavasszal még teljesen el voltak ájulva a chatbotoktól, ám úgy tűnik, a ChatGPT felhasználása nyár elejére elérte a csúcsát, és onnan lefelé vette az irányt. Lehet, hogy végül azoknak a szakértőknek lesz igaza, akik váltig állítják: mindez csak egy múló divat.

Cloud & big data

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.