Musk megmutatta, hogyan kell robotot fejleszteni: elhatározod, egy év múlva bemutatod.
Hirdetés
 

A Twitterrel kelő és fekvő Elon Musk a közösségi oldalon jelentette be, hogy hónapokon belül teljes mértékben munkaképes lehet a Tesla humanoid robotja, az Optimus. És hogy ezt be is mutathassák a rajongóknak, augusztus közepéről szeptember 30-ára halasztják a második AI Dayt. Musk mintegy bemutatta a világnak, hogyan kell lezongorázni azt egy év alatt, amin a Boston Dynamics kereken 30 éve dolgozik. (A jelenleg a Hyundai tulajdonában lévő vállalatot 1992-ben alapították.)

A szokásos nagyotmondás vagy valóság?

Az Optimust tavaly, az első AI Dayen mutatták be – mármint a koncepciót és a látványterveket. Mint akkor a Bitport is beszámolt róla, Musk az akkor még csak Tesla Botként emlegetett szerkezetet első körben a saját gyáraiban szeretné alkalmazni. A robotok a munkásokat támogatnák, a kezük alá dolgoznának, vagy akár elintézhetnék helyettük a bevásárlást is.

Egyelőre csak annyit lehet tudni a robotról, amennyit a tavalyi rendezvényen elárultak. Az Optimus kb. 175 centiméter magas 57 kilogrammos lesz. Maximum 20 kilós terhet tud vinni 8 km/h sebességgel. Ez nem tűnhet soknak, de Musk tavaly arra külön kitért, hogy biztonsági okokból korlátozzák a robotok erejét.

A robotnak nem lesz arca, hanem kijelzővel kommunikál a külvilággal. És ami még "tudható": ugyanazokat a mesterségesintelligencia-rendszerek (MI) akarták benne felhasználni, amiket a Tesla autókhoz fejlesztettek. (Szintén az első AI Dayen mutatták be a Tesla saját fejlesztésű MI csipjét utalva arra, hogy Muskék ezen a téren is az elsők között kívánnak lenni.)

A Teslák már-már érző lények

És hogy miért kezd bele Musk vállalata a robotfejlesztésbe? A Tesla vitathatatlanul a világ legnagyobb robotikai vállalata, amely voltaképpen kerekeken guruló, félig érző robotokat gyárt, mondta erről Musk. Azt sem tartja kizártnak, hogy az emberszabású robotok fejlesztése és gyártása idővel jelentősebb üzletág lesz, mint a járműgyártás.

A Bloomberg ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy Musktól nem áll távol a habbantás. Simán próbált már eladni a közönségének, befektetőinek kész termékként prototípusokat. Ilyen volt például a Tesla Semi, amiről szinte semmit sem tudni. De voltak meredekebb esetek is, amikor ideiglenesen összehekkelt termékekkel igazol nagyívű víziókat, vagy saját fejlesztésűként kínál nagy tömegben megvásárolt ócskavasakat, mint tette azt például a gyerekeknek szánt elektromos Cyberquad esetében. (A techiparban elharapódzó Münchhausen-jelenséggel korábban itt foglalkoztunk.)

A kérdésektől neki sem kell tartania, a Twitteren 96 millió követője szorgalmasan tapsol minden megnyilatkozásának. Azt a bejegyzését a humanoid robot megjelenéséről pár óra alatt több tízezren lájkolták és ezrek retweetelték.

Előbb-utóbb meglesz az – vagy valami

Musk eddigi ténykedését ismerve valószínűleg alacsony oddsszal kínálnák a bukmékerek, hogy látványosság nélkül maradunk szeptember végén. Ha esetleg az Optimus még nem is áll meg akkor a saját lábán, valami Optimusra emlékeztető humanoid árny biztosan feltűnik a színpadon, amitől a rajongók transzba eshetnek. Emiatt persze a vállalatának dolgozói körében jóval alacsonyabb lehet a rajongók aránya, mint a Twitteren. Egy befektetési elemző néhány éve alaposan utánament, hogy milyen is a vállalat belső működése, és ennek kapcsán vizsgálta a fluktuációt is. Kiderült: a vállalatnál a Musknak közvetlenül jelentő vezetők között extrém magas a fluktuáció: évente 44 százalékuk cserélődik ki, miközben a Szilícium-völgyben az átlag 9 százalék.

Cloud & big data

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.