A vállalat bejelentette legújabb, saját tervezésű MI-csipjeit, Elon Musk pedig azt is bedobta, hogy jövőre jelenhet meg a "Tesla Bot" prototípusa.

Musk a Tesla múlt heti AI Day rendezvényén jelentette be, hogy a vállalat emberszabású robotot fejleszt, amelyet prototípus formájában valószínűleg már jövőre bemutatnak. A Tesla Bot néven hivatkozott gép elsődleges célja az olyan feladatok átvétele lenne az emberektől, amelyeket azok különösen unalmasnak, ismétlődőnek vagy veszélyesnek ítélnek, és ezért nem is végeznek szívesen.

A robotról egyelőre annyi derült ki, hogy az arca helyén egy hasznos információt megjelenítő kijelző kap majd helyet, azonban a képes látványterveken kívül sem a Tesla Bot várható áráról nem volt szó, sem arról, hogy egyáltalán milyen módon bocsátanák bármikor is kereskedelmi forgalomba a fejlesztések eredményét. Musk mégis alapvető gazdasági változásokra számít a robotok megjelenésétől, amelyről egyébként ő maga is elismerte, hogy egyelőre nem rendelkeznek belőle működőképes modellekkel.

A Tesla vezetőjének jövőképe alapján azonban belátható időn belül a fizikai munka választás kérdésévé válhat, ebből következően pedig szükség lesz az egyetemes alapjövedelem bevezetésére is. Musk egyébként már korábban is kifejtette, hogy a technológia igenis sok ember munkahelyét szüntetheti majd meg, ezért lesznek, akiknek más jövedelemforrások után kell nézniük.
 


A robot elvileg ugyanazokat a csipeket és kamerarendszereket fogja használni, amelyek a Tesla járműveiben is dolgoznak. Itt érdemes megjegyezni, hogy az AI Day egyik fontos bejelentése azokról a saját fejlesztésű teslás csipekről szólt, amelyeket a járművek által gyűjtött adatok elemzéséhez és rendszereinek betanításhoz fejlesztett Dojo szuperszámítógépben alkalmaznak.

A tervek szerint a Tesla Bot körülbelül 175 centi magas és 57 kilogramm tömegű lesz, valamivel több mint 20 kilós terheket tud majd mozgatni, és óránként 8 kilométeres sebességgel haladhat, ami nagyjából megfelel egy sietősen gyalogló vagy kényelmesen kocogó ember sebességének. Musk ezzel kapcsolatban arra is kitért, hogy a gépeket eleve úgy méreteznék, hogy azok (biztos, ami biztos) erőben és gyorsaságban is elmaradjanak az emberektől.

Annyi biztos, hogy majd meglátjuk

A humanoid, emberi feladatok elvégzésére alkalmas robotok a scifi-hagyományok olyan elemének számítanak, amelyek gyakorlati megvalósítása ma is komoly nehézségekbe ütközik. Ahogy a beszámolók felhívják rá a figyelmet, a mesterséges intelligencia bármilyen gyorsan fejlődik, így is messze elmarad egy kisgyerek általános képességeitől, és a robotikai alkalmazások is jellemzően egyszerű környezetekben végzett egyszerű feladatokra korlátozódnak.

Bár Elon Musk a Tesla vagy a SpaceX élén is teljes iparágakat forgatott fel, a kommentárok szerint ezzel olyan területre tévedt, ahol érdemesebb figyelembe venni az ugyancsak rá jellemző, túlzó ígéreteket és a lazán kezelt határidőket. A robotot egyébként első körben a Tesla gyáraiban képzeli el, ahol az önvezető járművek építésében segédkeznének: a munkások keze alá dolgoznának, vagy akár kimennének helyettük a közértbe, ha ők éppen nem érnek rá ilyesmire.

Érdekesség, hogy az emberi feladatokhoz való alkalmazkodás miatt emberi formára tervezett robotoknak a jelenlegi elképzelések szerint mindkét kezükön öt ujjuk lenne, de ez a későbbiek során még megváltozhat – mint ahogy az is befolyásolja a kialakításukat, hogy mindenképpen olcsón előállítható gépeket szeretnének alkotni. Musk úgy látja, hogy mindez nagyon is megvalósítható, hiszen a Teslát a világ egyik legnagyobb robotikai cégének tartja, amelynek az intelligens gépei történetesen nem sétálnak, hanem gurulnak.

A Tesla ezzel párhuzamosan világossá akarja tenni, hogy nem egyszerűen egy elektromos járműveket gyártó vállalat, hanem a mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik éllovasa, ami mellesleg az önvezető járművek vagy a humanoid robotok esetében is alapvető fontosságú dolog. Sőt az is kiderült, hogy a robotokkal kapcsolatban is hasonló utat járna be, mint a méregdrága szuperautóból lassan az alacsonyabb kategóriákban is meghatározóvá váló Teslákkal.

Konzumer tech

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.