A vállalat bejelentette legújabb, saját tervezésű MI-csipjeit, Elon Musk pedig azt is bedobta, hogy jövőre jelenhet meg a "Tesla Bot" prototípusa.
Hirdetés
 

Musk a Tesla múlt heti AI Day rendezvényén jelentette be, hogy a vállalat emberszabású robotot fejleszt, amelyet prototípus formájában valószínűleg már jövőre bemutatnak. A Tesla Bot néven hivatkozott gép elsődleges célja az olyan feladatok átvétele lenne az emberektől, amelyeket azok különösen unalmasnak, ismétlődőnek vagy veszélyesnek ítélnek, és ezért nem is végeznek szívesen.

A robotról egyelőre annyi derült ki, hogy az arca helyén egy hasznos információt megjelenítő kijelző kap majd helyet, azonban a képes látványterveken kívül sem a Tesla Bot várható áráról nem volt szó, sem arról, hogy egyáltalán milyen módon bocsátanák bármikor is kereskedelmi forgalomba a fejlesztések eredményét. Musk mégis alapvető gazdasági változásokra számít a robotok megjelenésétől, amelyről egyébként ő maga is elismerte, hogy egyelőre nem rendelkeznek belőle működőképes modellekkel.

A Tesla vezetőjének jövőképe alapján azonban belátható időn belül a fizikai munka választás kérdésévé válhat, ebből következően pedig szükség lesz az egyetemes alapjövedelem bevezetésére is. Musk egyébként már korábban is kifejtette, hogy a technológia igenis sok ember munkahelyét szüntetheti majd meg, ezért lesznek, akiknek más jövedelemforrások után kell nézniük.

A robot elvileg ugyanazokat a csipeket és kamerarendszereket fogja használni, amelyek a Tesla járműveiben is dolgoznak. Itt érdemes megjegyezni, hogy az AI Day egyik fontos bejelentése azokról a saját fejlesztésű teslás csipekről szólt, amelyeket a járművek által gyűjtött adatok elemzéséhez és rendszereinek betanításhoz fejlesztett Dojo szuperszámítógépben alkalmaznak.

A tervek szerint a Tesla Bot körülbelül 175 centi magas és 57 kilogramm tömegű lesz, valamivel több mint 20 kilós terheket tud majd mozgatni, és óránként 8 kilométeres sebességgel haladhat, ami nagyjából megfelel egy sietősen gyalogló vagy kényelmesen kocogó ember sebességének. Musk ezzel kapcsolatban arra is kitért, hogy a gépeket eleve úgy méreteznék, hogy azok (biztos, ami biztos) erőben és gyorsaságban is elmaradjanak az emberektől.

Annyi biztos, hogy majd meglátjuk

A humanoid, emberi feladatok elvégzésére alkalmas robotok a scifi-hagyományok olyan elemének számítanak, amelyek gyakorlati megvalósítása ma is komoly nehézségekbe ütközik. Ahogy a beszámolók felhívják rá a figyelmet, a mesterséges intelligencia bármilyen gyorsan fejlődik, így is messze elmarad egy kisgyerek általános képességeitől, és a robotikai alkalmazások is jellemzően egyszerű környezetekben végzett egyszerű feladatokra korlátozódnak.

Bár Elon Musk a Tesla vagy a SpaceX élén is teljes iparágakat forgatott fel, a kommentárok szerint ezzel olyan területre tévedt, ahol érdemesebb figyelembe venni az ugyancsak rá jellemző, túlzó ígéreteket és a lazán kezelt határidőket. A robotot egyébként első körben a Tesla gyáraiban képzeli el, ahol az önvezető járművek építésében segédkeznének: a munkások keze alá dolgoznának, vagy akár kimennének helyettük a közértbe, ha ők éppen nem érnek rá ilyesmire.

Érdekesség, hogy az emberi feladatokhoz való alkalmazkodás miatt emberi formára tervezett robotoknak a jelenlegi elképzelések szerint mindkét kezükön öt ujjuk lenne, de ez a későbbiek során még megváltozhat – mint ahogy az is befolyásolja a kialakításukat, hogy mindenképpen olcsón előállítható gépeket szeretnének alkotni. Musk úgy látja, hogy mindez nagyon is megvalósítható, hiszen a Teslát a világ egyik legnagyobb robotikai cégének tartja, amelynek az intelligens gépei történetesen nem sétálnak, hanem gurulnak.

A Tesla ezzel párhuzamosan világossá akarja tenni, hogy nem egyszerűen egy elektromos járműveket gyártó vállalat, hanem a mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik éllovasa, ami mellesleg az önvezető járművek vagy a humanoid robotok esetében is alapvető fontosságú dolog. Sőt az is kiderült, hogy a robotokkal kapcsolatban is hasonló utat járna be, mint a méregdrága szuperautóból lassan az alacsonyabb kategóriákban is meghatározóvá váló Teslákkal.

Konzumer tech

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.