Az Apple-nek természetesen nagyon nem tetszik az Európai Bizottság javaslata. A téma egyébként 12 éve merült fel először az EU-ban.

Az Európai Bizottság tegnap olyan szabályozási javaslatcsomagot tett az asztalra, amely alapvető változásokat hozhat a hordozható eszközök kialakításában, használatában.

A tervezet egyik fő célja a mobil eszközök töltésének egységesítése azzal, hogy minden EU-ban értékesített okostelefon, tablet, kamera, fejhallgató, hordozható hangszóró és kézi játékkonzol USB-C porttal kell rendelkezzen. A testület közleménye szerint mindez egyszerűsítené a fogyasztók életét, ugyanakkor mérsékelné a töltők gyártásából és hulladékkezeléséből származó káros környezeti hatásokat. 

A Bizottság javaslata továbbá szorgalmazza a gyorstöltési rendszerek "harmonizálását", illetve azt is, hogy a töltőket a készülékektől külön értékesítsék. Utóbbival egyébként nyitott kapukat döngetnek, mivel ebbe az irányba mozdult el az Apple, majd más gyártók is követték. (A cégek esetében persze a környezetvédelmi erőfeszítéseik hangoztatása mellett a költségcsökkentés lehetősége sem utolsó szempont.)

Volt is, lesz is?

Ahogy az az EU malmaiban gyakran megesik, a nagy nekibuzdulás nem feltétlenül jelent gyakorlatban életbe lépő változást. A régiós szabályozók körében ugyanis több mint tíz évvel ezelőtt, 2009-ben merült fel először a töltési megoldások egységesítésének terve. Öt évre rá aztán úgy tűnt, közel a cél, de a jogalkotási dzsungelben végül némileg elakadt az ügy. Most azért már jobb esély van a folyamat lezárására, mivel az Európai Parlament (EP) már tavaly nagy többséggel elfogadta azt a javaslatot, ami a töltési megoldások egységesítéséről szólt (a 2020-as szavazásnál azonban még nem döntöttek a konkrét megoldásról).

Bármennyire is beérni látszik az évtizedes munka, a szigorúbb feltételek élesedésére nem kell számítani a közeljövőben. A tervezetet ugyanis első körben az EP-nek, majd a tagállamok szakminisztereit tömörító Tanácsnak kell jóváhagynia. Ha mindez megvan, az egyes országoknak további két évük lesz arra, hogy a rendelkezéseket nemzeti jogszabályokba foglalják. A gyártók pedig ugyancsak kétéves türelmi időt kapnak arra, hogy eleget tegyenek az új követelményeknek.

Különcködők

Jelenleg a megcélzott elektronikai eszközök három különböző töltőporttal rendelkeznek. A szabványnak "kinézett" USB-C mellett még valamennyire tartja magát a micro USB, illetőleg ott van az Apple saját megoldása, a Lightning. Mivel az andridos mobilgyártók szinte kivétel nélkül átálltak már USB-C-re, így leginkább Cupertinóban okoz gondot az EU-s szabályváltozás.

Ahogy a korábbi években, a cég most is bírálta a javaslatban felvetett uniformizálási törekvéseket, mivel az álláspontja szerint árt az innovációnak, és így maguk a fogyasztók vesztenek rajta. Ugyanakkor a benyújtott javaslat egyáltalán nem tiltja meg más töltési megoldások alkalmazását, amennyiben az USB-C is megtalálható a készüléken. Azaz ha nagyon ragaszkodik a Lightning portjához az Apple, megtarthatja - "csak" helyet kell találni mindennek a tervezésnél.

Az esztétikailag sem szerencsés dupla port helyett azonban sokkal valószínűbb, hogy a jövőben érkező iPhone-oknál teljesen megszűnik a vezetékes töltés lehetősége. Ezt nem csak a piaci pletykák, de az is valószínűsíti, hogy mindez kikerülné az új EU-s szabályozás problémáját, mivel a tervezet a vezeték nélkül tölthető eszközök esetében felmentést ad a kötelező USB-C port beépítése alól.

Konzumer tech

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.