A két mobilgyártó októberben még az Apple-t ekézte a közösségi médiában azért, amit úgy tűnik, mindketten meglépnek.

Ne szólj szám, nem fáj fejem. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Nagyjából bármelyik idézett szólásmondás lefedi azt a szituációt, amibe a Samsung és a Xiaomi lavírozta magát azzal, hogy közös versenytársuk üzleti döntését a jelek szerint elhamarkodottan próbálták viccesnek szánt kommunikációval a maguk javára fordítani. A dolog persze így is humoros, csak nem abban az értelemben, ahogy azt Dél-Koreában és Kínában eredetileg elképzelték.

Felesleges töltelék?

Amikor az Apple a szokásokhoz képest kicsit késve, október közepén előállt az iPhone-ok legújabb generációjával, a sok nagy szám és varázslatosnak szánt adat helyett leginkább az váltott ki reakciót az internet népéből, hogy a cég környezetvédelmi okokra hivatkozva mostantól nem fog vezetékes töltőt csomagolni új készülékeihez.

Ezt az első körben magas labdának tűnő PR-lehetőséget több rivális gyártó is igyekezett még azon melegében lecsapni. A bejelentés másnapján mind a Xiaomi, mind a Samsung közösségi felületein olyan videók, bejegyzések jelentek meg, amelyek egyértelműen az Apple kifigurázásáról szóltak.

 

 

Miközben a Xiaomi rövid videójában a töltő meglétét hangsúlyozta az Mi 10T Pro dobozának kicsomagolásával, a Samsung szintén felült a vonatra egy töltőről készült kép posztolásával, amelynek kísérő szövege több technológiai vívmány felsorolása mellett arra is kitért, mennyire alapvető dolog az ilyesmi egy okostelefon esetében.
 

 

A dél-koreai gyártó inkriminált bejegyzését nem véletlenül helyeztük el anyagunban kép formájában, ugyanis a Samsung nemrégiben csendben törölte a posztot hivatalos twitteres csatornájáról. Túl azon, hogy ez mennyire elegáns dolog, leginkább csak olaj a tűzre, hiszen így a múltban elkövetett baki még nagyobb nyilvánosságot kap.

Inkább beállnak a sorba

A helyzet ugyanis az, hogy ugyanazok a gyártók, amelyek alig néhány héttel ezelőtt még a nyelvüket köszörülték Cupertinón, mára egyszerű követővé váltak. Ez a Samsungnál nem csak a törölt twitteres bejegyzésből, hanem a szabályozó hatóságoknak küldött egyik jelentésből is kiderült. Úgy tűnik, a január közepén debütáló Galaxy S21 esetében már annyira nem lesz alapvető tartozék a töltő, hogy ki is marad a csomagolásból. Mindeközben a Xiaomi vezérigazgatója a Weibo felületén erősítette meg, hogy a gyártó közelgő Mi 11-es mobilja szintén nem kap majd töltőt.

A döntések magyarázatául ezekben az esetekben is a környezetvédelem fontossága szolgál, ami nem is légből kapott dolog. Már az is tehermentesíti kicsit a környezetet, ha a telefonok kisebb csomagolásban érnek a vásárlókig, arról nem is beszélve, hogy a telefontöltők előállításához szükséges ritkaföldfémekből sem kell majd annyit bányászni - feltételezve, hogy a felhasználók többségénél bőven akad a korábbi készülékekhez kapott, még mindig használható töltő.

A Samsung és a Xiaomi főhadiszállásán az elmúlt hetekben valószínűleg felmérték a döntéssel járó költségcsökkentési előnyöket is, és arra jutottak, hogy a viccelődés helyett inkább követik azt a csapást, amit az Apple kezdett kivágni előttük. A mostani egyébként nem példa nélküli eset. A Samsung marketingesei például 2016-ban jó ötletnek gondolták kifigurázni az Apple-t, amiért az iPhone 7 jackcsatlakozó nélkül jelent meg, hogy aztán kicsit később a Galaxy A8 ugyancsak "jacktelenített" mobilként debütáljon.

Konzumer tech

Nyilvános felhőszolgáltató lett a TikTok anyavállalata

A szolgáltatás neve Volcano Engine. Sokkal több lesz, mint egy TikTok-as-a-Service, és annál is, amit nyáron megszellőztettek.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.