Az Alphabet szárnyai alatt működő vállalat önvezető autói tesztüzemben már három éve koptatják Phoenix útjait. Mostantól már csoportosan is lehet utazni a teljesen autonómnak mondott, ám távolról azért felügyelt járművekben.

A korábban a Google berkein belül, majd a keresőóriás átalakítását követően az anyacégként funkcionáló Alphabethez kerülő Waymo újabb lépést tesz abba az irányba, ami végül elvezet minket a ténylegesen önállóan működő autózáshoz.

Nyílnak az ajtók

A cég szűk két évvel ezelőtt jelentette be, hogy publikus formában is elindítja Waymo One nevű taxiszolgáltatását. A tesztek akkor már jó ideje folytak az arizonai Phoenixben, ahol a Waymo One éles üzeme is kezdődött. Első körben viszont csak a szolgáltatásra jelentkezők vehették igénybe a fuvarokat, ráadásul csakis egyedül.

Ennek viszont mostantól vége, mert a vállalat bejelentette, hogy immár a Waymo One regisztrált ügyfelei társakat is invitálhatnak egy olyan különleges útra, ahol a söfőr székében az égvilágon senki nem ül. Ezzel párhuzamosan kibővítik a szolgáltatásra regisztrálók maximum számát is.

A Waymo autói jelenleg egy nagyjából 260 négyzetkilométeres területen futhatnak az arizonai városban, ám az emberi felügyelet nélkül haladó járművek esetében szigorúbbak a hatósági feltételek, így utóbbiak hozzávetőleg fele akkora "játszótéren" mozoghatnak.

A robot taxik elterjedését nem csak a szabályozói környezet, vagy éppen a technogiai nehézségek hátráltathatják, hanem maguk a potenciális felhasználók is. Egy amerikai kutatás például arra jutott, hogy a lakosság kábé fele egyelőre hallani sem akar arról, hogy olyan járműbe szálljon, amelyben nem ül húsvér sofőr.

Ez még nem az

Bár a Waymo a bejelentés kapcsán teljesen autonóm közlekedésről beszél, azt azért érdemes hozzátenni, hogy egyelőre ez nem teljesen igaz. A témában általánosan hivatkozott International Society of Automotive Engineers (SAE) besorolása alapján ehhez az 5. szintet kellene elérni, ami viszont már mindenféle külső segítség nélküli gépi vezetést jelent. A Waymo esetében viszont a járműveket egy központból továbbra is folyamatosan figyelik, természetesen azért, hogy bármelyik pillanatban képes legyen egy munkatárs beavatkozni az algoritmus ténykedésébe.

Ettől függetlenül a cég dícséretesen halad a fejlesztésben. Egy a kaliforniai hatóságok által tavaly kiadott jelentés szerint például a régióban messze a Waymo autói futották a legtöbb tesztutat, miközben a rendszer egyéb paraméterei is szépen mutatnak. Például az, hogy milyen gyakran kellett emberi beavatkozással korrigálni a jármű mozgását.

A Waymóról legutóbb idén tavasszal írtunk, amikor is a vállalat bemutatta önvezető rendszerének legújabb, ötödik generációját. Ez ugyan nem összekeverendő a már említett SAE 5. szintű autonómiájával, de számos területen jelentős előrelépést hozott. A friss változat a jármű közvetlen környezetét és a több száz méterre lévő tárgyakat, gyalogosokat, kisállatokat is képes érzékelni és lereagálni. De a legfőbb újdonsága, hogy a cég szerint teljesen kiküszöböli a holttereket, azaz az önvezető rendszer mindent lát, amit a biztonságos vezetéshez látnia kell.

Piaci hírek

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.