Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.

Hat-hét héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy minden kulcsfontosságú kérdésben megszületik a kompromisszum, de most sokkal zúrösebbnek látszik a dolog – idézi a fejlett MI kockázatait vizsgáló Future of Life Institute egyik vezetőjét a Reuters. A hírügynökség hétfői riportja szerint az uniós törvényhozók nem tudnak megegyezni a ChatGPT és a hozzá hasonló rendszerek szabályozásában, ami már a mérföldkőnek tekintett európai törvények (AI Act) létrejöttét fenyegeti. Ahogy azt különböző források megerősítették, a megállapodás akadálya az úgynevezett alapmodellek és a generatív mesterséges intelligencia alkalmazásának megítélése, miközben a tárgyaló feleknek pénteken már a végső tárgyalásokat kellene megkezdeniük ezzel kapcsolatban.

Magát a törvényjavaslatot kétéves tárgyalás után júniusban hagyta jóvá az Európai Parlament, most pedig az EP, a Tanács és az Európai Bizottság képviselői közötti találkozókon kellene megállapodni a tervezetről. Az uniós országok szakértői is pénteken fejtik ki álláspontjukat az erre vonatkozó kérdésekről, miközben az EP-képviselők véglegesítik álláspontjukat. Ha a megegyezést nem sikerül tető alá hozni, akkor fennáll a veszélye, hogy már nem is kerül rá sor a jövő évi európai parlamenti választások előtt, és azokat követően sem lesz két pillanat újra felvenni a fonalat. A növekvő bizonytalanság nyilván az érintett európai iparágaknak sem tesz jót, hiszen a vállalkozások szeretnének némi kiszámíthatóságot látni, ahogy ráfordulnak a 2024-es évre.

Még abban sem értenek egyet, hogy miről tárgyalnak

A Reuters az ellentétekről szólva kiemeli, hogy egyes szakértők és törvényhozók többszintű megközelítést javasoltak az egyes MI-modellek felhasználószáma alapján, mások viszont úgy látják, hogy nem az aktuálisan kevesebb felhasználó miatt lesz kevésbé veszélyes egy-egy mesterségesintelligencia-megoldás. Közben a gazdasági miniszterek október 30-án Rómában tartott találkozóján Franciaország meggyőzte Olaszországot és Németországot, hogy a szigorú szabályozás helyett első körben támaszkodjanak a generatív MI fejlesztőinek önszabályozására. Ez a Bizottság, sok EP-képviselő és még több MI-kutató szerint borzalmas ötlet, miután az önszabályozás valószínűleg drámaian elmaradna a biztonságot garantáló szabványoktól.

A francia Mistral vagy a német Aleph Alpha, ahol a jelek szerint elnyerték országuk kormányának támogatását, azonban a többszintű megközelítés ellen lobbiznak, és a technológia általános korlátozása helyett az egyes termékekre vonatkozó szabályok kialakítása mellett kardoskodnak. A Reuters szerint egyébként a megbeszélések függőben lévő kérdései közé tartozik a mesterséges intelligencia meghatározása, az alapvető jogok hatásvizsgálata, illetve a bűnüldözési és a nemzetbiztonsági kivételek megállapítása is. A legutóbbi, november 29-i találkozón ezekben a kérdésekben nem született megegyezés, és ha most sem jutnak egyről a kettőre, akkor a következő belga elnökségnek már csak nagyon rövid ideje marad a választásokig.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.