Bekövetkezett az, amitől az amerikai gyártók féltek: a kínai vállalat hardverben kezd saját lábra állni. Már csak az a kérdés, hogy tudja-e pótolni az Androidot és az appokat.

Megszabadult az amerikai csipfüggőségétől a Huawei – állítja a The Wall Street Journal független hardverteszelőkre hivatkozva. Egy japán hardverlabor elemeire bontotta a szeptemberben bemutatott Mate 30-at – amely nem mellesleg az iPhone 11-ekkel versenyez (árban is). Amit talált, az nem túl jó hír az amerikai csipgyártóknak: a japánok ugyanis nem találtak benne amerikai alkatrészt.

Android nincs, sok minden van…

A Mate 30 megjelenése komoly esemény volt a mobilos világban, mert először került a piacra olyan készülék, ami el volt zárva a hivatalos Andoidtól. Aztán hamarosan kiderült, hogy vannak olyan ötletes appok, amik legalábbis részlegesen képesek kijátszani az ebből eredő korlátozásokat.

A készülék hardvere azonban még ennél is érdekesebb: a kommunikációs eszközök, többek között mobiltelefonok hardvereinek elemzésével is foglalkozó japán labor, a Fomalhaut Techno Solutions ugyanis elemeire bontott egy Mate 30-at, és kiderítette, hogy azt már teljesen amerikai csipek nélkül építették.

Az igazán döbbenetes ebben az, hogy mindössze hat hónapja tiltották meg bizonyos amerikai gyártóknak, hogy termékeiket eladják a Huaweinek. A kínai vállalat fontos partnerei szinte azonnal le is állították a szállításaikat. Elemzők azonban már akkor figyelmeztettek arra, hogy ezt az amerikai techszektor is megszenvedi az elmaradt megrendelések miatt. Hosszabb távon viszont az a legnagyobb veszély, hogy a kényszerhelyzetben a kínai állam maximális támogatását élvező vállalat felgyorsíthatja saját félvezető-fejlesztéseit, és akár függetlenedni is tud amerikai és nyugat-európai partnereitől.

A Mate 30 bizonyította: a félelem jogos volt, a kínai vállalat valójában már most képes saját maga fedezni csipszükségleteinek egy részét.

A The Wall Street Journal cikke szerint a Huawei nem állt át teljes mértékben saját csipek használatára, de bizonyos modelljeiben – ilyen a Mate 30 mellett az Y9 Prime is –, nem használ amerikai alkatrészeket.

Elemzők szerint hiába enyhített átmenetileg a szankciókon az amerikai adminisztráció, és hiába adott ki exportengedélyeket csipszállítóknak, bekövetkezett az, amit sok elemző előrevetített: a kínai vállalat elég erőforrással rendelkezett ahhoz, hogy felgyorsítsa saját félvezető-fejlesztésit, hogy mihamarabb megteremtse a saját hátterét a legfontosabb telefonalkatrészekből.

Zsen Cseng-fej, a Huawei alapító-vezérigazgatója egyéábként már a nyáron arról írt egy a vállalat dolgozóit harcra buzdító belső feljegyzésében, hogy például az 5G-s hálózati elemek gyártásához nincs is szükség amerikai technológiára és komponensekre.

Mindeközben Amerikában...

Amerikának viszont nem sikerült profitálnia a háborúskodásból. Mára kiderült az is, hogy az embargó nem hozta a kívánt eredményeket. Jól példázza ezt a globális mobilpiac alakulása, amelyen úgy tudta növelni 26 százalékkal az értékesítéseit, hogy közben az európai piacon stagnált.

A Reuters értesülései az amerikai kormányzat további szigorításokat tervez. Az amerikai kormányzat problémája az, hogy nincs ráhatása arra, hogy a Huawei a külföldi beszállítói láncokon keresztül hozzájut egy sor amerikai technológiához is. A szigorítással viszont az amerikai hatóságoknak lehetőségük lenne arra, hogy megtiltsák a külföldön gyártott és nemzetbiztonsági szempontból nem érzékeny, ám amerikai technológiát tartalmazó alkatrészek kínai exportját is.

Mint korábban megírtuk, a kínai és az amerikai techipar nagyon függ egymástól, ezért aztán az amerikai cégek különféle trükköket vetettek be, hogy csökkentsék a bevételkiesésüket, és kerülőúton szállíthassanak a tiltólistás kínai vállalatoknak. Ha azonban az amerikai hatóságok a fenti szigorítást is bevezetik, gyakorlatilag nem lesz mozgásterük.

Mobilitás

A Google szerint Pest megye a legfegyelmezetlenebb

A keresőóriás összegereblyézte a rendelkezésére álló adatokat, és azokból országokra, sőt kisebb régiókra lebontott statisztikákat gyártott. Ezekből jól látszik a korlátozó intézkedések hatása, de az is, hogy lenne min javítani nálunk is.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.