Bekövetkezett az, amitől az amerikai gyártók féltek: a kínai vállalat hardverben kezd saját lábra állni. Már csak az a kérdés, hogy tudja-e pótolni az Androidot és az appokat.

Megszabadult az amerikai csipfüggőségétől a Huawei – állítja a The Wall Street Journal független hardverteszelőkre hivatkozva. Egy japán hardverlabor elemeire bontotta a szeptemberben bemutatott Mate 30-at – amely nem mellesleg az iPhone 11-ekkel versenyez (árban is). Amit talált, az nem túl jó hír az amerikai csipgyártóknak: a japánok ugyanis nem találtak benne amerikai alkatrészt.

Android nincs, sok minden van…

A Mate 30 megjelenése komoly esemény volt a mobilos világban, mert először került a piacra olyan készülék, ami el volt zárva a hivatalos Andoidtól. Aztán hamarosan kiderült, hogy vannak olyan ötletes appok, amik legalábbis részlegesen képesek kijátszani az ebből eredő korlátozásokat.

A készülék hardvere azonban még ennél is érdekesebb: a kommunikációs eszközök, többek között mobiltelefonok hardvereinek elemzésével is foglalkozó japán labor, a Fomalhaut Techno Solutions ugyanis elemeire bontott egy Mate 30-at, és kiderítette, hogy azt már teljesen amerikai csipek nélkül építették.

Az igazán döbbenetes ebben az, hogy mindössze hat hónapja tiltották meg bizonyos amerikai gyártóknak, hogy termékeiket eladják a Huaweinek. A kínai vállalat fontos partnerei szinte azonnal le is állították a szállításaikat. Elemzők azonban már akkor figyelmeztettek arra, hogy ezt az amerikai techszektor is megszenvedi az elmaradt megrendelések miatt. Hosszabb távon viszont az a legnagyobb veszély, hogy a kényszerhelyzetben a kínai állam maximális támogatását élvező vállalat felgyorsíthatja saját félvezető-fejlesztéseit, és akár függetlenedni is tud amerikai és nyugat-európai partnereitől.

A Mate 30 bizonyította: a félelem jogos volt, a kínai vállalat valójában már most képes saját maga fedezni csipszükségleteinek egy részét.

A The Wall Street Journal cikke szerint a Huawei nem állt át teljes mértékben saját csipek használatára, de bizonyos modelljeiben – ilyen a Mate 30 mellett az Y9 Prime is –, nem használ amerikai alkatrészeket.

Elemzők szerint hiába enyhített átmenetileg a szankciókon az amerikai adminisztráció, és hiába adott ki exportengedélyeket csipszállítóknak, bekövetkezett az, amit sok elemző előrevetített: a kínai vállalat elég erőforrással rendelkezett ahhoz, hogy felgyorsítsa saját félvezető-fejlesztésit, hogy mihamarabb megteremtse a saját hátterét a legfontosabb telefonalkatrészekből.

Zsen Cseng-fej, a Huawei alapító-vezérigazgatója egyéábként már a nyáron arról írt egy a vállalat dolgozóit harcra buzdító belső feljegyzésében, hogy például az 5G-s hálózati elemek gyártásához nincs is szükség amerikai technológiára és komponensekre.

Mindeközben Amerikában...

Amerikának viszont nem sikerült profitálnia a háborúskodásból. Mára kiderült az is, hogy az embargó nem hozta a kívánt eredményeket. Jól példázza ezt a globális mobilpiac alakulása, amelyen úgy tudta növelni 26 százalékkal az értékesítéseit, hogy közben az európai piacon stagnált.

A Reuters értesülései az amerikai kormányzat további szigorításokat tervez. Az amerikai kormányzat problémája az, hogy nincs ráhatása arra, hogy a Huawei a külföldi beszállítói láncokon keresztül hozzájut egy sor amerikai technológiához is. A szigorítással viszont az amerikai hatóságoknak lehetőségük lenne arra, hogy megtiltsák a külföldön gyártott és nemzetbiztonsági szempontból nem érzékeny, ám amerikai technológiát tartalmazó alkatrészek kínai exportját is.

Mint korábban megírtuk, a kínai és az amerikai techipar nagyon függ egymástól, ezért aztán az amerikai cégek különféle trükköket vetettek be, hogy csökkentsék a bevételkiesésüket, és kerülőúton szállíthassanak a tiltólistás kínai vállalatoknak. Ha azonban az amerikai hatóságok a fenti szigorítást is bevezetik, gyakorlatilag nem lesz mozgásterük.

Mobilitás

Így nyomaszt majd minket a technológia 2020-ban

A CB Insights kutatása azokat a technológiai trendeket veszi sorra, amelyeket ebben az évben már nem csak elméleti lehetőségként, hanem valós tényezőként vagy problmaként kell kezelnünk.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.