A francia Eutelsat és a brit OneWeb tárgyal az összeolvadásról. Így vennék föl a harcot Musk Starlinkjével és Bezos Project Kuiperével.

Egybegyúrnák a műholdas kommunikációt kínáló francia Eutelsatot és brit konkurensét, a OneWebet, tudta meg bennfentes forrásból a Reuters. A francia cég amúgy már birtokon belül van, 23 százalékos tulajdonrésze van a 2012-ben alapított stratupban. A OneWeb, melyet az utolsó befektetési körében 3,4 milliárd dollárra értékeltek, hasonló műholdas kommunikációs rendszert épít, mint például a SpaceX.

A Reuters értesülését az Eutelsat is megerősítette. Ennek azonban a részvénytulajdonosok nem örültek: az Eutelsat részvényei egyből 17 százalékot zuhantak a hírre. Egy londoni tőzsdei kereskedő szerint ezt főleg az okozhatta, hogy nem tisztázott a két cég egyesülésének módja. Ha ugyanis egyenlő felek egyesülése történik, akkor az Eutelsat befektetői egy olyan üzletben kapnak részesedést, ami ismeretlen számukra.

Pedig jelen pillanatban ilyen forgatókönyvről tárgyalnak. Az Eutelsat és a OneWeb részvényesei 50-50 százalékban osztoznának az egyesített vállalat tulajdonjogán.

Nem csak technológiai és üzleti kérdés

Egyértelmű, hogy az egyesülés javítaná a két cég pozícióját a kommunikációs műholdrendszerek versenyében. Csakhogy az ügyletben vannak politikai szálak is. Bonyolult a tulajdonosi szerkezet: Nagy-Britannia és a francia állam mellett az indiai Sunil Bharti Mittal milliárdosnak, a Bpifrance befektetési banknak és a kínai China Investment Corporationnek is lenne tulajdonrésze az egyesített vállalatban. Sunil Bharti Mittal 2020-ban került a képbe, amikor a brit kormánnyal összefogva megmentette a csődtől az OneWebet. A China Investment Corporation pedig a legnagyobb kínai szuverén vagyonalap, amely a kínai állam devizatartalékait kezeli.

A bonyolult tulajdonosi struktúra miatt eleve csak olyan politikai konszenzus után valósulhat meg az ügylet, amely az Unió számára is elfogadható. A britek szeretnének maguknak különleges jogokat is, például hogy megvétózhassák, hogy a Five Eyes hírszerzési szövetségre biztonságilag kockázatot jelentő üzleti kapcsolatokat, illetve tulajdonrész értékesítését ilyen üzletfélnek.

A műholdas piac az Eutelsat becslése szerint 2030-ra mintegy 16 milliárd dollár lehet. De hogy pontosan hogyan alakulnak az erőviszonyok, abba sok tényező beleszólhat még. Például Ukrajna lerohanásával csökkent az orosz űripar globális szerepe, ezért más csatornákat kell keresni a műholdrendszerek Föld körüli pályára állításához. Ugyanakkor épp a háború miatt fel is értékelődött a földi hálózatoktól független kommunikáció.

Közösség & HR

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.