Az IBM-mel és az Amazonnal együtt fognak össze a techipar óriásai egy olyan trend érdekében, mely ugyan már itt van a nyakunkon, többségünk azonban mégsem veszi észre, hogy a jövőből jelen lett.

Valószínűleg e sorok olvasója is azok közé tartozik, aki ugyan már hallott a mesterséges intelligencia terjedéséről, de még nem vette észre, hogy szépen lassan mindennapjaink részévé válik. Pedig ott van az életünk számos területén: azonosítja facebook-ismerőseink arcát a fényképeken, részt vesz a YouTube videók ajánlásának procedúrájában vagy segíti az olyan digitális személyi asszisztensek munkáját, mint az Apple-féle Siri. A Google által fejlesztett AI legyőzte az egyik legerősebb profi gójátékost, a Microsoft pedig megnyitotta a Project Malmo néven futó kísérleti platformját, amely az AI-kutatásokhoz nyújt lehetőséget a Minecraft környezetében.

Együtt jobban megy

Természetesen a Skynet-féle, teljes öntudatra ébredő mesterséges intelligenciától még messze vagyunk (és remélhetőleg a filmből ismert szcenárió nem is fog bekövetkezni sosem), ugyanakkor sokkal hatékonyabbá lehetne tenni az MI-t, ha a nagy cégek nem mind külön utakat járnának, hanem legalább alapvető dolgokban egyetértenének ezen a téren.

Ennek felismerése vezetett oda, hogy a fent említett öt nagy techcég létrehozta a Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society nevű nonprofit keretrendszert. Elsődleges céljuk a mesterséges intelligencia kutatása, az erre alapuló új technológiákkal kapcsolatos irányelvek létrehozása és az MI nyilvánossággal való megismertetése és elfogadtatása. Utóbbi alatt vélhetőleg a beszűkült „robotok elveszik a munkánkat és előbb-utóbb meg is ölnek minket” látókör szélesítését szeretnék elérni.

Nem lobbicsoportnak szánják a társaságot, elsősorban nem a politikai döntéshozók meggyőzését akarják elérni a techcégek. A társaság vezetésébe ezért nem csak a vállalati világból érkezők foglalnak majd helyet, hanem tudósok és etikával és szabályozással foglalkozó specialisták is.

A csoport globálisan felhívhatja az emberek figyelmét a mesterséges intelligencia jelentőségteljessé válására a fő IT-cégeknél. A mélytanulás és más technológiák okos eszközök és szoftverek áradatát hozta el az elmúlt egy-két évben, a trend pedig megállíthatatlannak látszik. Az MI így egyre nagyobb értéket képvisel, ahogy mind több alkalmazás találja meg az útját az elméleti síkról a kereskedelmi forgalomba. Ugyanakkor még közel sem olyan intelligens és használható, mint amilyen lehetne, és ez az a pont, ahol a nagy IT cégek útjai szétváltak – eddig.

És hol van az Apple?

A fenti csoportból fájóan hiányzik a Steve Jobs alapította cég. A társaság közlése szerint hamarosan további cégek csatlakoznak majd, vélhetően ekkor jelenthetik be az almás vállalat részvételét.

Már beszélgettünk az Apple-lel és tudom, mennyire lelkesek voltak a projekttel kapcsolatban. Személy szerint remélem, hogy nemsokára a tagok között tudhatjuk őket” – adott hangot reményének Eric Horvitz, a csoport ideiglenes társelnöke. Az Apple egyelőre nem kívánta kommentálni az eseményeket.

Piaci hírek

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.