Az IBM-mel és az Amazonnal együtt fognak össze a techipar óriásai egy olyan trend érdekében, mely ugyan már itt van a nyakunkon, többségünk azonban mégsem veszi észre, hogy a jövőből jelen lett.
Hirdetés
 

Valószínűleg e sorok olvasója is azok közé tartozik, aki ugyan már hallott a mesterséges intelligencia terjedéséről, de még nem vette észre, hogy szépen lassan mindennapjaink részévé válik. Pedig ott van az életünk számos területén: azonosítja facebook-ismerőseink arcát a fényképeken, részt vesz a YouTube videók ajánlásának procedúrájában vagy segíti az olyan digitális személyi asszisztensek munkáját, mint az Apple-féle Siri. A Google által fejlesztett AI legyőzte az egyik legerősebb profi gójátékost, a Microsoft pedig megnyitotta a Project Malmo néven futó kísérleti platformját, amely az AI-kutatásokhoz nyújt lehetőséget a Minecraft környezetében.

Együtt jobban megy

Természetesen a Skynet-féle, teljes öntudatra ébredő mesterséges intelligenciától még messze vagyunk (és remélhetőleg a filmből ismert szcenárió nem is fog bekövetkezni sosem), ugyanakkor sokkal hatékonyabbá lehetne tenni az MI-t, ha a nagy cégek nem mind külön utakat járnának, hanem legalább alapvető dolgokban egyetértenének ezen a téren.

Ennek felismerése vezetett oda, hogy a fent említett öt nagy techcég létrehozta a Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society nevű nonprofit keretrendszert. Elsődleges céljuk a mesterséges intelligencia kutatása, az erre alapuló új technológiákkal kapcsolatos irányelvek létrehozása és az MI nyilvánossággal való megismertetése és elfogadtatása. Utóbbi alatt vélhetőleg a beszűkült „robotok elveszik a munkánkat és előbb-utóbb meg is ölnek minket” látókör szélesítését szeretnék elérni.

Nem lobbicsoportnak szánják a társaságot, elsősorban nem a politikai döntéshozók meggyőzését akarják elérni a techcégek. A társaság vezetésébe ezért nem csak a vállalati világból érkezők foglalnak majd helyet, hanem tudósok és etikával és szabályozással foglalkozó specialisták is.

A csoport globálisan felhívhatja az emberek figyelmét a mesterséges intelligencia jelentőségteljessé válására a fő IT-cégeknél. A mélytanulás és más technológiák okos eszközök és szoftverek áradatát hozta el az elmúlt egy-két évben, a trend pedig megállíthatatlannak látszik. Az MI így egyre nagyobb értéket képvisel, ahogy mind több alkalmazás találja meg az útját az elméleti síkról a kereskedelmi forgalomba. Ugyanakkor még közel sem olyan intelligens és használható, mint amilyen lehetne, és ez az a pont, ahol a nagy IT cégek útjai szétváltak – eddig.

És hol van az Apple?

A fenti csoportból fájóan hiányzik a Steve Jobs alapította cég. A társaság közlése szerint hamarosan további cégek csatlakoznak majd, vélhetően ekkor jelenthetik be az almás vállalat részvételét.

Már beszélgettünk az Apple-lel és tudom, mennyire lelkesek voltak a projekttel kapcsolatban. Személy szerint remélem, hogy nemsokára a tagok között tudhatjuk őket” – adott hangot reményének Eric Horvitz, a csoport ideiglenes társelnöke. Az Apple egyelőre nem kívánta kommentálni az eseményeket.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.