A túl nagy volatilitásra és a magas tranzakciós költségekre hivatkozva a Valve beszünteti online piacterén a kriptovaluta használatát.

Az online játékok szerelmeseinek mostantól más megoldást kell találni, ha újabb szoftverekre vágynak. A Steam áruházat üzemeltető Valve ugyanis bő másfél évvel a bevezetése után (egyelőre) felfüggeszti a bitcoinos tranzakciók lehetőségét.

Túl hektikus, drága és lassú

A cég közleménye szerint a lépésre elsősorban két okból volt szükség. Ezek közül az egyik a kriptovaluta elképesztő mértékű volatilitása, a másik pedig a folyamatosan emelkedő tranzakciós költségek. Ehhez járul még hozzá, hogy a bitcoin népszerűségével együtt a tranzakciók átfutási ideje is egyre hosszabbra nyúlik, ami további gondokat jelent a cégnek az vásárlókkal történő elszámoláskor.

Azt ugyan a Valve is elismeri, hogy a bitcoin mindig is hajlamos volt nagy árfolyam-kilengéseket produkálni, de amit az utóbbi hónapokban produkált, az szerintük már túl megy a kezelhetőség határán. Ami a járulékos költségeket illeti: a 2016 tavaszán még nagyjából 20 centre rúgó tranzakciós díjak mostanra megközelítették a 20 dolláros értéket. Ez természetszerűleg nagy problémát jelent akkor, ha az ügyfelek 5-10-20 dolláros termékeket akarnak a virtuális kosarukba pakolni.

Az igazi gondok azonban csak a vásárlás után következnek. A gyakran nagyon hosszúra nyúló ellenőrzési folyamat és a hektikusan változó árfolyam miatt elképzelhető, hogy amit az adott pillanatban az ügyfél korrekten kifizetett, a tranzakció tényleges elszámolásakor már kevésnek bizonyul. Ilyenkor a Valve vagy visszafizette a bitcoint, vagy felszólítja a vásárlót, hogy pótlólagos befizetéssel rendezze az árfolyamesés miatt keletkezett különbözetet. Ez viszont egy újabb átutalási kört nyit, ami esetleg megint akkorra fejezdődik be, hogy már nem is stimmel a végösszeg. Ezekre a pótlólagos tranzakciókra pedig ugyanúgy fizetni kell a már említett horribilis extra díjat.

A Valve bejegyzése azzal zárul, hogy ugyan most felhagynak a bitcoin befogadásával, de figyelik a lehetőségeket, és egy későbbi időpontban újragondolhatják a témát.

Alternatívák és kerülőutak 

A vásárlóközönség első reakciója meglehetősen vegyesnek mondható. Rengetegen ajánlanak különböző alternatív, ugyancsak blockchain rendszerű fizetési megoldást, amelyek kisebb volatilitást produkálnak, lényegesen kevesebb különdíjjal járnak és a tranzakció is szinte azonnal végbemegy. Sokan említik például a litecoint, de gyakran feltűnik a vertcoin is a hozzászólásokban.

Mások inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy ettől még a bitconnal rendelkezőknek nem kell a kardjukba dőlni, hiszen különböző csatornákon keresztül úgyis valódi pénzzé lehet váltani a kriptovalutát, amivel aztán nyugodtan fizethetnek az online piactéren. Ilyen lehetőség például a bitcoinok átforgatása PayPal számlára, amelyet természetesen elfogad a Valve.

Rekordok éve

Érdekes egybeesés, hogy csak tegnap, azaz a Valve döntésének bejelentésekor a bitcoin árfolyama közel 20 százalékot emelkedett, jelenleg pedig abszolút rekordokat döntögetve már a 15 ezer dolláros szintet ostromolja. Hogy a hektikusságot jól érzékeltessük, elég csak a mindössze három nappal ezelőtt megjelent anyagunkat idézni, amelyben a lélektani 10 ezer dolláros szint áttörésével kapcsolatos fejleményeket boncolgatjuk. Egy bitcoinért egyébként év elején még nem adtak ezer dollárt sem.

A bitcoin árfolyamának alakulása 2010-től

Közösség & HR

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.