Az alkalmazást egy bírósági döntés értelmében két napra lekapcsolják az internetről.

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp az elmúlt hónapok egyik legféktelenebb növekedését produkálja. A cég legutóbbi információi már arról szóltak, hogy a szolgáltatás elérte és meg is haladta a 900 milliós aktív havi felhasználói számot, amivel a világ legnagyobb ilyen jellegű alkalmazásává nőtte ki magát és bőven előzi a 700 millió körül járó Facebook Messengert. A fejlődést nem nézi azonban mindenki jó szemmel, főleg a brazil mobilszolgáltatók nem.

Csípi a szemüket

A dél-amerikai ország operátorai hónapok óta ádáz harcot vívnak a WhatsApp ellen, mivel szerintük az app megfelelő szabályozási háttér nélkül, azaz illegálisan működik Brazíliában. A szöveges üzenetek küldésén kívül hanghívást is lehetővé tevő applikáció a szolgáltatók szerint káros hatással van az üzletre, mivel a felhasználók nem az általuk kínált előfizetéseket részesítik előnyben.

A helyzet odáig fajult, hogy egy Sao Pauloban ügyködő bíró döntése szerint a helyi mobilszolgáltatóknak kötelességük 48 órán keresztül blokkolni a WhatsApp-hoz való hozzáférést. A bíróság arról nem adott ki információt, hogy pontosan ki áll a beadott kérelem mögött, azt azonban lehet tudni, hogy az intézkedés többek között azért is születhetett meg, mert a WhatsApp egyszer sem reagált a korábbi jogi egyeztetésekre való felhívásra.

Az ügy azért különösen pikáns és jelentős, mert Brazília a közösségi média egyik fellegvára. A brazilok kétszer annyi időt töltenek el a különböző appok és szolgáltatások használatával, mint az amerikaiak, illetve a legtöbb jelentős platformon a második, harmadik legtöbb felhasználót ez az ország adja. A lakosság jelentős része nem engedheti meg magának a helyi szolgáltatók csomagjait, ezért tömegesen a net alapú megoldások felél fordultak, ezért is lehetséges az, hogy Brazíliában a netezők 93 százaléka, 93 millió ember rendszeresen használja a WhatsApp-ot.

Nem baj, van másik!

A helyzet tehát nem túl fényes, és nagyon úgy tűnik, hogy a neheze még hátra van. A WhatsApp átmeneti letiltása a TechCrunch információ szerint egy hosszabb folyamat kezdete. A korábban liberális hozzáállású, a netsemlegességet törvényben védő kormány 180 fokos fordulatot vett és már egy olyan törvényt készít elő, ami teljes kontroll alatt tartaná az internetet, valamint a közösségi felületeket. Helyi beszámolók szerint a politika gyűlöli az internetet és szerintük az csak azért létezik, hogy az ott lévő emberek rosszat mondhassanak róluk.

Az ügy kapcsán Mark Zuckerberg is hallatta a hangját, aki rendkívül sajnálatosnak tartja a döntést, és őszintén reméli, hogy a bíróság visszavonja a döntését. Ezzel együtt a FB Messenger használatát javasolja mindenkinek, mivel arra nem terjed ki a blokk. A brazil netezők már az intézkedés foganatosítása előtt megkezdték az elvándorlás, de nem a Messengert, hanem a Telegramot választották. A szolgáltató az elmúlt napban, órákban 1,5 millió új belépőről számolt be, ami miatt megfeszített erővel próbálják kiszolgálni a drámaian megnőtt felhasználói számot.

Konzumer tech

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.