Nem a legjobb terep manapság a szervergyártóknak az EMEA-térség, de főleg a mi régiónk, ahol a tavalyi utolsó negyedévben jóval kevesebb kiszolgálóra volt igény a kevesebb nagy állami beruházás miatt.

A szerverpiac világszinten erősnek számító utolsó 2016-os negyedéve nem köszönt vissza az európai, közel-keleti és afrikai országokat tömörítő EMEA-régióban. Az itteni forgalom ugyanis mind értékében, mind darabszámában jelentősen gyengébb volt az egy évvel korábbinál.

Az IDC most nyilvánosságra hozott adatai szerint a szállítók bevétele a tavalyi utolsó három hónapban dollárban 12,9 százalékkal, euróban 11,7 százalékkal, míg a darabszám tekintetében 4,7 százalékkal múlta alul az előző évi azonos időszakáét. A dollárban kifejezett forgalom 3,4 milliárd volt, az eladott mennyiség pedig nem érte el a 600 ezer darabot.

Ami az egyes termékcsoportokat illeti, a legnagyobb visszaesés a rendelésre gyártott ikerszervereknél következett be, itt a gyártók bevételben 38,1, darabszámban 39,9 százalékos mínuszt könyvelhettek el. Bár éves összevetésben nincs változás, a legnagyobb darabszámot, 294 ezret a szabványos rackoptimalizált szerverekből szállították, de a nagy rendszerszervereknél nem panaszkodhattak a gyártók, itt közel 22 százalékkal növelhették az eladásaikat, meghaladva az 1700 darabot.

Nyugat-Európában az ODM (original desing manufacturer) piac viszont jól ment, köszönhetően annak, hogy az ottani üzleti világ egyre nagyobb intenzitással költözik a felhőbe.

Az IBM szerverbevételei egyharmaddal csappantak meg

A szállítók sorrendje nem változott, 33,9 százalékkal a HPE maradt az első, a második helyen álló Dellről viszont azt jegyezte fel az IDC, hogy az előző évhez képest 16,9 százalékról 17,8 százalékra tudta növelni a részesedését.

Bevételben a legtöbb nagy piaci szereplőnek csalódást okozott a múlt év vége. A kedvezőtlen piaci változásokat e téren főként az IBM szenvedte meg, forgalma 33,7 százalékkal esett vissza. Ezt az elemzők részben a nem x86-os kategóriába tartozó szerverek kitolódó frissítési ciklusaival, részben a nem x86-osok iránti kereslet folyamatos csökkenésével magyarázzák.

A gyártók sorrendje a következőképpen fest az IDC összesítésében:
 


Nyugat-Európában Finnországban, Írországban és Hollandiában alakult a leggyengébben a piac, ott 25-35 százalékkal zuhant a szállítók bevétele az ODM-ek irányából érkező nyomás és a nagyobb szolgáltatók lassuló vásárlási ciklusai miatt.

A bezzeg ország Svájc volt, ahol néhány nagyobb beruházásnak, többek között a svájci nemzeti szuperszámítógép-központénak köszönhetően 30,3 százalékkal nőttek a szervervásárlások. A jól teljesítő piacok közé sorolható még Olaszország is, ahol 20,5 százalékos volt a bővülés éves összevetésben.

Közép- és Kelet-Európa, a Közel-Kelet és Afrika szerverpiaca értékben 16,8 százalékot zsugorodott, a gyártók csupán valamivel több mint 730 millió dollárt számlázhattak. Az ok az állami infrastrukturális projektek korlátozott számában, valamint itt is a nem x86-os szerverek iránti kereslet mérséklődésében keresendő.

Az adatközponti szolgáltatók nem álltak le a beruházásokkal

Még borúsabb a kép, ha csak Magyarország közvetlen régióját nézzük, ahol a visszaesés éves összevetésben elérte a 25 százalékot is, a szállítók bevétele pedig épphogy meghaladta a 351 millió dollárt. A két legerősebb piacnak számító Lengyelországban és Csehországban is az állami szektor megrendeléseinek elmaradásával, Oroszországban pedig a nem x86-os szerverek iránti kereslet zuhanásával magyarázzák a fejleményeket az IDC elemzői.

A megrendelések zöme az adatközponti szolgáltatóknak köszönhető, amelyek azért most is folytatták infrastrukturális beruházásaikat.

A közel-keleti térségben valamivel jobb a helyzet, ott a piac csak egyszámjegyű csökkenést könyvelt el, köszönhetően az olaj- és gázipar, a távközlés és a banki szektor viszonylag élénk keresletének. Izrael volt a legjobban teljesítő ország, a szolgáltatók és az állami szektor egyaránt stabil beruházásainak tulajdoníthatóan.

Piaci hírek

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.