Az idei CIO Hungary keynote előadója, Drótos György egyetemi docens a válságállóságot értelmezte újra egy hazai kutatás tükrében.

Immár hagyomány, hogy némi késéssel közzétesszük podcastként konferenciáink érdekesebb előadásait, panelbeszélgetéseit. A CIO Hungary 2023 első napjának keynote előadója, Drótos György, a Corvinus Egyetem docense, az egyetem Vezetéstudományi Intézetének munkatársa volt. Egy általa vezetett magyarországi kutatás kapcsán arra kértük, hogy beszéljen a szervezetek válság- és jövőállóságról, valamint arról, hogy annak kiépítésében milyen szerepe lehet az IT-nak.

Az előadás amellett, hogy helyretette a fogalmat, részletesen ismertette annak a kutatásnak a releváns eredményeit, amely a magyar(országi) vállalatok szervezeti fejlettségét vizsgálta. (Magáról a kutatásról egy kattintásnyira olvashatnak összefoglalót.)

Drótos előadásában főként azt vizsgálta, miként készíthető fel egy szervezet a válságra, és hogy a felkészülésben milyen szerepet kaphat az informatika, illetve személyesen az informatikai vezető. A kutató ezzel összefüggésben arról is beszélt, hogy mit tanulhatunk a családi vállalatoktól. Erről sok, kulturális szempontból is érdekes információt hallhatott a közönség: például hogy egyes japán családi vállaltok miért képesek ezer évnél is régebb óta működni azonos formában.

A hangfelvétel 2023. május 11-én készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz az előadás prezentációját (PDF) is!
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti a Spotify-on, az Apple vagy a Google podcastplatformján, valamint az Overcaston, a Pocket Caston és a  RadioPublicon is. Ezeken a platformokon fel is iratkozhat a Bitport csatornájára, így automatikusan értesül a friss adásokról, illetve visszahallgathatja a régi adásokat.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.