Az idei CIO Hungary keynote előadója, Drótos György egyetemi docens a válságállóságot értelmezte újra egy hazai kutatás tükrében.

Immár hagyomány, hogy némi késéssel közzétesszük podcastként konferenciáink érdekesebb előadásait, panelbeszélgetéseit. A CIO Hungary 2023 első napjának keynote előadója, Drótos György, a Corvinus Egyetem docense, az egyetem Vezetéstudományi Intézetének munkatársa volt. Egy általa vezetett magyarországi kutatás kapcsán arra kértük, hogy beszéljen a szervezetek válság- és jövőállóságról, valamint arról, hogy annak kiépítésében milyen szerepe lehet az IT-nak.

Az előadás amellett, hogy helyretette a fogalmat, részletesen ismertette annak a kutatásnak a releváns eredményeit, amely a magyar(országi) vállalatok szervezeti fejlettségét vizsgálta. (Magáról a kutatásról egy kattintásnyira olvashatnak összefoglalót.)

Drótos előadásában főként azt vizsgálta, miként készíthető fel egy szervezet a válságra, és hogy a felkészülésben milyen szerepet kaphat az informatika, illetve személyesen az informatikai vezető. A kutató ezzel összefüggésben arról is beszélt, hogy mit tanulhatunk a családi vállalatoktól. Erről sok, kulturális szempontból is érdekes információt hallhatott a közönség: például hogy egyes japán családi vállaltok miért képesek ezer évnél is régebb óta működni azonos formában.

A hangfelvétel 2023. május 11-én készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz az előadás prezentációját (PDF) is!
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti a Spotify-on, az Apple vagy a Google podcastplatformján, valamint az Overcaston, a Pocket Caston és a  RadioPublicon is. Ezeken a platformokon fel is iratkozhat a Bitport csatornájára, így automatikusan értesül a friss adásokról, illetve visszahallgathatja a régi adásokat.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.