90 millió forintos büntetést szabott ki a Digire a GVH, mert a folyamatban lévő egyesüléshez szükséges vizsgálatnál félrevezető információkat adott. A fúzióra adott korábbi engedélyt visszavonták, ám az szigorúbb ellenőrzés mellett mégis folytatódhat.

Félrevezető közlés miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visszavonta az Invitel Távközlési Zrt. és a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. (Digi) fúziójának engedélyét - áll a hivatal tegnap kiadott sajtóközleményében. A hazai piacon komoly léptékű felvásárlás azonban nincs veszélyben, mert ideiglenes versenyhivatali hozzájárulással folytatódhat az egyesülés. Igaz, a félretájékoztatás miatt 90 millióval szegényebb lesz a közös kassza.

A GVH idén májusban feltételek mellett adta áldását arra a tavaly nyáron nyélbe ütött üzletre, amelynek keretében az Invitel csoport tulajdonosa, a kínai China-CEE Fung 43 milliárd forintért eladta a 26 milliárd forint árbevételű, 500 főt foglalkoztató Invitel Távközlési Zrt. részvényeit. Az egy évvel korábban alapos átalakításon átesett Invitel lakossági és kisvállalati üzletágának megszerzésétől azt lehetett várni, hogy jelentősen átrendeződhet a hazai vezetékes és tévépiac.

Nem mindenről számoltak be

A folyamatot most némiképpen beárnyékolja a tegnapi döntés, aminek hátterében az áll, hogy az engedélyezéskor előírták, hogy azokon a településeken, amelyeken az Invitel mellett a Digihez tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. is jelen van szolgáltatással, a helyi kábelhálózatokat üzemeltető társaságokkal kötött i-TV-s bérleti szerződéseit nem hosszabbíthatja meg. A versenyhivatal ezzel a kikötéssel akarta biztosítani a választási lehetőséget, vagyis azt, hogy a Digi ne kerülhessen kizárólagos pozícióba egy területen sem.

Eredetileg 23 ilyen településről adott listát a Digi, ám a hivatal piaci jelzések alapján augusztusban új eljárást indított a téma tisztázására. Ekkor derült ki, hogy nem 23, hanem 89 ilyen település van az országban, azaz a Digi csak a kényes területek töredékéről számolt be a GVH-nak. A fentiek miatt a versenyhivatal egyrészt hazai viszonylatban komolynak számító, 90 millió forintos bírságot szabott ki a Digire, másrészt visszavonta a korábbi, fúziót engedélyező határozatát.

Azért megy minden tovább

A döntés visszavonása miatt az abban szereplő kötelezések – így az i-TV-s szerződések felbontására (meg nem hosszabbítására) vonatkozó előírások – megszűntek. Ezeket a GVH új eljárásban szándékozik részletesen megvizsgálni, és új döntéssel pótolni korábbi határozatát. Mivel a döntés visszavonása miatt az időközben végrehajtott tranzakció jogellenessé válik, a GVH egyúttal – a felek gazdasági érdekét és az előfizetői szolgáltatások folytonosságát mérlegelve – a DIGI kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy az új eljárás lezárultáig a vállalkozás - ellenőrző biztos felügyelete mellett - fenntarthassa és folytathassa az Invitellel történő összefonódása már megkezdett lépéseit (így pl. hálózata és szolgáltatásai átvételét, az azokon indult fejlesztéseket és a társaság integrációját) - áll a GVH közleményében.

Piaci hírek

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.