Még az alkalmazottak saját tulajdonú eszközein sem lehet rajta a kínai videómegosztó alkalmazás, ha azokat munkájukhoz is felhasználják.

Az Egyesült Államokban a múlt év végén fogdták el azt a törvényt, amelyik az elnök aláírását követően 60 napos határidőt adott a szövetségi kormányhoz tartozó intézményeknek a TikTok letiltására a felügyeletük alatt működő eszközökön, de ahogy akkor írtuk, a törvényhozásban dolgozó alkalmazottak és a képviselők már aznap utasítást kaptak a program azonnali törlésére a közösségi alkalmazás potenciális nemzetbiztonsági kockázataira hivatkozva. Ezt a korlátozást utóbb kiterjesztették számos vállalkozó által használt, akár magántulajdonban lévő gépekre is – számolt be róla a The Register.

A NASA, a védelmi minisztérium és a szövetségi ügynökségek szerződéseit kezelő General Services Administration által közösen kiadott, ideiglenes rendelkezés értelmében a beszállítók eszközein sem lehet rajta a TikTok, annak bármilyen kapcsolódó alkalmazása, illetve a program kiadója, a kínai ByteDance által készített szoftverek egyike sem. A tilalom minden az eszközre vonatkozik attól függetlenül, hogy azok az állam, az érintett cégek vagy azok alkalmazottainak tulajdonában vannak, kivételt egyedül az olyan otthoni mobilok jelentenek, amelyeket nem használnak a szerződések teljesítése során.

Már a teljes tiltásra is vannak példák

A szabály június eleje óta minden szerződésre érvényes, még azokra is, amelyek nem érik el a 250 ezer dolláros "egyszerűsített beszerzési küszöböt", vagy amelyek kereskedelmi és késztermékek vásárlását, illetve kereskedelmi szolgáltatásokat érintenek. A már megkötött, de még nem teljesített szerződések esetében a szállítók egy hónapot kapnak a TikTok tiltásáról szóló rendelkezés érvényesítésére. A lap emlékeztet rá, hogy ezek az eddigi legszigorúbb korlátozások azon kívül, hogy néhány nemzet – köztük Afganisztán, Pakisztán és India – már a TikTok publikus felhasználását is tiltani próbálja.

Az Egyesült Államokon belül a kivétel Montana állam, ahol 2024 január elsejétől kezdve egyáltalán nem lehet majd letölteni az alkalmazást, a szabálysértők pedig nagy összegű pénzbírságra számíthatnak. A TikTok azóta a bírósághoz fordult az ügyben, alaptalannak nevezi azokat a vádakat, amelyek a kínai kormány befolyása alatt működne. Ezzel egyelőre nem csak az amerikaiakat, hanem az Európai Bizottságot sem sikerült meggyőzniük, ahol februárban utasították alkalmazottaikat az alkalmazás törlésére, és hasonló döntésre lehet számítani az Európai Parlament vagy a Tanács esetében is.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.