Kezdetnek soron kívül 20 milliárd dollárral dobta meg filantróp alapítványát, amelyik a következő időszakban évi 9 milliárd dollárt költhet jótékony céljaira.

Bill Gates ezúttal a Twitteren jelentette be, hogy júliusban 20 milliárd dollárt utalt át a Bill és Melinda Gates Alapítványnak,amelynek révén a szervezet 2026-ig évi 9 milliárd dollárra növelheti majd kiadásait a világjárványra, az ukrajnai háborúra és egyéb krízisekre reagálva. A Microsoft társalapítója arról is írt, hogy a jövőben teljes vagyonált átpakolná a globális fejlődés és az egészségügy égető problémáival foglalkozó alapítványhoz, ezzel pedig hamarosan elindul lefelé a milliárdosok toplistáján, hogy végül teljesen kizuhanjon a mezőnyből.

A Bloomberg Billionaires Index aktuális adatai alapján Gates éppen 113 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezhet, ami a negyedik helyre jó a leggazdagabb gazdagok versenyében. Az üzletember korábban már hosszú ideje hangoztatta, hogy vagyonát az olyan problémák elleni küzdelemnek szenteli, mint amilyen például a klímaváltozás, sőt azt is elejtette már, hogy a gyerekei már nem lesznek milliárdosok, mert nem marad annyi örökségük. Most első ízben azonban világossá tette, hogy idővel az alapítványnak adná lényegében mindenét.

Nehéz lesz elég gyorsan osztogatnia

A bejelentést nem övezte különösebb tapsvihar, már csak azért sem, mert az összeállításokból rendszeresen kiderül, hogy gyakran a legvadabbul jótékonykodó milliárdosoknak is folyamatosan növekszik a magánvagyona. Gates és egy másik nagypályás részvénybefektető, Warren Buffett 2010-ben indított Giving Pledge kezdeményezésének keretei között a csatlakozó pénzemberek például azt vállalták, hogy halálukig legalább a vagyonuk felét jótékony célokra ajánlják majd fel. Az ötletgazdák akkori vagyonát 53, illetve 39 milliárd dollárra tették, aktuálisan pedig rendre 113 és 96 milliárddal rendelkeznek.

Ez természetesen nem jelenti, hogy csak ültek volna a pénzükön: Bill Gates 1994 óta 39 milliárd dollárt tolt bele a Bill és Melinda Gates Alapítványba, míg Buffett 2006 óta 35,7 milliárddal támogatta a szervezetet. Vagyis egyszerűen lassabban osztogatták a hozzájárulásokat, mint amilyen ütemben a vagyonuk növekedett, a világjárvány pedig nem hogy hátráltatta, de még gyorsította is a gyarapodásukat. Vagyonuk aktuális értékét ugyanis jórészt a különböző részvénycsomagok pillanatnyi értéke adja, és egy esetleges tőzsdei összeomlás is erős változásokat hozhat benne.

Gates mindenesetre most azt írja, hogy kötelességének érzi olyan módon visszajuttatni az erőforrásait a társadalomnak, hogy azzal a lehető legnagyobb hatást tegye a szenvedés csökkentésére és az életminőség javítására. Emellett reményét fejezte ki, hogy a a helyzetre való tekintettel a hozzá hasonlóan gazdag és kiváltságos helyzetben lévő emberek is előlépnek majd. Maga a Bill és Melinda Gates Alapítvány egyébként régóta a non-profit világ egyik főszereplője, amely már csaknem 1800 embert foglalkoztat, ésaz ezredforduló óta közel 80 milliárd dollárt fordított humanitárius céljaira.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.