Az amerikai elnök tegnap aláírta azt a törvényt, amely teljesen kizárja az üzletkötés lehetőségét a feketelistázott cégekkel.

Ugyan korábban azt remélhették a kínai cégek, hogy az új amerikai adminisztráció alatt valamivel könnyebben fognak boldogulni, ám ezeket az álmokat egy sor intézkedéssel foszlatja semmivé a Joe Biden vezette kormányzat. Ennek legfrissebb példája az a múlt hónapban az USA törvényhozásának mindkét fórumán elsöprő többséggel elfogadott törvény, amely csütörtökön hivatalosan is élesedett az amerikai elnök aláírásával.

A The Secure Equipment Act elnevezésű törvénycsomag az amerikai hatóságoknak még csak a lehetőségét sem adja meg annak, hogy mérlegeljék az engedélyek kiadását új telekommunikációs eszközök esetében olyan gyártóknak, amelyek nemzetbiztonsági kockázat címszóval felkerültek a kormányzat feketelistájára.

Ennek természetesen leginkább a Huawei és ZTE látja megint kárát. A két kínai távközlési szállító hosszú ideje az amerikai szankciók célkeresztjében áll, és úgy tűnik, onnan nem is nagyon van esélyük kikerülni.

A mostani rendelkezéssel a törvényhozók a "Huawei-kiskapuként" emlegetett rést igyekeznek végleg bezárni. Ennek lényege, hogy ugyan a vállalatot (és a ZTE-t) már a tavaly márciusban elfogadott The Secure Networks Act is az amerikai nemzetbiztonságra veszélyesnek minősítette (a kínai kormányzattal való túlságosan szoros kapcsolata miatt), ám az érintett cégek továbbra is kérhettek engedélyt olyan projekteknél, amelyeket nem szövetségi forrásokból finanszíroztak.

Terhelt múlt, bizonytalan jövő

A két kínai cég ellen már sok évvel ezelőtt elkezdődött a harc amerikai politikai körökben, ami elnököktől és kormányoktól függetlenül következetesen folytatódott. Még Barack Obama demokrata elnöksége alatt kezdődtek a vizsgálatok, és a regnálása alatt az első szankciók is megszülettek. Majd a republikánus Donald Trump irányításával folytatódott a kampány. Bár Trump Kína-ellenes intézkedéseinek sok ellenzője volt az amerikai techiparban, a helyzet különösebben Joe Biden alatt sem változott.

A mostani ügy korábbi közvetlen előzménye az az FCC  (Federal Communications Commission - Szövetségi Kommunikációs Bizottság) által 2019-ben hozott döntés, miszerint generálisan ki kell vezetni a Huawei és a ZTE eszközeit a USA területén működő távközlési hálózatokból. A folyamatot elősegítendő a hatóság idén nyáron bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben lényegesen szélesebb körben támogatják az érintett szolgáltatókat. A döntése értelmében a kisebb és közepes regionális távközlési cégek összesen 1,9 milliárd dollár támogatásra jogosultak, hogy az FCC által biztonságosnak minősítettre cseréljék nem megfelelőnek minősülő hálózati eszközeiket. 

Végül érdemes megemlíteni azt is, hogy az amerikai elnök épp néhány nap múlva, jövő hétfőn ül össze (virtuálisan) Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével. A két politikus tervezett tárgyalásán minden bizonnyal a friss események is terítékre kerülnek.

Piaci hírek

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.