A közel egy éve tartó kongresszusi vizsgálat nyilvánosságra került megállapításai komoly konfliktust gerjeszthetnek a két nagyhatalom között. A jelentés nem kívánatos cégnek bélyegzi a Huawei-t és a ZTE-t.
Nagyon komoly következményei lehetnek annak a vizsgálóbizottsági jelentésnek, amelynek részletei 11 hónapnyi működés után most kerültek nyilvánosságra. Az Egyesült Államok kongresszusi vizsgálata egyértelműen kimondja, hogy a két, komoly (kínai) állami befolyás alatt működő telekommunikációs cég, a Huawei és a ZTE amerikai terjeszkedése veszélyt jelent az USA nemzetbiztonságára. Bár a jelentés semmiféle törvényi erővel nem rendelkezik, az ebben megfogalmazott javaslatokat felterjesztik az Egyesült Államok illetékes testületeihez is, aminek viszont már jogi következményei is lehetnek.

Veszélyes dolgok  Az 52 oldalas publikus jelentés érdekes módon konkrét bizonyítékkal nem szolgál a kémvádakkal kapcsolatban, viszont számos "nyugtalanító esetet" megemlítenek. Az ötvenes évek kommunistaüldözéses hisztériáját idéző vizsgálat ugyanakkor tartalmaz egy titkosított mellékletet is, amelyben állítólag konkrétabb bizonyítékok szerepelnek. 

Mindenesetre a dokumentum szerint a Huawei és ZTE esetében túl nagy a kockázata annak, hogy a kínai állam szükség esetén "rátegye a kezét" a vállalati hálózatokra és eszközökre, ami viszont megengedhetetlen nemzetbiztonsági kockázatot jelent az USA-ra nézve. Emiatt a jelentés azt indítványozza, hogy ezek a vállalatok ne vásárolhassanak amerikai cégekben részesedést, illetve ne hozhassanak létre vegyesvállalatokat az Egyesült Államokban. A bizottság arra szólítja fel az USA cégeit, hogy válasszanak alternatív szállítókat a Huawei és a ZTE termékeinek, szolgáltatásainak kiváltására.

A vádakat egyébként folyamatosan elutasította mind az USA-ban tavaly 1,3 milliárd dollár forgalmat bonyolító Huawei, mind a lényegesen kisebb, mintegy 30 milliós forgalmat elért ZTE is. A most nyilvánosságra került jelentésre reagálva a kínai külögyminisztérium képviselője koncepciós pernek nevezte az eljárást, és a kapcsolatok elmérgesítése helyett az elmélyítést szorgalmazta. A kérdés természetesen külön poilitikai szinezetet kap a közelgő amerikai elnökválasztás miatt.

A Huawei-jel kapcsolatban máshol sem teljes a bizalom. Ausztráliában például egy idén tavasszal hozott minisztériumi döntés alapján nem szerepelhetnek a kínai vállalat által gyártott eszközök az állami digitális fejlesztési programban. Az indok a termékekkel kapcsolatos biztonsági problémákat jelöli meg, amelyeket a Huawei egyelőre sikertelenül próbál megcáfolni.
Problémás ügyek  A kínai cégekkel egyébként már nem csak az amerikai kormányzatnak volt problémája. A Cisco először 2003-ban mordult rá a Huawei-re, mert álláspontja szerint technológiáit illegálisan használta a kínai cég. Egy évvel később megegyeztek, és a Huawei eltávolította saját hálózati eszközeiből a Cisco tulajdonát képező kódrészleteket. A Motorola is indított hasonló jogi lépést, amelynek vége szintén a Huawei eszközeinek átalakítása lett.

A pannon csatatér ■ Magyarországon egyelőre ilyen jellegű problémák nem merültek fel, hiszen gyártókapacitása egy részének idetelepítését is fontolgató Huawei a hazai Vodafone hálózatát fejleszthette, míg a Telenor Magyarország ugyanehhez a ZTE-t választotta partnerül.

Cisco: a Huawei veszélyesre nőtt
Kínai sárkány harcol a svéd óriással a telkók kegyeiért

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.