A közel egy éve tartó kongresszusi vizsgálat nyilvánosságra került megállapításai komoly konfliktust gerjeszthetnek a két nagyhatalom között. A jelentés nem kívánatos cégnek bélyegzi a Huawei-t és a ZTE-t.
Nagyon komoly következményei lehetnek annak a vizsgálóbizottsági jelentésnek, amelynek részletei 11 hónapnyi működés után most kerültek nyilvánosságra. Az Egyesült Államok kongresszusi vizsgálata egyértelműen kimondja, hogy a két, komoly (kínai) állami befolyás alatt működő telekommunikációs cég, a Huawei és a ZTE amerikai terjeszkedése veszélyt jelent az USA nemzetbiztonságára. Bár a jelentés semmiféle törvényi erővel nem rendelkezik, az ebben megfogalmazott javaslatokat felterjesztik az Egyesült Államok illetékes testületeihez is, aminek viszont már jogi következményei is lehetnek.

Veszélyes dolgok  Az 52 oldalas publikus jelentés érdekes módon konkrét bizonyítékkal nem szolgál a kémvádakkal kapcsolatban, viszont számos "nyugtalanító esetet" megemlítenek. Az ötvenes évek kommunistaüldözéses hisztériáját idéző vizsgálat ugyanakkor tartalmaz egy titkosított mellékletet is, amelyben állítólag konkrétabb bizonyítékok szerepelnek. 

Mindenesetre a dokumentum szerint a Huawei és ZTE esetében túl nagy a kockázata annak, hogy a kínai állam szükség esetén "rátegye a kezét" a vállalati hálózatokra és eszközökre, ami viszont megengedhetetlen nemzetbiztonsági kockázatot jelent az USA-ra nézve. Emiatt a jelentés azt indítványozza, hogy ezek a vállalatok ne vásárolhassanak amerikai cégekben részesedést, illetve ne hozhassanak létre vegyesvállalatokat az Egyesült Államokban. A bizottság arra szólítja fel az USA cégeit, hogy válasszanak alternatív szállítókat a Huawei és a ZTE termékeinek, szolgáltatásainak kiváltására.

A vádakat egyébként folyamatosan elutasította mind az USA-ban tavaly 1,3 milliárd dollár forgalmat bonyolító Huawei, mind a lényegesen kisebb, mintegy 30 milliós forgalmat elért ZTE is. A most nyilvánosságra került jelentésre reagálva a kínai külögyminisztérium képviselője koncepciós pernek nevezte az eljárást, és a kapcsolatok elmérgesítése helyett az elmélyítést szorgalmazta. A kérdés természetesen külön poilitikai szinezetet kap a közelgő amerikai elnökválasztás miatt.

A Huawei-jel kapcsolatban máshol sem teljes a bizalom. Ausztráliában például egy idén tavasszal hozott minisztériumi döntés alapján nem szerepelhetnek a kínai vállalat által gyártott eszközök az állami digitális fejlesztési programban. Az indok a termékekkel kapcsolatos biztonsági problémákat jelöli meg, amelyeket a Huawei egyelőre sikertelenül próbál megcáfolni.
Problémás ügyek  A kínai cégekkel egyébként már nem csak az amerikai kormányzatnak volt problémája. A Cisco először 2003-ban mordult rá a Huawei-re, mert álláspontja szerint technológiáit illegálisan használta a kínai cég. Egy évvel később megegyeztek, és a Huawei eltávolította saját hálózati eszközeiből a Cisco tulajdonát képező kódrészleteket. A Motorola is indított hasonló jogi lépést, amelynek vége szintén a Huawei eszközeinek átalakítása lett.

A pannon csatatér ■ Magyarországon egyelőre ilyen jellegű problémák nem merültek fel, hiszen gyártókapacitása egy részének idetelepítését is fontolgató Huawei a hazai Vodafone hálózatát fejleszthette, míg a Telenor Magyarország ugyanehhez a ZTE-t választotta partnerül.

Cisco: a Huawei veszélyesre nőtt
Kínai sárkány harcol a svéd óriással a telkók kegyeiért

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.