A kisebb amerikai távközlési szolgáltatók nekiláthatnak lecserélni a kínai gyártók hálózati eszközeit. Az FCC pénzt is ad rá.

Közel kétmilliárd dollárt fordít az FCC (Federal Communications Commission) arra, hogy a két legnagyobb kínai hálózatiberendezés-gyártó írmagját is eltüntetesse az amerikai hálózatokból. A kormányszerv döntése értelmében a kisebb és közepes regionális távközlési cégek összesen 1,9 milliárd dollár támogatásra jogosultak, hogy az FCC által biztonságosnak minősítettre cseréljék Huawe és ZTE gyártmányú hálózati eszközeiket. A támogatást azok a szolgáltatók kapják, melyeknek maximum 10 millió előfizetője van.

Kormányokon átívelő program

A döntés voltaképpen senkit sem ért váratlanul. Az FCC ugyanis már 2019-ben döntött arról, hogy generálisan ki kell vezetni a két kínai gyártó eszközeit a távközlési hálózatokból. Korábban azonban a maximum kétmillió ügyfelet kiszolgáló helyi szolgáltatókat vonták volna bele a támogatási programba, és jóval kisebb, hat-hétszázmilliós támogatásról pletykált az iparág. Az FCC által kiadott határozat szerint a szolgáltatók október 29-étől kérhetik a támogatást.

A támogatásban részesülő szolgáltatók fontos szerepet töltenek be az USA-ban: sokszor egyedüliként szolgáltatnak olyan területeken, melyeket a legnagyobb operátorok (AT&T, T-Mobile, Verizon) nem fednek le. A legtöbb ilyen szolgáltató ügyfeleinek száma egyébként messze nem éri el a milliós nagyságrendet, jellemzően 50-100 ezer előfizetőt szolgálnak ki. Szakmai érdekvédelmi szervezetük, az RWA (Rural Wireless Association) szerint kb. negyedük építette hálózatát Huawei és ZTE eszközökre.

A történet érdekessége, hogy a Huawei és a ZTE ellen az évtized elején indított támadás elnököktől és kormányoktól függetlenül következetesen folytatódott. Még Barack Obama demokrata elnöksége alatt kezdődtek a vizsgálatok, és az első szankciók is megszülettek, majd a republikánus Donald Trump alatt folytatódott a támadás. Bár Trump Kína-ellenes intézkedéseinek sok ellenzője volt az amerikai techiparban, a helyzet egyelőre Joe Biden alatt sem változott.

A Huawei ismét csalódott...

A Huawei szóvivője azt nyilatkozta a The Registernek, hogy vállalata csalódott az FCC döntése miatt. Szerinte teljesen irreális, hogy az FCC valami olyasmit akar megjavítani, ami el sem romlott. Ráadásul az FCC ezzel nehéz helyzetbe sodorja az operátorokat, és ha nem sikerül zökkenőmentesen az átállás, az fennakadásokat okozhat az üzleti életben, az oktatásban, nehezítheti a mentők, tűzoltók, rendőrök munkáját stb., ráadásul az adófizetőknek jó sok pénzébe kerül, miközben a célt, a nagyobb biztonságot nem fogják elérni. A szóvivő szerint nem szakmai, hanem geopolitikai döntés született.

Azt egyébként, hogy a Huawei és a ZTE viszonylag gyorsan komoly tényezővé válhattak a globális távközlési piacon, nem kis részben a jó ár-érték arányú berendezéseiknek köszönhette. (Az FCC-nél is tisztában voltak vele, hogy elsősorban emiatt választották a kisebb szolgáltatók.) Az 5G-s fejlesztésekben ráadásul megkerülhetetlenek is: egy tavaly februári összesítés szerint a két kínai gyártó együttesen több mint 5700 szabadalommal járult hozzá az 5G-s szabványhoz, szemben a két európai konkurensük, a Nokia és az Ericsson 3600 szabadalmával.

Mobilitás

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.