Ugyan a kínai gyártó legújabb készüléke már kiszorult a Google ökoszisztémájából, de az ügyesebb felhasználók le tudták tölteni készülékeikre az amerikaiak alkalmazásait. Eddig.

A Huawei legújabb modellje, a Mate 30 bemutatása előtt nem az volt a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen technológiai újdonságokkal áll elő a világ egyik legnagyobb mobilgyártója, hanem az, hogy futni fognak-e rajta a Google saját alkalmazásai, illetve maga a Play Áruház. Még a nagyszabású bemutatón is kínosan ügyeltek rá, hogy a lehető legkésőbb és a lehető legdiszkrétebben derüljön ki, hogy bizony itt már életbe lépett az amerikai kormány májusban hozott tiltó rendelkezése.

Az USA nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltotta egy sor kínai termék belföldi használatát, illetve azt is, hogy bizonyos technológiákat kínai cégek számára értékesítsenek az amerikai vállalatok. Ez utóbbi miatt a Google is kénytelen volt bejelenteni, hogy becsukja a kaput a Huawei előtt. Aztán a két ország kereskedelmi párharcának aktuális állása szerint folyamatosan hullámzott a felállás: időt adó felfüggesztés mellett a rendelkezés részleges feloldása is szerepelt a menün, de miután Kína és az USA továbbra sem állapodott meg semmiről, eljött az elválás pillanata.

Gyorsan nyílt egy kiskapu

Alig kezdték el azonban Kínában értékesíteni a készülékeket, és ment ki a világba egy csomó bemutató darab, az interneten máris feltűntek megoldások az embargó kijátszására. Ezek közül a legjobbnak a LZPlay nevű nevű alkalmazás ígérkezett, amelyet letöltve és az utasításokat követve a felhasználó simán telepíthette a Mate 30-ra a Gmailt, a YouTube-ot, illetve magát a Play Áruház appját is.

Egy biztonsági szakértő utánajárt, hogy milyen eszközökkel éri el mindezt a program, illetve azt is megpróbálta felgöngyölíteni, hogy a Huawei-nek milyen szerepe van abban, hogy ez a megoldás működhet. (A technológiai részletekre fogékonyaknak érdemes elolvasni John Wu blogbejegyzését.) A rendkívül titokzatos fejlesztőkről ugyan nem sokat tudni, de az Wu szerint világos, hogy a különleges jogosultságokat kapó, biztonsági szempontból rendkívül aggályos alkalmazásról tudnia kellett a kínai vállalatnak.

Utóbbit viszont a cég határozottan tagadta, és közleményben tudatta, hogy az égvilágon semmi köze a www.lzplay.net oldalon elérhető programhoz. Pontosabban eddig elérhető programhoz, mivel Wu bejegyzését követően meglehetősen gyorsan, néhány órán belül lelőtték az oldalt.

Kínában jól indult

A friss beszámolók szerint egyébként a kínai debütálás meglehetősen jól sikerült a cégnek, hiszen a hét eleji startot követő három órában egymillió készüléket adtak el előrendelésben. Ahhoz viszont, hogy a 20 milliós kitűzött tervszámot hozni tudja a Huawei, szükség lenne a világ többi részéről is szerezni jó pár ügyfelet.

A gond csak az, hogy míg Kínában nem különösebben zavarja a felhasználókat a Google saját appjainak és alkalmazásboltjának hiánya (mivel azok nem is elérhetők az országban), a zsíros piacnak számító nyugat-európai országokban sokak számára létszükséglet a Gmail, a Google Térkép, vagy éppen a YouTube megléte az okostelefonon.

Konzumer tech

Nem vicc: a Tesla már értékesebb, mint a Volkswagen

A Tesla jelenleg a világ második legértékesebb autógyártója: a napokban a német VW-t is megelőzte, és már csak a Toyota van előtte. Mindez azonban elsősorban a befektetői reményeket, nem pedig a valós eredményeket tükrözi.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.