Azon melegében lebonyolították az első nyilvános 5G-s videohívást is.
Hirdetés
 

Bekapcsolta 5G-s teszthálózatát a Telenor Győrben. A hálózat kiépítését tavaly kezdték meg a vállalat szakemberei a Széchenyi István Egyetemmel közreműködve. Mint azt Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a hálózat két bázisállomással, állomásonként két-két rádiós egységgel üzemel. A rendszer része egy teljesen önálló, NSA-szabványoknak megfelelő maghálózat, amely a két bázisállomással együtt teljes körű, élő hálózatot alkot. A kommunikáció 3600 MHz-es frekvencián 100 MHz-es sávban folyik. A bázisállomások az egyetem egyik épületére, illetve Győr belvárosába kerültek.

Bár a Telekom már kiépített egy 5G-s bázisállomást a Zalaegerszegen működő önvezető tesztpályához, abban mindenképpen első a Telenoré, hogy két bázisállomásból áll, és nem csak egy speciális tesztkörnyezetet biztosít, hanem partnerek által is használható.

A Telenor a hálózat működtetéséhez három hónapra kapott ideiglenes frekvenciaengedélyt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól. Az engedély azonban több alkalommal is meghosszabbítható – mondta Koller.

A teszthálózat elemeit a ZTE szállította, és a kínai gyártó biztosította az 5G-s telefonokat is a bemutatóhoz. Koller hangsúlyozta is, hogy ezek már kereskedelmi forgalomban kapható infrastruktúra-elemek.

Ki kell találni, hogy mire használható

A vezérigazgató-helyettes arról is beszélt, hogy bár az 5G előnyei – a korábbiaknál lényegesen nagyobb letöltési sávszélesség, a rendkívül alacsony válaszidő és a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb számú eszköz egyidejű kiszolgálása – ismertek, és vannak már elméleti business case-ek is, a hálózati képességekre épülő termékek és szolgáltatások kidolgozása még a piaci szereplőkre vár.

Azért is esett a választás a Győrre, illetve a Széchenyi István Egyetemre, hogy az egyetem mérnökhallgatói is hozzáférjenek a legújabb mobilhálózati technológiához, amitől a remények szerint lendületet kaphat a magyarországi 5G-re épülő kutatás-fejlesztés. (Az egyetemen a közelmúltban állították fel a Digitális Fejlesztési Központot, melynek egyik témája épp az 5G piaci hasznosítása.) A Telenor és az egyetem az 5G-s teszthálózat elindításával egy időben közös kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodást is kötött.
 

Élőben tesztelték a hálózatot


A teszthálózat átadásán lebonyolították az első nyilvános hívást is: Jan Hanus, a Telenor Magyarország vezérigazgatója videohívással invitálta színpadra az épület egy másik részében tartózkodó Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárt. A szolgáltató munkatársai emellett élőben tesztelték is a hálózat sebességét, melynek során közel 1,7 Gbit/s letöltési sebességet mért a tesztszoftver. A hálózat egyébként maximálisan 1,8 Gbit/s-os letöltési sebességet biztosít.

Mobilitás

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.