Azon melegében lebonyolították az első nyilvános 5G-s videohívást is.

Bekapcsolta 5G-s teszthálózatát a Telenor Győrben. A hálózat kiépítését tavaly kezdték meg a vállalat szakemberei a Széchenyi István Egyetemmel közreműködve. Mint azt Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a hálózat két bázisállomással, állomásonként két-két rádiós egységgel üzemel. A rendszer része egy teljesen önálló, NSA-szabványoknak megfelelő maghálózat, amely a két bázisállomással együtt teljes körű, élő hálózatot alkot. A kommunikáció 3600 MHz-es frekvencián 100 MHz-es sávban folyik. A bázisállomások az egyetem egyik épületére, illetve Győr belvárosába kerültek.

Bár a Telekom már kiépített egy 5G-s bázisállomást a Zalaegerszegen működő önvezető tesztpályához, abban mindenképpen első a Telenoré, hogy két bázisállomásból áll, és nem csak egy speciális tesztkörnyezetet biztosít, hanem partnerek által is használható.

A Telenor a hálózat működtetéséhez három hónapra kapott ideiglenes frekvenciaengedélyt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól. Az engedély azonban több alkalommal is meghosszabbítható – mondta Koller.

A teszthálózat elemeit a ZTE szállította, és a kínai gyártó biztosította az 5G-s telefonokat is a bemutatóhoz. Koller hangsúlyozta is, hogy ezek már kereskedelmi forgalomban kapható infrastruktúra-elemek.

Ki kell találni, hogy mire használható

A vezérigazgató-helyettes arról is beszélt, hogy bár az 5G előnyei – a korábbiaknál lényegesen nagyobb letöltési sávszélesség, a rendkívül alacsony válaszidő és a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb számú eszköz egyidejű kiszolgálása – ismertek, és vannak már elméleti business case-ek is, a hálózati képességekre épülő termékek és szolgáltatások kidolgozása még a piaci szereplőkre vár.

Azért is esett a választás a Győrre, illetve a Széchenyi István Egyetemre, hogy az egyetem mérnökhallgatói is hozzáférjenek a legújabb mobilhálózati technológiához, amitől a remények szerint lendületet kaphat a magyarországi 5G-re épülő kutatás-fejlesztés. (Az egyetemen a közelmúltban állították fel a Digitális Fejlesztési Központot, melynek egyik témája épp az 5G piaci hasznosítása.) A Telenor és az egyetem az 5G-s teszthálózat elindításával egy időben közös kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodást is kötött.
 

Élőben tesztelték a hálózatot


A teszthálózat átadásán lebonyolították az első nyilvános hívást is: Jan Hanus, a Telenor Magyarország vezérigazgatója videohívással invitálta színpadra az épület egy másik részében tartózkodó Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárt. A szolgáltató munkatársai emellett élőben tesztelték is a hálózat sebességét, melynek során közel 1,7 Gbit/s letöltési sebességet mért a tesztszoftver. A hálózat egyébként maximálisan 1,8 Gbit/s-os letöltési sebességet biztosít.

Mobilitás

IKEA bútorok összeszerelésével szívatják az ipari robotokat

Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.