Azon melegében lebonyolították az első nyilvános 5G-s videohívást is.

Bekapcsolta 5G-s teszthálózatát a Telenor Győrben. A hálózat kiépítését tavaly kezdték meg a vállalat szakemberei a Széchenyi István Egyetemmel közreműködve. Mint azt Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a hálózat két bázisállomással, állomásonként két-két rádiós egységgel üzemel. A rendszer része egy teljesen önálló, NSA-szabványoknak megfelelő maghálózat, amely a két bázisállomással együtt teljes körű, élő hálózatot alkot. A kommunikáció 3600 MHz-es frekvencián 100 MHz-es sávban folyik. A bázisállomások az egyetem egyik épületére, illetve Győr belvárosába kerültek.

Bár a Telekom már kiépített egy 5G-s bázisállomást a Zalaegerszegen működő önvezető tesztpályához, abban mindenképpen első a Telenoré, hogy két bázisállomásból áll, és nem csak egy speciális tesztkörnyezetet biztosít, hanem partnerek által is használható.

A Telenor a hálózat működtetéséhez három hónapra kapott ideiglenes frekvenciaengedélyt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól. Az engedély azonban több alkalommal is meghosszabbítható – mondta Koller.

A teszthálózat elemeit a ZTE szállította, és a kínai gyártó biztosította az 5G-s telefonokat is a bemutatóhoz. Koller hangsúlyozta is, hogy ezek már kereskedelmi forgalomban kapható infrastruktúra-elemek.

Ki kell találni, hogy mire használható

A vezérigazgató-helyettes arról is beszélt, hogy bár az 5G előnyei – a korábbiaknál lényegesen nagyobb letöltési sávszélesség, a rendkívül alacsony válaszidő és a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb számú eszköz egyidejű kiszolgálása – ismertek, és vannak már elméleti business case-ek is, a hálózati képességekre épülő termékek és szolgáltatások kidolgozása még a piaci szereplőkre vár.

Azért is esett a választás a Győrre, illetve a Széchenyi István Egyetemre, hogy az egyetem mérnökhallgatói is hozzáférjenek a legújabb mobilhálózati technológiához, amitől a remények szerint lendületet kaphat a magyarországi 5G-re épülő kutatás-fejlesztés. (Az egyetemen a közelmúltban állították fel a Digitális Fejlesztési Központot, melynek egyik témája épp az 5G piaci hasznosítása.) A Telenor és az egyetem az 5G-s teszthálózat elindításával egy időben közös kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodást is kötött.
 

Élőben tesztelték a hálózatot


A teszthálózat átadásán lebonyolították az első nyilvános hívást is: Jan Hanus, a Telenor Magyarország vezérigazgatója videohívással invitálta színpadra az épület egy másik részében tartózkodó Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárt. A szolgáltató munkatársai emellett élőben tesztelték is a hálózat sebességét, melynek során közel 1,7 Gbit/s letöltési sebességet mért a tesztszoftver. A hálózat egyébként maximálisan 1,8 Gbit/s-os letöltési sebességet biztosít.

Mobilitás

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.