Meglepően pozitív hírnek tűnik, hogy áprilisban 17 százalékkal több készüléket szállítottak le a gyártók, mint egy évvel korábban. A kínai adatokat azonban több szempontból sem árt óvatosan kezelni.

A kínai okostelefon-piac alakulása idén nem csupán a vásárlóerő mérete miatt kulcsfontosságú a mobilipar szereplőinek. A világjárvány kiváltotta bizonytalanságot ugyanis leghamarabb az innen érkező adatok tudják kicsit enyhíteni, mivel Kínában egy ideje már normális(abb) életvitel zajlik. Utóbbi pedig jó indikátor lehet arra nézve, hogy mire számíthatunk a közeljövőben a globális gazdasági folyamatokat illetően.

Ledolgozták a márciust

Az Információs és Kommunikációs Technológia Kínai Akadémiájának (CAICT) adatai alapján a gyártók 40,8 millió okostelefont szállítottak. Bár ez önmagában is impresszív mennyiségnek tűnik, a szám igazi értékét a tavalyi ilyenkori teljesítménnyel összevetve látjuk. 2019 áprilisában ugyanis "csak" 34,8 millió darabos volt a forgalom, azaz 17 százalékos növekedést hozott Kínában az elmúlt hónap.

Hogy még inkább kontextusba helyezzük az adatot: amikor februárban a koronavírus miatt több tartományban szinte teljesen leállt az élet, ugyanettől az intézettől származó információk szerint 55 százalékos volt a forgalom éves visszaesése. A februárnál már valamivel kevésbé volt durva a március, de még az első tavaszi hónapban is nagyjából 20 százalékos recessziót mértek az okostelefonos szállításokban.

Az áprilisi számokkal kapcsolatban egyébként egy érdekes mellékszál, hogy a rendszeresen publikáló CAICT évek óta először nem közölt operációs rendszerekre bontott statisztikát. Így azt sem lehet tudni, hogy az év elején a kínai eladásaiban komolyabb visszaesést szenvedő Apple miként teljesített az androidos riválisokkal szemben.

Nem rossz, de nincs még karácsony

Igazán örömteli, hogy miközben a világ gazdasági kilátásairól napról napra egyre rosszabb előrejelzések, egyre súlyosabb jelzőkkel ellátott vélemények látnak napvilágot, Kínából egy ilyen szép adat érkezett. Ugyanakkor az áprilisi erőteljes növekedésnek érdemes óvatosan örülni.

Egyrészt ebben a lendületben bőven benne van az, hogy az előző hónapokban bezártságra ítélt országban az emberek egy jó része most pótolja be a korábbra tervezett vásárlását. Azaz ez az éves növekedés valószínűleg csak az előző hónapok sokkal komolyabb veszteségének töredékes pótlásának tekinthető.

Másrészt ami Kínában történik, az nem feltétlenül ültethető át egy az egyben a világgazdaság egészére. Más országokban a helyi sajátosságok függvényében akár drasztikusan különböző trendek is kirajzolódhatnak majd az elkövetkező időszakban, amikor az egyes régiókban szintén elkezdődik a lazítás politikája.

Konzumer tech

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.