Meglepően pozitív hírnek tűnik, hogy áprilisban 17 százalékkal több készüléket szállítottak le a gyártók, mint egy évvel korábban. A kínai adatokat azonban több szempontból sem árt óvatosan kezelni.

A kínai okostelefon-piac alakulása idén nem csupán a vásárlóerő mérete miatt kulcsfontosságú a mobilipar szereplőinek. A világjárvány kiváltotta bizonytalanságot ugyanis leghamarabb az innen érkező adatok tudják kicsit enyhíteni, mivel Kínában egy ideje már normális(abb) életvitel zajlik. Utóbbi pedig jó indikátor lehet arra nézve, hogy mire számíthatunk a közeljövőben a globális gazdasági folyamatokat illetően.

Ledolgozták a márciust

Az Információs és Kommunikációs Technológia Kínai Akadémiájának (CAICT) adatai alapján a gyártók 40,8 millió okostelefont szállítottak. Bár ez önmagában is impresszív mennyiségnek tűnik, a szám igazi értékét a tavalyi ilyenkori teljesítménnyel összevetve látjuk. 2019 áprilisában ugyanis "csak" 34,8 millió darabos volt a forgalom, azaz 17 százalékos növekedést hozott Kínában az elmúlt hónap.

Hogy még inkább kontextusba helyezzük az adatot: amikor februárban a koronavírus miatt több tartományban szinte teljesen leállt az élet, ugyanettől az intézettől származó információk szerint 55 százalékos volt a forgalom éves visszaesése. A februárnál már valamivel kevésbé volt durva a március, de még az első tavaszi hónapban is nagyjából 20 százalékos recessziót mértek az okostelefonos szállításokban.

Az áprilisi számokkal kapcsolatban egyébként egy érdekes mellékszál, hogy a rendszeresen publikáló CAICT évek óta először nem közölt operációs rendszerekre bontott statisztikát. Így azt sem lehet tudni, hogy az év elején a kínai eladásaiban komolyabb visszaesést szenvedő Apple miként teljesített az androidos riválisokkal szemben.

Nem rossz, de nincs még karácsony

Igazán örömteli, hogy miközben a világ gazdasági kilátásairól napról napra egyre rosszabb előrejelzések, egyre súlyosabb jelzőkkel ellátott vélemények látnak napvilágot, Kínából egy ilyen szép adat érkezett. Ugyanakkor az áprilisi erőteljes növekedésnek érdemes óvatosan örülni.

Egyrészt ebben a lendületben bőven benne van az, hogy az előző hónapokban bezártságra ítélt országban az emberek egy jó része most pótolja be a korábbra tervezett vásárlását. Azaz ez az éves növekedés valószínűleg csak az előző hónapok sokkal komolyabb veszteségének töredékes pótlásának tekinthető.

Másrészt ami Kínában történik, az nem feltétlenül ültethető át egy az egyben a világgazdaság egészére. Más országokban a helyi sajátosságok függvényében akár drasztikusan különböző trendek is kirajzolódhatnak majd az elkövetkező időszakban, amikor az egyes régiókban szintén elkezdődik a lazítás politikája.

Konzumer tech

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.