A Facebook anyavállalatának a vártnál kevésbé sikerült rosszul a legutóbbi negyedév, ami nagyon jót tett a tavaly padlót fogott részvényárfolyamnak.

Tegnap közzétett negyedéves jelentésével valami nagyon hasonlót adott elő a Meta Platforms (leánykori nevén: Facebook) ahhoz, ami a Spotify esetében történt nem sokkal korábban. A svéd zenei szolgáltatónál ugyan nem minden pénzügyi mutató sikerült pozitívra, de a befektetők néhány kedvező elemnek, illetve a hatékonyságra fókuszáló üzleti céloknak is nagyon tudtak örülni.

Ami a Metát illeti, volt honnan kimászni, hiszen a cég a tavalyi évben valóságos vesszőfutásban volt, ami igencsak megtépázta a részvényárfolyamot. A tavalyi utolsó negyedév sok szempontból mintegy megkoronázta ezt a lefelé tartó trendet, ám az alapító-vezérigazgató Mark Zuckerbergben továbbra is bízóknak elég volt az a kevés pozitívum is, amit ki lehetett bányászni a jelentésből, illetve az azt kommentáló vezetői nyilatkozatokból.

A Facebook mellett többek között az Instagramot és a WhatsAppot is magáénak tudó közösségi polip a tavalyi utolsó negyedévben 32,16 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított. Ez abban az értelemben gyenge, hogy 4 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben, ugyanakkor a Wall Street elemzői ennél is rosszabbra számítottak.

A nettó nyereség viszont brutálisan zuhant. Az elért 4,65 milliárd profit 55 százalékkal kevesebb, mint amit 2021 végén hozott a cég. A gyenge profitalitásnak az is megágyazott, hogy a Zuckerberg által határozottan kijelölt jövőbe, azaz a "metaverzumba" továbbra is egyre nagyobb dézsával öntik a pénzt. Az egyelőre pénzt nem, csak látványos kudarcokat hozó koncepcióra 22 százalékkal költött többet a vállalat tavaly, mint egy évvel korábban.

Úgy rossz, hogy jó

A látszólag nem túl kedvező pénzügyi mutatók ellenére a befektetők nagy lelkesedéssel fogadták a fejleményeket, mivel a menedzsment számos költségcsökkentési tervet vázolt fel. Ezek egy része az adatközpontok telepítéséhez kötődik, amelyeket a Meta a jövőben egy új koncepció szerint építene fel. Utóbbi fejlesztés alatt van, és a lényege, hogy kisebb alapterületű, de rugalmasabban felhasználható számítási centrumokra költenék a pénzt.

Mark Zuckerberg 2023-at nemes egyszerűséggel a "hatékonyság évének" titulálta. Ezzel is jelezve, hogy mostantól minden dollárnak megnézik a helyét (már amelyiket nem a metaverzumra szórnak el). A megfontolt költekezés jegyében a menedzsment például alaposan visszavett az idei évre tervezett beruházásokból is. A korábbi 34-37 milliárd dolláros tervből mostanra 30-33 lett. 

A befektetőknek az is tetszhetett, hogy a vállalat a folyó negyedévre 26 és 28,5 milliárd dollár közötti bevételt prognosztizált, ami meghaladja a Wall Street várakozásait. A Meta papírja a hírek következtében közel 20 százalékkal erősödtek a tegnapi amerikai tőzsdezárást követően.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.