Nemsokára kifogyhatnak a generatív mesterséges intelligencia betanítására használható, minőségi adatokból, amelyek beszerzése egy szakértő szerint már most is problémákat okoz.
Hirdetés
 

A ChatGPT és más MI-alapú chatbotok hamarosan kifogyhatnak azokból a szöveges állományokból, amelyek alapján betanulják, hogy mit és hogyan kellene mondaniuk – vetette fel egy interjúban Stuart Russell, a Kaliforniai Egyetem professzora. Szerinte az a technológia, amelyik összehordja a robotoknak a szükséges szövegtengert, kezd falakba ütközni. Ez eredhet abból, hogy az adatgyűjtési gyakorlatokat egyre szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá, hogy a kreatív iparben egyre nagyobb a felzúdulás, amiért a munkájukat a beleegyezésük nélkül használják, vagy abból, hogy a közösségi média meghatározó szereplői sem örülnek, amikor felporszívózzák a platformjaikon termelődő adatokat.

Az erőforrások azonban semmiképpen sem vég nélküliek, és a fentiektől függetlenül is kiapadhat az ilyen célokra letölthető tartalom. A fenti beszélgetésről riportot közlő Business Insider egy olyan tavaly novemberi előrejelzést idéz, amelynek alapján a gépi tanuló rendszerek már 2026 előtt kimeríthetik a jó minőségű nyelvi adatokat, utalva a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) egyik alapvető sebezhetőségére is. Az ilyen adatkészletek összeállításában ugyanis könyvekre, híroldalakra, tudományos cikkekra, Wikipédia-bejegyzéserek vagy a szűrt webes tartalomra támaszkodnak, de a nyilvános online források szűkülnek, miközben a fejlesztésekhez egyre több adatra lenne szükség.

Végéhez közeledhet a nagy ingyenesség

A cikkben felidézik, hogy nemrég a Twittert irányító Elon Musk is az adatkaparásnak (data scraping) nevezett gyakorlatra hivatkozott, amikor bejelentette a felhasználók által naponta megtekinthető tweetek mennyiségének korlátozását. A BI-nak Russell olyan meg nem erősített jelentésekra is hivatkozott, amelyek értelmében a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI már privát forrásokból vásárol szöveges adatkészleteket. Az MI-szakértő szerint létezhet többféle lehetséges magyarázat is az ilyen vásárlásokra, de a természetes következtetés az lenne, hogy a cég nem talál elég jó minőségű adatot. Ez természetesen csak feltételezés, hiszen az OpenAI a közzététel előtt nem válaszolt a lap kérdéseire.

Bár a a GPT-4 képzési adatkészleteiről nem sokat lehet tudni, Russell úgy látja, hogy az OpenAI-nak nagy szüksége lehet azok kiegészítésére, hogy felépítse eddigi legerősebb és legfejlettebb mesterségesintelligencia-modelljét. A BI emlékeztet rá, hogy a társaság ellen az elmúlt hetekben több pert is indítottak személyes adatok és szerzői jogi védelem alá eső anyagok felhasználása miatt, azzal vádolva az OpenAI-t, hogy esetenként magánbeszélgetésekhez vagy orvosi feljegyzésekhez is hozzányúlt. Mások azért mentek a bíróságra, mert a ChatGPT képes volt pontos összefoglalókat írni munkáikról, vagyis a jogvédett anyagok szükségszerűen ott voltak a képzéshez használt adatok között.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.