Már így is Németország legértékesebb társaságáról van szó, de az SAP vezérigazgatója szerint öt év múlva ennek simán a duplájára nőhet a vállalat piaci kapitalizációja.

Az SAP-nál készülő leépítések híre már az előző év végén felröppent, a negyedik negyedéves pénzügyi jelentés kapcsán pedig a vállalat vezérigazgatója, William McDermott is bejelentette a tervezett átalakítást. Ennek célját nem viszont nem a szokásos költségcsökkentésben, hanem az SAP növekedésének serkentésében határozta meg: a leépítésekkel egy időben ugyanis tavaszra egy komoly toborzási programot hirdettek meg, hogy olyan szakembereket vegyenek fel az elbocsátott munkatársak helyére, akik az új technológiákban (MI, cloud, IoT, IT-biztonság) adhatnak új lendületet a cégnek.

Az akkori információk szerint az átszervezés a teljes globális szervezetre kiterjed, és összesen 800-950 millió euróba kerül, ami azonban nem szerepel majd a működési költségek között, és az SAP 2020-tól már hasonló nagyságrendű éves megtakarítással számolt a változások eredményeként. McDermott a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdán megjelent interjújában további részleteket közölt az összesen 4400 embert érintő átalakításról: eszerint az alkalmazottak egy része a társaságnál marad, mivel mindenki szabadon pályázhat új pozíciókra, és a sajét dolgozók ilyen esetekben előnyt élveznek.

Az SAP vezérigazgatója szerint tehát minden a megfelelő profilokon és készségeken múlik, hozzátéve, hogy vannak azért bizonyos képességek, amelyek rövid idő alatt nem építhetők fel. A piacot persze ennél jobban érdekelte, hogy február végén magas beosztású vezetők, köztük igazgatótanácsi tagok távozását is bejelentették: a digitális üzleti szolgáltatásokért felelős Bernd Leukert huszonöt, a cloud üzletágat irányító Robert Enslin huszonhét éve dolgozott az SAP-nál. Áprilisban az is kiderült, hogy a Cloud Platform CTO-ja és elnöke, a harminc éve a vállalatnál Björn Goerke is elhagyja az SAP-t.

A következő kanyarra is új kormányosokkal mennek rá

McDermott szerint teljesen normális, ha egy-egy nagysazbású átalakítás során kicserélődnek olyan vezetők, akik már évtizedek óta az adott társaságnál dolgoznak – a FAZ cikkében külön hangsúlyozza, hogy a távozásokat nem kell félremagyarázni, ő maga pedig továbbra is teljes összhangban van az SAP társalapítójával és felügyelőbizottsági elnökével, Hasso Plattnerrel. A hírek ezzel szemben a vezetők közti konfliktusokról szóltak, például a Qualtrics tavaly novemberi, 8 milliárd dolláros felvásárlása nyomán – voltak, akik sokallták a bevételarányosan húszszoros értékű vételárat, amiről néhány nappal a Qualtrics nyilvános részvénykibocsátásra előtt állapodtak meg.

Az SAP-t 2010 óta társ-vezérigazgatóként, 2014 óta vezérigazgatóként irányító McDermott az interjúban elmondta, hogy reálisnak tartja az SAP piaci kapitalizációjának megduplázását a következő években: ez pontosan azt jelentené, hogy a vállalat 2023-ra már 250-300 milliárd eurós (280-340 milliárd dolláros) értékeléssel működne. McDermott alatt egyébként az SAP értéke 45 milliárd euróról 140 milliárdra növekedett, jelenleg pedig valamivel 120 milliárd fölött lehet; a cég vezetője azonban a tisztán cloud alapon nyújtott szolgáltatásokba önmagában 90 milliórdos növekedési potenciált lát bele.

Az üzleti szoftverek és egyre nagyobb részben felhős szolgáltatások (vagyis az előfizetéses modellek) az utóbbi időben valóban növelték mind az SAP árrését, mind szabad készpénzállományát. Az értékesítési vonalról érkezett McDermott szerint ez az, amit a befektetők figylenek, és ez az, amit az SAP szállít nekik. A társaság ugyancsak óriási lehetőséget lát a működési és a feedback adatok összekapcsolásában, amire "experience data" néven hivatkoznak, és ami nem csak azt mutatja meg, hogy mi történik éppen az üzletben, hanem arra is rávilágít, hogy mindez miért történik.

Ennek az iránynak lenne az egyik fontos sarokköve a Qualtrics felvásárlása is, éppen ezért okozott meglepetést, hogy nem sokkal a tranzakció bejelentését követően éppen ezen a területen mozgó csúcsvezetőket állítottak félre. Ilyesmire mondjuk nem is első esetben kerül sor az SAP felhőszolgáltatásaival összefüggésben: például a SuccesFactors akvizíciójával érkező Lars Dalgaard nagyjából egy évet húzott ki, hasonlóan az Aruba felvásárlásával házon belülre került Bob Calderonihoz, és a változásokra korábban is hasonló helyzetekben került sor.

Piaci hírek

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.