Meglepő bejelentéssel állt elő Zuckerberg: a korábban említett 50 milliónál nagyságrendekkel többen érintettek az adatszivárgási botrányban.

A legújabb bizonyítékok alapján jóval nagyobb hatása van a Cambridge Analytica adatgyűjtési balhéjának, mint gondoltuk. Kiderült ugyanis, hogy majdnem az összes Facebook-felhasználó érintett lehet. Maga Mark Zuckerberg állt elő azzal, hogy a 2 milliárdos tábor zömének hozzáférhettek személyes információihoz.

Vége a telefonszámos és mailcímes keresésnek

Igen beszédes, hogy a vállalat egyben azt is közölte: eltávolította azt a funkciót, aminek segítségével a felhasználók telefonszámok vagy emailcímek alapján ismerősöket kereshettek a közösségi hálózaton. Ezt a lehetőséget ugyanis ártó szándékúak nyilvános profiladatok összehalászására használták.

"Látván ezen tevékenységek kifinomultságát és mértékét, úgy hisszük, hogy a Facebookra regisztráltak zömének hozzáférhettek nyilvános adatlapjához. Ezért tiltottuk le ezt a funkciót" – közölte a vállalat.

Emellett kiderült az is, hogy a Cambridge Analyticához kiszivárgott felhasználói adatok mennyisége az eredetileg gondolt 50 milliónak közel a duplája, 87 millió lehet. A szám bejelentésével egyébként Facebook hivatalosan is elismerte a történteket. A Cambridge Analytica ugyanakkor cáfolja a közösségi hálózat számait, továbbra is kitartva azon állítása mellett, miszerint 30 millió felhasználó adataira szerzett licenceket. Emellett kiemelte, hogy a nyers adatokat a Facebook kérelmét követően azonnal törölték szervereikről.

Zuckerberg beismer

"Nem mértük fel eléggé a felelősségünket, ami óriási hiba volt. Az én hibám volt" – nyilatkozta Mark Zuckerberg. Egyben megvédte a közösségi hálózatot üzemeltető vállalat üzleti modelljét, mely a Facebook információi alapján biztosítja a hirdetők számára a targetálást. Ezzel egészen speciálisan szűrt célcsoportokat is el tudnak érni reklámjaikkal a megrendelők.

"Ha már reklámokat kell látniuk az embereknek, akkor szeretnének jó reklámokat látni" – mondta a Facebook vezetője. Megjegyezte, hogy ehhez elengedhetetlen annak nyomon követése, milyen érdeklődési körrel rendelkeznek a felhasználók, hiszen csak akkor tudnak számukra releváns hirdetéseket megjeleníteni, ha azok találkoznak ízlésükkel.

A beismerő vallomás valamelyest segített a vállalat értékének korábbi tőzsdei mélyrepülésén. A tegnapi nap kibővített kereskedési időszakának végére a Facebook részvények ára 3 százalékot erősödött, 155 dollár felett zárva a New York-i tőzsdén. Ehhez az is hozzájárult, hogy az alapító megerősítette, nem kíván lemondani és a felhasználói fiókjukat törlők száma elhanyagolható az online hirdetések szempontjából.

Mindazonáltal a CEO-t beidézték egy hivatalos kongresszusi meghallgatásra. Április 10-én Zuckerbergnek számot kell adnia az igazságügyi és kereskedelmi bizottság színe előtt. Várhatóan a közösségi hálózat társadalomban betöltött szerepe és felhasználói magánszféra kezelése is terítékre kerül.

Mi történt eddig?

A hónap közepén írtuk, hogy vitatható módon szereztek meg elképesztő sok facebookos profiladatot a Donald Trump amerikai elnök (pontosabban akkor még csak jelölt) kampányában is résztvevő adatelemzők. Alig két nappal később a befektetői bizalom csökkenése máris dollártízmilliárdokban volt mérhető.

Öt nappal a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása után megszólalt a Facebook vezérigazgatója, de megnyugtatnia nem mindenkit sikerült. A Mozilla például bejelentette, hogy felhagy a közöségi hálózaton való reklámozással az adatszivárgási botrány miatt. Az alapítvány közben előállt egy kiegészítővel a böngészőjéhez, ami korlátozza a közösségi oldal adatgyűjtését. Egy hete pedig a Facebook bejelentette, hogy lezárná kapcsolatát számos nagy adatkereskedővel (data broker), akik a hirdetőket segítik a közösségi hálózatba regisztráltak pontos elérésében.

Mindeközben Tim Cook, az Apple jelenlegi vezetője azért bírálta Zuckerbergéket, mert nem alkalmaztak elég szigorú alkalmazás-felülvizsgálati módszereket a szolgáltatásukat elérő külső fejlesztésekkel szemben. És az is kiderült, hogy a botrányt kirobbantó Christopher Wylie sem tűnik teljesen tisztának. A Cambridge Analytica korábbi alkalmazottjának a beszámolók szerint 2014-ben szintén volt hozzáférése azokhoz a jogtalanul megszerzett adatokhoz, amit aztán a 2016-os amerikai elnökválasztás során felhasználtak.

Biztonság

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.