A globális csiphiánynak még messze nincs vége, így a félvezetőgyártóknak és ügyfeleiknek sem jönne a legjobbkor, ha nem jutnának hozzá az Oroszországból vagy Ukrajnából származó alapanyagokhoz.

A Reuters beszámolója szerint a Fehér Ház arra szólította fel a csipgyártó vállalatokat, hogy az ukrán válság lehetséges eszkalációjára ekintettel igyekezzenek diverzifikálni az ellátási láncaikat. Egész pontosan arról van szó, hogy Oroszországnak módjában áll blokkolni bizonyos kulcsfontosságú anyagokhoz való hozzáférésüket, válaszul arra, ha az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei exportkorlátozásokat vezetnének be vele szemben – közölték a hírügynökség bennfentes forrásai.

Ez a lehetőség az elmúlt napokban nagy figyelmet kapott, miután a Techcet iparági tanácsadó február elején közzétett jelentésében rávilágított, milyen mértékben függnek a félvezetőgyártók az oroszoktól és az ukránoktól vásárolt alapanyagoktól. A Techcet becslése szerint az amerikai iparnak a félvezetőgyártásban való felhasználásra is alkalmas neongáz-készletei több mint 90 százalékban Ukrajnából származnak, míg a palládium 35 százaléka Oroszországból jön.

A Techcet szerint a neon, amely kritikus fontosságú a csipgyártásban használt lézereknél, az orosz acélgyártás mellékterméke, amit Ukrajnában tisztítanak, a palládiumot pedig mások mellett a szenzorok és a memóriában előállítása során alkalmazzák. A Reuters szerint a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának részéről már felvették a kapcsolatot a félvezetőgyártó-ipar képviselőivel, arra ösztönözve őket, hogy sörgősen keressenek maguknak alternatív forrásokat.

Az biztos, hogy a kereslet egyre növekszik

Az amerikai kormányzat érdemben nem kommentálta a hírügynökség értesüléseit, de bizonyos csipgyártók – ugyancsak név nélkül – megerősítették, hogy forgatókönyveket készítenek az ukrán és/vagy orosz források kiesésére. Az egyik megszólaló egyébként arról beszélt, hogy egy esetleges ukrán konfliktus sem okozna kieséseket az ellátásban, viszont rendesen felverné az árakat; bár a kínálat beszűkülne, a gyáraknak nem feltétlenül kellene sehol sem leállniuk emiatt.

Hivatalosan az Intel szóvivője sem számít fennakadásokra, mások viszont nem annyira biztosak ebben, felidézve, hogy a neon, a palládium, a fluor (hexafluor-butadién), a hélium, a szkandium és más anyagok hagyományosan nagy mennyiségben érkeznek a konfliktus által közvetlenül érintett régiókból. A problémát az teszi különösen aggasztóvá, hogy a globális csiphiánynak még közel sincs vége, és a rendelések várhatóan csak növekedni fognak.

A Techcet becslése szerint az érintett alapanyag iránti kereslet több mint 37 százalékkal növekedhet majd a következő 4 évben, és a nagy félvezetőipari vállalatok (Intel, Samsung, TSMC) is sorra jelentették be az Ohio, Arizona vagy Texas államokba tervezett új létesítményeiket. Amerikai kormányzati szatisztikák szerint a neon ára már így is a korábbi hétszeresére emelkedett ahhoz képest, mint amennyi a Krím-félsziget orosz megszállása előtt volt.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.