Nem biztos, hogy ezt a háborút az a fél nyeri, amelyiknek több nehézfegyvere van, állítja a Nikkei két munkatársa, akik Kijevben jártak.

Ukrajnába utazott a Nikkei két munkatársa, hogy a helyszínen tapasztalja meg, hogyan alakítja át a modern hadviselést a technológia. Már nem igaz az a harctéri bölcsesség, hogy az győz, aki több nehézfegyvert tud bevetni. Legalább annyira fontosak a legmodernebb infokommunikációs technológiák, mint a modern harckocsik, vonták le a következtetést.

Az, hogy a két ország között kiberháború folyik, már Ukrajna lerohanása előtt is tudható volt. Persze 2022. február 24-e óta ezen a fronton is élénkebbé váltak a harci cselekmények. Mindkét fél részéről rendszeresek lettek például a DDoS-támadások. Az ukrán önkéntes "kiberhadseregnek" már mintegy 160 ezer regisztrált felhasználója van a Telegramon, és kifejlesztettek egy olyan eszközt is, lényegében egy mobilos appot, amellyel a csatlakozó magánszemélyek okostelefonjaikkal idíthatnak támadásokat kijelölt oroszországi célpontok ellen.

Ennél kifinomultabb eszközökkel operál az Ukrán Kiberszövetség néven futó csoport, amely elsősorban kiberkémkedésre szakosodott. Állítólag az orosz szövetségi biztonsági szolgálat, az FSZB megfigyelőhálózatába is bejutottak.

Az újságírók meglátogattak Kijev külvárosában egy dróntesztpályát, ahol épp az egyik Shoolika típusú támadó drónját tesztelte a Skylab nevű fejlesztő cég. A drón 200 méter magasságból dobott földi célpontokra harckocsielhárító bombákat. És hogy miért fontosak a drónok? Mint egy katonai szakértő mondta, nélkülük sokkal nagyobb vérveszteséget okoznának a harcok. Az ukrán hadsereg által megsemmisített orosz harckocsik felével például drónok végeztek.

Hasonlóképpen a technológia primátusát igazolja egy magánkezdeményezésre indított honlap, a DeepState Map, amit a háború eseményeit követő magyar olvasók is ismerhetnek. Roman Pohorilyi tavaly elindított honlapja az OSI (open-source intelligence) eszköztárával, az interneten található nyilvános információk gyűjtésével és elemzésével térképezi fel (szó szerint) a harctéri eseményeket. Már az ukrán hadsereg is támaszkodik (sőt más országok kormányzati szervei is) az oldal elemzéseire.

Modern technológiák éles tesztpályája

Voltaképpen minden háború egyfajta éles tesztje is azoknak a technológiának, melyeket a hadseregek aktuális szükségletei hívnak életre, és amelyek jó esetben későb megtalálják a helyüket a polgári életben. A tényleges harcok során felgyorsult például a drónok észrevétlenségét lehetővé tevő zavaró technológiák fejlődése. Az ukrán hadsereg idén nyáron megkezdte a kartonpapírból készült drónok bevetését is. Augusztus végén ezekkel sikerült megrongálni egy orosz légibázison több vadászgépet. A sors különös fintora, hogy a 3 kg hasznos teherrel 100 km-nél nagyobb hatótávolságú drónokat egy ausztrál cég eredetileg vérzsákok szállítására tervezte.

Szerencsére a drónoknak nemcsak a csapásmérő, hanem a béketeremtő képességei is javulnak. A kanadai Draganfly drónjai például aknamentesítést végeznek a felszabadított területeken.

A vérrel szerzett műhelytitkokat mindenki szeretné megismerni. A Nikkei szerint több ország kormánya és védelmi vállalata küldött szakértőket Kijevbe, hogy információkat szerezzenek valós harctéri tapasztalatokról. A hatás egyébként már most is érzékelhető: Japán elkezdte felkészíteni radarrendszerét a kartondrónok észlelésére, a német légierő védelmi képességeit, a magyar légvédelem pedig a felkészültségét javítaná drónok segítségével.

A Nikkei ukrajnai riportját itt éri el.

Piaci hírek

Viccet csinál az MI-tartalmak elleni védekezésből az Amazon

Napi három könyvet lehet feltölteni a Kindle Direct Publishing rendszerébe; ha nem segít, csökkentik a számot...
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.