Érdemes alaposan tanulmányozni a big techek kártalanítási záradékát, mert könnyen kiderülhet, hogy nem akkor, nem arra és nem úgy vonatkozik, ahogy az ügyfél szeretné.
Hirdetés
 

A Microsoft volt tavaly szeptemberben az első, majd követte az Amazon és az Alphabet-Google is: mindhárom vállalat kártalanítja ügyfeleit, ha azok mesterségesintelligencia-modelljei miatt szabadalmi jogsértési ügybe keverednének.

A Financial Timesnak nyilatkozó szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a felelősségátvállalás érvényessége korlátozott. Minden MI-használó vállalatnak azt javasolják, hogy tanulmányozzák alaposan a felelősségvállalási záradékokat, és a leszűrt következtetések érvényesítsék a MI-használattal kapcsolatos folyamataikban.

A felelősségvállalási záradékra azért is van szükség, mert a generatív algoritmusok emberhez hasonló módon hoznak létre szövegeket, képeket, sőt programkódokat, ám ehhez elképesztő mennyiségű, emberek által létrehozott szöveg, kép és programkód segítségével kellett (és kell folyamatosan) azokat kiképezni. Ez a helyzet sokak szerint a szerzői jogi perek melegágya.

A perek egy része valós problémára világít rá, de a szerzői jogi trollok is szépen megélnek majd. A befektetők pedig, aggódhatnak, ha nagy tétben fogadtak MI-fejlesztő startupokra.

Meddig terjed a fejlesztő felelőssége?

A Financial Times szakértőkkel megvizsgáltatta az Amazon, a Google és a Microsoft kártérítési záradékát. Az elemzések nem hoztak nagy meglepetést. A záradékok látványosan bizalmat akarnak ébreszteni a felhasználóban. Az MI biztonságával, megbízhatóságával – és az esetleges szerzői jogi kockázataival – kapcsolatos problémákkal szinte mindenki találkozott, így a kártérítési ajánlatot könnyű volt "eladni" a biztonság egy újabb rétegeként.

Fontos azonban az is, hogy a felhasználók tisztában legyenek a felelősségvállalás korlátaival, figyelmeztetnek a szakértők. A cégek ugyanis érthető módon kizárólag a saját felügyeletük mellett kifejlesztett modellek használatára vállalnak garanciát.

Nem terjed ki például még azokra a modellekre sem, melyeknek a fejlesztését adott big tech nagy összegekkel támogatja, és esetleg saját platformján is elérhetővé teszi. Ez vonatkozik például a legjelentősebb OpenAI-konkurensként számon tartott Anthropic algoritmusaira is. Az Amazon felelősségvállalása csak a Titan nevű modellje, valamint az egyéb MI-alkalmazásai által előállított tartalmakra vonatkozik. A Microsoft szintén csak a saját modelljeihez (valamint a termékeibe épített OpenAI-modellekhez) nyújt védelmet.

A Google azokért a modelljeiért már nem vállal garanciát, amelyeket az ügyfelek belső vállalati adatok felhasználásával finomhangoltak, míg a Microsoft igen. Az Amazon is a Microsofthoz hasonló elvet követ a testre szabott Titan modelleknél, ám ha az állítólagos jogsértés a finomhangolásnak köszönhető, a garancia érvényét veszti.

Személyre szabott megállapodások is lehetnek

A három big tech kártérítési irányelvei láthatólag nagyon hasonlóak. Ezek azonban csak az általános felhasználás kereteit fedik le. A vállalatoktól származó belső információk szerint azonban az ügyfelek kialkudhatnak majd egyedi, személyre szabott feltételeket. Utóbbira azonban még nincs általános gyakorlata egyik szolgáltatónak sem.

A jogászok álláspontja egyébként az, hogy a generatív MI felhasználóival szemben indított pereket nehéz lesz megnyerni. Az amerikai gazdasági lap cikke felidéz egy ottani bírósági ítéletet, amikor a bíró elutasította a Stability AI, a DeviantArt és a Midjourney elleni szerzői jogi keresetet, mert szerinte 1. nem hihető, hogy az eszközök minden általuk létrehozott kép generálásakor szerzői jog védelme alatt álló képekre támaszkodtak; 2. a szerzői jog megsértése akkor állna fenn, ha az MI generálta képekről bebizonyítható, hogy erősen hasonlít a szerzői joggal védett képekre.

Cloud & big data

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.