A stablecoint kiadó dél-korei vállalat összeomlása súlyos csődhullámot indított a kriptovilágban. Az alapító-vezetőt csalással vádolják, csak épp senki sem tudja, hol van.

Már az Interpol is keresi Do Kwont, a Terraform Labs alapító-vezetőjét. Mint azzal a Bitport is foglalkozott, a kriptovaluta-ökoszisztéma tavaszi összeomlásában komoly szerepe volt a Terraform Labs két nagyon népszerű stablecoinjának, a terraUSD-nek és a lunának (mindkét stablecoin árfolyamát a dollárhoz kötötték). Mintegy 40 milliárd dollárnyi befektetés nullázódott le pillanatok alatt.

Az összeomlásnak mai napig az az egyik legészszerűbb magyarázata, hogy az ökoszisztéma hibái egy szerencsétlen konstellációban nem csak hogy egyszerre jelentkeztek, de még fel is erősítették egymást. A hiányos (értsd: pontatlan, életidegen vagy kijátszható) szabályozás, az átláthatatlan piac, az egymáshoz szorosan kapcsolódó és keresztbehitelező kriptovaluta-cégek közti, szintén követhetetlen kapcsolatok mind csak erősítették a láncreakció hatását.

Kijelölték a bűnöst, aki ügyesen felszívódott

Tavasszal állítólag még egy nagyot bukó kisbefektető is zaklatta a cégvezetőt. De nem mindenkinek rendült meg a bizalma. Kwonnak ugyanis a luna-közösség támogatásával sikerült újraindítania a projektet. Igaz, már nem stablecoinként.

És talán itt vége is lehetne a történetnek, amíg egy újabb orbitális bukásba nem torkollik, ha szeptember elején a dél-koreai hatóságok nem kezdenek érdeklődni a vállalkozó iránt. Az ügyészség pénzügyi csalással vádolta a cégvezetőt, és elrendelte a letartóztatását (ami miatt persze megint eladósorba kerültek a luna tokenek).

Do Kwon viszont eltűnt. Bár Twitteren rendszeresen megnyilatkozik, a hatóságoknak és neki egyelőre nem sikerült összefutniuk. Pedig a cégvezető szeptember 17-én pl. azt posztolta, hogy nem menekül, hanem teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal. Ettől független az ügyészség most mégis szökéssel vádolja. Emiatt az Interpolhoz fordult, így a vállalkozó ellen most már nemzetközi körözés van érvényben.

Az események alakulásának megítélésében erősen megosztott a szakma. Vannak, akik szerint minden ilyen ügyet alaposan ki kell vizsgálni. Több szakmabeli szerint viszont a nyomozás rossz precedenst teremthet, és visszavetheti a kriptovaluta-szegmensben keletkező innovációt, miközben arra nincs bizonyíték, hogy Kwon tudatosan csapta volna be ügyfeleit és befektetőit.

A TechCrunch ezzel kapcsolatban idézi Haseeb Qureshinek, a Dragonfly kriptobefektetési alap ügyvezető partnerének egy közelmúltbeli nyilatkozatát. Qureshi szerint a Terraform kriminalizálása veszélyes precedenst teremthet az egész ökoszisztémára nézve (miközben éreztette, hogy amúgy Kwonnal nem szimpatizál). Persze azt azért hozzátette: mindezt úgy mondja, hogy nem ismeri az összes részletet – azaz meglehet, Kwon nem áldozat, hanem egyszerűen csalt, és lehúzta a befektetőit.

Közösség & HR

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.