Palkovics László az oktatást is segítő Digitális Összefogás kezdeményezés bejelentése kapcsán beszélt erről.

A helyzetre való tekintettel online sajtótájékoztatón jelentette be Palkovics László  innovációs és technológiai miniszter, hogy a piaci szereplőkkel közösen a Digitális Jóléti Program keretében elindítják a Digitális Összefogás kezdeményezést. A vállalatok, szervezetek a kezdeményezés honlapján tehetnek felajánlásokat. A honlap nyílt, így a rászorulók is tájékozódhatnak, hogy milyen lehetőségekkel bővíthetik digitális eszköztárukat kezdvezményesen vagy akár igyenesen.

Három területre koncentrálnak

Mint Palkovics elmondta, a kezdeményezés három területre koncentrál: a digitális oktatásra, a digitális idősügyre és a digitális gazdaságvédelemre.

A miniszter úgy látja, az oktatás terén alapvetően nincsenek problémák, a digitális oktatás bevezetése szerinte sikeres volt, a nehézségek leginkább az átállás váratlanságából és az időkeret szűkösségéből adódtak. Az elmúlt évek fejlesztései teljes mértékben megalapozzák az iskolák és a tanárok felkészültségét a digitális átállásra. "A köznevelésben az elmúlt évben végrehajtott fejlesztések, a Kréta rendszer, a széles sávú internet, az iskolai wifi megteremti az alapot a digitális oktatáshoz, és ide kell sorolnom a tanáremberek felkészültségét, ami lényegesen javult az elmúlt időszakban" – mondta a miniszter.

A felsőoktatás átállítását is hasonlóan értékelte. Mint mondta, a felsőoktatásban működő digitális oktatási hálózatok, eszközök és módszerek a világ élvonalához tartoznak. Szerinte ott csak annyi az újdonság, hogy ezeknek a hálózatoknak teljes mértékben át kell venniük a hagyományos (személyes) oktatás feladatait is.

Az oktatás mellett az idősügyről beszélt még a miniszter. Mint mondta a legkiszolgáltatottabbak híján vannak eszközöknek és tudásnak, ami annak ellenére is létező probléma, hogy egyre több idős embernek van például okostelefonja és internetelérése. Ennek ellenére az idő korosztály a legkiszolgáltatottabb jelen helyzetben, mert körükben sokszor hiányzik a megfelelő tudás és az eszközök is a digitális csatornák használatához, miközben a betegség kockázatai is náluk a legmagasabbak. A kezdeményezés ezen is szeretne segíteni, ezért ehhez is várja a felajánlásokat.

Ahol lehet, a távmunkát preferálnák

A digitális gazdaságvédelem területén elsősorban a biztonságos távoli munkavégzést támogató megoldásokkal, felhős szolgáltatásokkal kapcsolatos felajánlásokat várják.

A kezdeményezéshez több szakmai szervezet is csatlakozott. Beszállt például a Mesterséges Intelligencia Koalíció, az 5G Koalíció, az Infotér Egyesület, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanácsa és az IVSZ is.

A vállalatok oldalán előre meghatározott kategóriákban (szoftver, hardver, szolgáltatás, egyéb, önkéntesség vállalása, nyilvános felajánlás) tehetnek felajánlásokat akár regionálisan, akár országosan. Aki pedig igénybe szeretné venni ezeket, tematikus bontásban kereshet ezek között. A kínálat széles: a mobilszolgáltatók netkedvezményei éppúgy itt szerepelnek, mint a Cisco távmunkát segítő ingyenes WebEx-ajánlata vagy az Office 365-re igénybe vehető kedvezmények.

A távmunkához és távoktatáshoz szükséges netes infrastruktúrával kapcsolatban Palkovics azt mondta, hogy az ország ellátottsága ebből a szempontból nagyon jó. Akár a jelenlegi terhelés 2,5-szeresét is elviselné, ezért nem is terveznek korlátozásokat ezen a téren. Ennek ellenére folyamatosan monitorozzák a hálózatot, hogy szükség esetén időben be tudjanak avatkozni.

Piaci hírek

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.