Palkovics László az oktatást is segítő Digitális Összefogás kezdeményezés bejelentése kapcsán beszélt erről.

A helyzetre való tekintettel online sajtótájékoztatón jelentette be Palkovics László  innovációs és technológiai miniszter, hogy a piaci szereplőkkel közösen a Digitális Jóléti Program keretében elindítják a Digitális Összefogás kezdeményezést. A vállalatok, szervezetek a kezdeményezés honlapján tehetnek felajánlásokat. A honlap nyílt, így a rászorulók is tájékozódhatnak, hogy milyen lehetőségekkel bővíthetik digitális eszköztárukat kezdvezményesen vagy akár igyenesen.

Három területre koncentrálnak

Mint Palkovics elmondta, a kezdeményezés három területre koncentrál: a digitális oktatásra, a digitális idősügyre és a digitális gazdaságvédelemre.

A miniszter úgy látja, az oktatás terén alapvetően nincsenek problémák, a digitális oktatás bevezetése szerinte sikeres volt, a nehézségek leginkább az átállás váratlanságából és az időkeret szűkösségéből adódtak. Az elmúlt évek fejlesztései teljes mértékben megalapozzák az iskolák és a tanárok felkészültségét a digitális átállásra. "A köznevelésben az elmúlt évben végrehajtott fejlesztések, a Kréta rendszer, a széles sávú internet, az iskolai wifi megteremti az alapot a digitális oktatáshoz, és ide kell sorolnom a tanáremberek felkészültségét, ami lényegesen javult az elmúlt időszakban" – mondta a miniszter.

A felsőoktatás átállítását is hasonlóan értékelte. Mint mondta, a felsőoktatásban működő digitális oktatási hálózatok, eszközök és módszerek a világ élvonalához tartoznak. Szerinte ott csak annyi az újdonság, hogy ezeknek a hálózatoknak teljes mértékben át kell venniük a hagyományos (személyes) oktatás feladatait is.

Az oktatás mellett az idősügyről beszélt még a miniszter. Mint mondta a legkiszolgáltatottabbak híján vannak eszközöknek és tudásnak, ami annak ellenére is létező probléma, hogy egyre több idős embernek van például okostelefonja és internetelérése. Ennek ellenére az idő korosztály a legkiszolgáltatottabb jelen helyzetben, mert körükben sokszor hiányzik a megfelelő tudás és az eszközök is a digitális csatornák használatához, miközben a betegség kockázatai is náluk a legmagasabbak. A kezdeményezés ezen is szeretne segíteni, ezért ehhez is várja a felajánlásokat.

Ahol lehet, a távmunkát preferálnák

A digitális gazdaságvédelem területén elsősorban a biztonságos távoli munkavégzést támogató megoldásokkal, felhős szolgáltatásokkal kapcsolatos felajánlásokat várják.

A kezdeményezéshez több szakmai szervezet is csatlakozott. Beszállt például a Mesterséges Intelligencia Koalíció, az 5G Koalíció, az Infotér Egyesület, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanácsa és az IVSZ is.

A vállalatok oldalán előre meghatározott kategóriákban (szoftver, hardver, szolgáltatás, egyéb, önkéntesség vállalása, nyilvános felajánlás) tehetnek felajánlásokat akár regionálisan, akár országosan. Aki pedig igénybe szeretné venni ezeket, tematikus bontásban kereshet ezek között. A kínálat széles: a mobilszolgáltatók netkedvezményei éppúgy itt szerepelnek, mint a Cisco távmunkát segítő ingyenes WebEx-ajánlata vagy az Office 365-re igénybe vehető kedvezmények.

A távmunkához és távoktatáshoz szükséges netes infrastruktúrával kapcsolatban Palkovics azt mondta, hogy az ország ellátottsága ebből a szempontból nagyon jó. Akár a jelenlegi terhelés 2,5-szeresét is elviselné, ezért nem is terveznek korlátozásokat ezen a téren. Ennek ellenére folyamatosan monitorozzák a hálózatot, hogy szükség esetén időben be tudjanak avatkozni.

Piaci hírek

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.