Az Egyesült Államok öt leggazdagabb embere átlagosan több mint negyedével növelte vagyonát a koronavírus elszabadulását követő három hónapban. Közülük négy az IT-szektorban érdekelt.

A COVID-19 különösen komoly hatással van az USA gazdaságára. Az országban, ahol jelen pillanatban is küzdenek a vírus megfékezésével, az év elején még az elmúlt fél évszázad legjobb foglalkoztatási mutatóinak örülhettek, amit a járvány hetek alatt történelmi mélységbe taszított. A több mint 45 millió munkanélküli megjelenése mellett becslések szerint a lakosság összvagyonából 6500 milliárd dollár tűnt el egyetlen negyedév alatt. Az Institute for Policy Studies friss tanulmánya alapján mindez nemhogy nem érintette Amerika leggazdagabbjait, de egyelőre kifejezetten jól jöttek ki a válságos időszakból.

Sok pénznél jobb a több

A szervezet a Forbes legutóbbi illetve aktuális számításait vette alapul az Egyesült Államok legtehetősebb polgárainak vagyoni helyzetét illetően. A 2000-es évek, és különösen az elmúlt egy évtized egyértelműen az informatikai, technológiai szektor eluralkodásáról szólt a világban. A szektor képviselői egyre inkább kisajátítják a különböző toplistákat, legyen szó márkákról, cégértékről, vagy éppen az ezeket a vállalatokat birtokló milliárdosokról. Így abban nincs is semmi különösebben meglepő, hogy az USA öt leggazdagabbjából négy informatikai kötődése miatt vált ilyen szintű milliárdossá.

 

Az 5 leggazdagabb amerikai vagyongyarapodása a világjárvány alatt (forrás: Institute for Policy Studies, Forbes)

 

Ahogy a fenti táblázatból jól kitűnik, nem akadt olyan szupergazdag amerikai, aki ne tudta volna valamennyivel megfejelni eddig is csillagászati méretű vagyonát. A legkisebb növekedést a lista egyetlen nem IT-s tagja, a befektetési guru Warren Buffett produkálta. Az informatikai cégek részvényhegyein csücsülő többiek viszont minimum kétszámjegyű gyarapodást könyvelhettek el. A legjobban a Facebook alapítója és irányítója járt: Mark Zuckerberg vagyona jelen pillanatban több mint másfélszerr annyit ér, mint március közepén. Mindez nem mellesleg arra is elég volt, hogy három hónap alatt a lista 5. helyéről a dobogóra lavírozza magát. 

A lista alsóbb traktusaiban is bőven találni technológiai forrásból táplálkozó, szépen gyarapodó dúsgazdagokat. Az egykor a Microsoftot irányító Steve Ballmer, illetve a nevét viselő céget vezető Michael Dell egyaránt nagyjából 30 százalékot pakolt pénzkupacára. A Tesla és a SpaceX fenegyerek, Elon Musk esetében minden eddig említettnél komolyabb, 70 százalékos vagyongyarapodást regisztráltak.

De még Musknál is durvább annak a tucatnyi milliárdosnak a teljesítménye, akik minimum megduplázták vagyonukat az elmúlt alig három hónap során. Ezen az exkluzív listán is ott figyel jó pár IT-s név. Például a Snapchat társalapítói, Evan Spiegel és Bobby Murphy, vagy említhetjük a Squre-ben és a Twitterben érdekelt Jack Dorsey-t is.

Lesz ez még így se?

Bár mindezek az említett teljesítmények egyszerre tűnnek impresszívnek és riasztónak, azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ezek az összegek meglehetősen elméletiek. A vagyon aktuális méretét ugyanis a milliárdosoknál jórészt a különböző érdekeltségek (azaz a részvények) pillanatnyi értéke adja. És igaz ugyan, hogy az informatikai szektor egyelőre bőven felülmúlja az átlagos indexek teljesítményét, egy esetleges tőzsdei összeomlás akár hasonlóan erős változásokat hozhat, ahol a mostani időszak nagy nyerteseiből könnyen nagy vesztesek lehetnek.

Piaci hírek

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.